Hufvudstadsbladet

Nagorno-Karabach

-

●●Striderna mellan Armenien och Azerbadjan om NagornoKar­abach, en självständ­ig republik med en i huvudsak armenisk befolkning helt omgivet av Azerbadzja­n, går tillbaka till 1918 när de båda länderna blev självständ­iga från Ryssland. Konflikten kulminerad­e dock inte till krig förrän under Sovjetunio­nens sista skälvande år och mellan 1998 och vapenvilan 1994 dog drygt 30 000 människor. En miljon människor tvingades på flykt.

●●Konflikten om Nagorno-Karabach är lika mycket en regional som internatio­nell strid. Även om Ryssland är medlare i konflikten genom Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är landet också nära allierat med Armenien och har flera militärbas­er i landet. Muslimska Azerbadzja­n stöds i sin tur av grannlände­rna Turkiet och Iran. Ryssland levererar dock vapen till både Armenien och Azerbadzja­n.

●●Republiken Nagorno-Karabach är inte internatio­nellt erkänd utan betraktas som en del av Azerbadzja­n. Inte ens Armenien har erkänt republiken av fruktan för hämndaktio­ner från Azerbadzja­n och det internatio­nella samfundet. År 2006 genomförde­s dock en folkomröst­ning om ett förslag till konstituti­on för Nagorno-Karabach, vilket 98,6 procent av väljarna röstade för. Omröstning­en avvisades av EU, OSSE och GUAM Organizati­on for Democracy and Economic Developmen­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland