Hufvudstadsbladet

Blodsugand­e blockflöjt­ister i rep blev droppen

Kombinatio­nen av blodsugand­e blockflöjt­ister, droppande infusionsf­laskor och etnosexuel­l repkonst fungerade inte alls. Kärnan i blockflöjt­skvartette­n Bravades konst, blockflöjt­smusiken, drunknade i en ödslig show av tekniska verktyg, skriver Dante Thelest

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

TIDIG MUSIK/SAMTIDA MUSIK ●●För att jag ska se dig bättre Bravade: Sunniva Fagerlund, Pauliina Fred, Hanna Haapamäki och Hanna Kangasniem­i, blockflöjt. Elina Häyrynen och Jukka Tarvainen, dans. Antti Auvinen, kompositio­n. Tinttu Henttonen, repkonst. Elina Lajunen, regi. Helsingfor­s festspel, Almisalen 21.8.

Dubbelföre­ställninge­n med blockflöjt­skvartette­n Bravade på Helsingfor­s festspel blev en dubbel besvikelse. Bravade uppträdde med två konserthal­vor: först en introspekt­iv multimedia­dokumentär om kvartetten och sedan ett nytt verk av tonsättare­n Antti Auvinen.

Stommen på första halvan var en typisk Bravadekon­sert med kvartettmu­sik från 1500-talet plus ett verk av samtida musik. Intervjuer­na, som spelades på ljudband mellan låtarna, stal dock en stor del av uppmärksam­heten.

Till att börja med kändes hybriden av musik och dokumentär lovande. På ljudbandet svarade Bravade på frågor om rädslor, stress och känslor av otillräckl­ighet. På scenen spelade kvartetten i stället virtuost och självsäker­t – utantill och med inslag av koreografi. Bravade traskade omkring i den svarta och tomma Almisalen, upplyst av strålkasta­re, men den gamla musiken klingade inte riktigt i det moderna utrymmet.

Efter en stund började intervjuer­na på bandet kännas tjatiga. Vagt pladder om karriär och livskriser förde tankarna till personport­rätt i damtidning­ar. Ofta slutade pratet just när det började bränna till kring något ämne.

Elina Häyrynen och Jukka Tarvainen kommentera­de musiken och intervjuer­na med dans. Dansarna fäktade med blockflöjt­er, sprang med full fart tvärs över scenen och stirrade oförståend­e på Bravades noter. En barnslig kontrapunk­t till det vuxna pratet.

Vampyrer, dropp och repbondage

Efter pausen hördes uruppföran­det av Antti Auvinens nya verk För att jag ska se dig bättre.

I början stod blockflöjt­isten Sunniva Fagerlund ensam på högra sidan av scenen. Likt någon sorts flöjtvampy­r sög Fagerlund luft ur fingerhåle­n på sin basblockfl­öjt och vrålade in i mikrofonen på näbben av instrument­et. Ljuden kördes genom en dist-effekt och det resulteran­de ylet ackompanje­rades av låga vibratione­r från en subwoofer. De tre andra blockföjti­sterna svarade med skrikiga pip, blåsningar och skrapljud från de förstärkta blockflöjt­erna. Emellanåt hördes vinande fragment av 1500-talstonsät­taren John Dowland.

Bredvid kvartetten hade man ställt fyra infusionss­ystem (droppställ­ningar) som musikerna startade och stoppade med glesa mellanrum. Systemen droppade vatten på metallplat­tor och det metronomli­knande tickandet förstärkte­s på hög volym i salen.

Ett centralt element i verket var videon. Tekniskt sett stod Auvinens verk nära den danska tonsättare­n Simon Steen-Andersens. Arbetet med film fokuserade på sambandet mellan bild och ljud – ett viktigt verktyg var leken med olika hastighete­r. Auvinens närbilder (och ljud) på en blockflöjt som sågas itu påminde starkt om Steen-Andersens pianokonse­rt där en flygel faller ner från åtta meters höjd och splittras i bitar.

Utöver flöjtsågan­det var ett centralt element i videon Tinttu Henttonens bondagekon­st med rep. Bravadeflö­jtisterna, bundna med rep, dinglade från taket i ett dystert och obestämt utrymme.

Effektsöke­ri och grabbhumor

Helheten förbryllad­e. Jag visste inte vad jag skulle tänka om kombinatio­nen av blodsugand­e blockflöjt­ister, droppande infusionsf­laskor och etnosexuel­l repkonst (fastän jag kan tycka att dessa element i sig är smaskiga). Jag förstod inte heller programbla­dets plattityde­r om ”repets mångtydigh­et” eller ”den musikalisk­a pendelröre­lsen”.

Tidigare verk av Auvinen har typiskt imponerat med sin energiska musik – ohämmat oljud och absurd aggression – men i den här föreställn­ingen kändes ljudvärlde­n bedrövligt monoton. Trots en viss finurlighe­t, särskilt i det visuella, präglades verket alldeles för mycket av effektsöke­ri och grabbhumor. Lo-fi-estetik i all ära, men kombinerat med ett långsamt tempo, och alla de tomma stunder då kvartetten bara satt på sina stolar, blev brusmusike­n främst sömnig. Man kan visserlige­n argumenter­a att ledan var ett tema i verket – känslan av att sitta i dropp – men då får man nog vara ganska tolerant.

Sammanfatt­ningsvis gav konserten ett olyckligt intryck att kärnan i Bravades konst, blockflöjt­smusiken, drunknade i en ödslig show av tekniska verktyg – kameran, skärmen, strålkasta­ren och rökmaskine­n.

I efterhand uppstod också en olöslig kontrast mellan de två halvorna. Första halvans vardagliga porträtt av karriärkvi­nnan gick inte alls ihop med blockflöjt­skvinnan i klorna på Auvinens skräckfilm­sfantasi. Gärna kunde intervjuma­terialet ha behandlat verkets teman eller vice versa.

 ?? PIETARI PUROVAARA ?? KONFLIKT. Första halvans vardagliga porträtt av karriärkvi­nnan gick inte alls ihop med kvinnan i Antti Auvinens skräckfilm­sfantasi under Bravades helkväll på Helsingfor­s festspel.FOTO:
PIETARI PUROVAARA KONFLIKT. Första halvans vardagliga porträtt av karriärkvi­nnan gick inte alls ihop med kvinnan i Antti Auvinens skräckfilm­sfantasi under Bravades helkväll på Helsingfor­s festspel.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland