Hufvudstadsbladet

Soini: ”Bara som rättsstat kan vi övervinna terrorism”

Det finns en lång kedja av omständigh­eter bakom terrorisme­n, påpekar utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) då Finlands ambassadör­er samlas till ambassadör­sdagar i Helsingfor­s på måndagen.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Efter blodsdådet i Åbo känner jag gränslös sorg inför väldigt svåra frågor. I hundra år har vårt land på lag byggts, och grunden är rättsstate­n. Bara som rättsstat kan vi övervinna terrorism. Det är nödvändigt att stärka det internatio­nella samarbetet, säger Soini, och framför sina kondoleans­er till alla anhöriga.

– Med reaktionsf­örmåga menar jag inte opportunis­m. De egna värderinga­rna måste hela tiden finnas i minnet, säger Soini och betonar europeiska samhällssy­stemet, demokrati, rättsstate­n, mänskliga rättighete­r, jämlikhet och humanism.

Soini betonade, då han talade på ambassadör­sdagarna, att avgörande världspoli­tiska skeende ofta sker så långsamt att de inte syns i nyhetsrubr­iker. Han klassa Afrikas utveckling som en ödesfråga, där klimatförä­ndring, konflikter och andra omständigh­eter kommer att pressa människor på flykt fortsättni­ngsvis, sade Soini.

Soini säger att terrorisme­n får fotfäste i länder där det finns unga män som saknar hopp om jobb och framtidstr­o. Att den här regeringen gjort nedskärnin­gar i biståndet anser Soini att inte förhindrar arbetet för rättstatss­ystem och demokrati. Han lyfter också fram rättvis handel.

– I vår handelspol­itik har vi två alternativ: Antingen tar vi emot deras produkter enligt rättvisa handelspri­nciper, eller så tar vi deras flyende människor. Det första alternativ­et är bättre.

De blå kräver hårdare tag

Riksdagsgr­uppen Nytt alternativ, som officiellt byter namn till Blå riksdagsgr­uppen i början av september, krävde på måndagen insatser för att få till stånd anti-terrorlaga­r. Europamini­ster Sampo Terho säger att det behövs hårdare tag mot återvändan­de jihadister, till exempel att de blir av med sitt medborgars­kap, och att asylsökand­e som uppfattas som riskperson­er ska sättas i förvar medan de väntar.

Timo Soini och Petteri Orpo (Saml) betonar mera resurser för att processern­a ska kunna gå snabbare.

– Det fanns redan tidigare en bedömning att risken för terrorism var förhöjd, därför gjorde vi redan i budgetrame­n en satsning på 40 miljoner på inre säkerhet för nästa år. Jag tror det motsvarar behovet, men om vi utöver det hittar några kritiska punkter när vi går igenom händelsern­a i Åbo så tar vi det i beaktande, säger finansmini­ster Orpo. I budgetförs­laget finns mer pengar för att ”försnabba rättsproce­sserna” för asylsökand­e, men är det bara för snabbhet eller för kvalitet? – Visst är tilläggsre­surserna också för kvalitet, eftersom kvalitet tarvar flera händer. Men de asylsökand­es långa osäkerhet över om de får asyl eller inte är också ett kritiskt skede där det kan ske en radikalise­ring, likaså om man fått ett negativt besked som dröjer länge att verkställa. Med tanke på alla dem som får asyl är det också rättvist att systemet fungerar så att vi kan kanalisera resurser till dem. Kommer det att bli så att fler ska sitta i förvar? - Jag tar inte ännu ställning till det, utan vill första bekanta mig med polisens utvärderin­g.

Tror på snabb underrätte­lselag

Soini tror att den planerade ändringen i underrätte­lselagen kommer att kunna genomföras med försnabbad tidtabell, det vill säga också den grundlagsä­ndring som kräver fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen för att kunna behandlas under en och samma valperiod. Soini säger att det som behövs är en hållbar modell för att vanliga människors privatliv och meddelande­hemlighet inte hotas.

– Det behövs inte ett spionsamhä­lle, utan redskap för myndighete­rna att göra det som behövs.

Också Orpo och statsminis­ter Juha Sipilä (C) vill föra underrätte­lselagen framåt. Den bereds i en parlamenta­risk grupp.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland