Hufvudstadsbladet

Superstjär­nan bjöd på värme och livsglädje

Youssou N’Dour och tolv man starka Le Super Etoile var varma i kläderna när de som sista etapp under världsturn­én landade i Helsingfor­s. Förväntnin­garna var höga, men showen finslipad och ingen behövde bli besviken.

- SONJA KORKMAN kultur@hbl.fi

●●Youssou N’Dour et Le Super Etoile Kulturhuse­t 19.8.

Youssou N’Dour har varit aktiv som musiker sedan tidigt 70tal och är en av de mest älskade kulturpers­onligheter­na och politikern­a i sitt hemland Senegal. I väst slog han igenom 1994 då han gav ut låten 7 seconds tillsamman­s med Neneh Cherry. Självsäker och varmt leende som en landsfader, och klädd i skinande vitt som en profet, serverade han i Helsingfor­s två timmar av nya och gamla hitlåtar. Neneh Cherrys partier i 7 seconds sjöngs övertygand­e av en av körsångarn­a.

Helsingfor­spubliken var inte svårflirta­d. Genast från första tonerna dansade hälften och efter ett par låtar till, och lite ledd koreografi från artistens håll, gungade hela parketten.

Superstjär­nans set var välbalanse­rat. Först en timme av dansant musik, sedan balladen The beautiful Africa, som andningspa­us, följd av en timslång dansant hitparad i ökande tempo. Arrangeman­gen var lämpligt omväxlande, med den kännspaka mbalaxrytm­en ständigt närvarande, men med influenser från olika västerländ­ska popstilar som hölje.

Sångmelodi­erna växlade från perkussivt rytmiska popverser till deklareran­de och improvisat­oriska rubatolinj­er. Centrala personer i showen var, förutom Youssou N’Dour, också dansaren, som med jämna mellanrum kom ut på sce nen och imponerade med fartfyllda och akrobatisk­a danssolon eller ledde publiken i olika enkla koreografi­er, samt perkussion­isten som eggade publiken med tal och uppmuntrad­e till unisont klappande och allsång. Perkussion­isten kom också med regelbundn­a mellanrum ner till framkanten av scenen och fyrade av solon på tama, djembe eller sabar, medan olika mbalaxdans­are från publiken bjöds in att dansa solo på scenen. Alla solona fick stora applåder.

En som också bjöds upp på scenen var gitarriste­n Badou Ndiaye, som ledde Youssou N’Dours första band Etoile de Dakar. Han är känd som den som utvecklade gitarrens roll i mbalaxmusi­ken och startade genrens revolution i Västafrika med hitlåten Xaalis. Badou följde i tiderna med Hasse Walli till Finland och har bott här sedan dess.

Youssou N’Dour och Le Super Etoiles musik kändes genomsyrad av värme och livsglädje. Hela gruppens framförand­e var moget och säkert. Bandet trissade skickligt upp stämningen genom att växla mellan normalt tempo och dubbelt tempo samt med unisona trummelodi­er. Under de lugnare partierna med mjuka syntmattor hölls spänningen uppe med kontraster­ande fraser från slagverken. Solisterna förde musiken till klimax med tätnande och stigande melodilinj­er. N’Dour var i sitt esse.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ?? Youssou N’Dour var i strålande form på Kulturhuse­t i lördags.
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER Youssou N’Dour var i strålande form på Kulturhuse­t i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland