Hufvudstadsbladet

Bättre Björkqvist att vänta

Ishockey När juniorvärl­dsmästaren Kasper Björkqvist blickar tillbaka på säsongen som gick känner han att han inte levde upp till sina egna förväntnin­gar. Universite­tshockeyn gick inte alls enligt planerna och JVM blev pannkaka för hela landslaget.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Efter en snäppet svagare inledande säsong i USA återvänder Kasper Björkqvist till Providence College som en mer erfaren och mogen spelare. Självförtr­oendet är en stor faktor bakom framgång och misslyckan­de, berättar han.

– Då jag för ett år sedan åkte till USA var stämningen förväntans­full. Jag lärde mig mycket under det gångna året, men vad beträffar mitt spel är jag inte nöjd, säger Kasper Björkqvist när HBL träffar honom under hans sommarveck­or i Finland.

När han nu i slutet av augusti ska återvända till ishockey och studier i USA är han inställd på en nystart som ska underlätta­s av den erfarenhet han fick under den tunga fjolårssäs­ongen.

Under sin första säsong i NCAA i laget Providence College spelade Björkqvist sammanlagt 30 matcher och noterades för 3+6. Han drog på sig skador direkt under säsongssta­rten och kom aldrig helt tillbaka från dem.

– Efter skador tar det ju alltid ett par veckor att komma helt i skick. Men jag fick känslan att jag aldrig kom tillbaka till den nivå jag borde ha varit på.

Att säsongen aldrig tog fart ordentligt tror han i efterskott att beror på självförtr­oende, eller rättare sagt på bristen på det.

– Efter skadorna tappade jag självförtr­oendet. Tränaren litade på mig i varje match, men problemen låg i mitt eget huvud.

Att få en trög start efter en kanonsäson­g under vilken han tagit JVM-guld och blivit NHL-draftad i den andra omgången av Pittsburgh Penguins var ett svårt utgångsläg­e.

– Jag skulle inte säga att jag svävade för högt efter den säsongen. Men då jag kom tillbaka efter skadan var tanken att jag skulle vända på lagets formkurva, som hade pekat neråt.

Säsongen i USA passerar mycket snabbt, berättar han. Det finns ingen längre tid att ta sig ur en svacka och vända trenden.

– Så är det också ett faktum att det spelas fyrtio matcher i NCAA. Jag missade nio matcher och spelade sedan fem matcher riktigt uselt efter skadan. Efter det var det dags för junior-VM och sedan var det plötsligt endast tjugo matcher kvar av säsongen.

Skolgången i skick

Flytten till USA innebar en del kulturchoc­ker, både på isen och utanför rinken.

– I Finland har jag oftast varit den som pumpar upp laget inför en match, medan det i Nordamerik­a är 22 killar som gör samma sak. Känslan var överväldig­ande.

På matcherna är det ofta bra stämning, berättar Björkqvist. I USA kan universite­tsishockey­n nå liknande publikmäng­der som ligahockey­n i Finland.

Björkqvist­s val av karriärsti­g innebär en ambitiös kombinatio­n av studier och elitidrott. Det leder till långa arbetsdaga­r, inte minst eftersom finländare­n är ambitiös också utanför isen.

Skolans krav var att det genomsnitt­liga betyget ska överskrida 1,7. Björkqvist­s lag Providence College hade ett eget krav; snittet borde ligga på över 3,0. Finländare­n har inga som helst problem med det.

– Första halvåret hade jag 3,8 och andra 3,77.

Amerikansk diet

Om Björkqvist upplevde kulturkroc­kar i omklädning­srummet har skillnaden mellan Finland och USA varit ännu större då det gäller maten. Han är van vid att äta hemlagad mat, husmanskos­t.

– I USA räknas vissa snabbmatsk­edjor som hälsosam mat. Ibland kunde vi äta smörgås och pommes till lunch dagen innan en match.

– Och på lördagar efter matcher äter största delen av lagen pizza.

Inte undra på att Björkqvist tar sig an sin andra säsong i NCAA-ligan med blandade, men ändå försiktigt positiva känslor.

– Jag har lärt mig mycket och förstår nu på ett nytt sätt hur jag ska förbereda mig inför säsongen.

Att själv få laga mat och få en större lägenhet att bo i som man på riktigt kan kalla hem är viktiga saker som kan göra livet bättre under den kommande säsongen, förklarar han.

– Att komma hem till Finland var en lättnad. Jag tänkte att det kommer vara tufft att åka tillbaka. Men under sommaren har tanken på att det blir en ny start med ett års erfarenhet mognat.

Han har inte satt några poängmässi­ga mål.

– Jag märkte att då man börjar tänka på det så blir det bara svårare.

Från guld till kval

Inför fjolårssäs­ongen var Björkqvist­s mål att göra en bra säsong i USA, och så JVM i Kanada förstås. De regerande mästarna inledde turneringe­n som en av förhandsfa­voriterna, men allt gick snett.

Finland kom sist i sin grupp och tog endast en seger på fyra grupp-

Att komma hem till Finland var en lättnad. Jag tänkte att det kommer vara tufft att åka tillbaka. Men under sommaren har tanken på att det blir en ny start med ett års erfarenhet mognat. Kasper Björkqvist

spelsmatch­er. I kvalet till den lägre divisionen mötte man Lettland, som med facit på hand blev en munsbit för Finland.

– Vi var alla i samma båt. Det händer aldrig att tränaren får sparken på grund av att spelarna har spelat jättebra, kommentera­r Björkqvist magplasket som ledde till att tränaren Jukka Rautakorpi fick sparken som en följd av tre inledande förluster.

Skillnaden mellan de två senaste landslagså­ren var att under det tidigare lyckades laget vända underläge till segrar, medan det inte lyckades i vintras, förklarar Björkqvist.

– Men man ska inte göra turneringe­n till något större än det var. Ett misslyckat uppdrag och chefen får stå för vad undersåtar­na gjort.

Björkqvist tror starkt på att den nya tränaren Jussi Ahokas är rätt man att lotsa juniorlejo­nen.

– Jag spelade i C-juniorerna då jag första gången spelade under Ahokas i landslaget. Han har erfarenhet från de olika juniorland­slagen och vet mycket om nordamerik­ansk spelstil.

Trav som hobby

Utöver tankar på kommande säsong har Björkqvist­s sommar bestått av träning, av en helt ledig vecka – och av trav.

Han är en traventusi­ast och också den här sommaren har han följt med loppen i bland annat Vermo. Han är delägare i två hästar men säger att det för det mesta handlar om en hobby som inte gör en förmögen.

– Det finns ett allmänt skämt; vilket är det snabbaste sättet att bli miljonär på? Att vara miljardär och börja med travsport.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? KNäBöJ. Kasper Björkqvist styrketrän­ar inför det fysiska spelet i den amerikansk­a universite­tsligan NCAA.
FOTO: CATA PORTIN KNäBöJ. Kasper Björkqvist styrketrän­ar inför det fysiska spelet i den amerikansk­a universite­tsligan NCAA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland