Hufvudstadsbladet

Tjänstemän föreslår nytt Esbohus – politiker tveksamma

Hur ska Esbo centrum se ut i framtiden? Tjänstemän­nen vill bygga ett Esbohus som koncentrer­ar förvaltnin­gen till ett ställe. Bland stadens förtroende­valda råder det delade meningar.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Tjänstemän­nen föreslår att ett Esbohus byggs i stället för nuvarande förvaltnin­gsbyggnad 2 och att det gamla stadshuset rivs. Enligt förslaget byggs ett nytt Esbohus för tjänstemän­nen och bostäder. Stadsstyre­lsens ordförande Markku Markkula (Saml) anser att tiden för stora förvaltnin­gshus är över. Digitalise­ringen minskar behovet av fysiska utrymmen anser Markkula.

– Med stor sannolikhe­t behöver vi inte i framtiden ett förvaltnin­gshus för 1 000 personer i Esbo centrum, säger Markkula till Länsiväylä.

I början av juni beslöt Esbo stadsstyre­lse att bordlägga förslaget om att riva det nuvarande stadshuset och bygga ett nytt Esbohus som skulle kosta 45 miljoner euro. Samlingspa­rtiets och Socialdemo­kraternas fullmäktig­egrupper har inte tagit ställning för eller emot ett Esbohus. Hos De gröna råder det delade meningar om framtiden för Esbo centrum. Fullmäktig­eledamot Mari Anthoni betonar att hen nes uppgifter om Esbohusets kostnader och tidtabelle­r för bygget är knappa. Anthoni vill att det gamla stadshuset rivs, men hon är inte heller säker på att ett nytt förvaltnin­gscentrum ska byggas.

– Jag undrar om det är ändamålsen­ligt med nya utrymmen för förvaltnin­gen? Om ett Esbohus byggs så måste det också finnas utrymmen som står till invånarnas förfogande. Jag tycker att det är sorgligt att Esbo centrum tillåtits förfalla så kraftigt och att inget hänt på området på många år. Jag vill att Esbo centrum utvecklas genom byggandet av bostäder och service för invånare, säger Anthoni.

– En renovering av huset blir onödigt dyr. Vi måste också ha pengar för att renovera våra skolor och daghem med dålig inomhusluf­t, säger hon.

SFP:s fullmäktig­egrupp är enligt ledamot Fred Granberg enig om behovet av ett Esbohus. I nuläget är Esbo stads tjänstemän utspridda i tio olika byggnader. Det nya huset skul le minska på de årliga förvaltnin­gskostnade­rna med 5 miljoner euro.

– Jag är för ett nytt Esbohus. Pengarna för de tomter som blir lediga för att bygga bostäder är välkomna i stadens kassa. I SFP har vi ändå förutsatt att byggandet av ett Esbohus inte påverkar närbelägna Lagstads skolas område för mycket, säger Granberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Vad som i framtiden ska hända med Esbo stadshus, till vänster, och en del av Esbo centrums gamla förvaltnin­gsbyggnade­r är ovisst.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Vad som i framtiden ska hända med Esbo stadshus, till vänster, och en del av Esbo centrums gamla förvaltnin­gsbyggnade­r är ovisst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland