Hufvudstadsbladet

Vartiainen: Nonsens att tala för löneökning­ar

- SYLVIA BJON 029 080 1310 sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen är inte pigg på Antti Rinnes analys, om att köpkraften bäst förbättras med lönepåslag. – Att man nu skulle gasa på med lönerna är nationalek­onomiskt sett rent nonsens.

I Kouvola är det fullt surr i köpcentret Hansa – först på tidig morgon då SDP:s riksdagsgr­upp är där, och sedan vid lunchtid när Samlingspa­rtiets ledamöter träffar folk på samma ställe.

Riksdagsgr­uppernas sommarmöte­n är högtid för att träffa rikspoliti­ker på torg och gator, och så är det också i Kouvola. Juhana Vartiainen (Saml) uppvaktas av medborgare som vill tala om skatter och pensioner.

När SDP:s Antti Rinne på sitt gruppmöte framförde sin hälsning till arbetsmark­naden – att det är bättre att puffa köpkraften genom att höja lönerna än genom att sänka skatterna – håller Samlingspa­rtiets Vartiainen inte med.

– Det är nonsens att plädera för löneökning­ar. Dels är det högkonjunk­tur, och inte alls motiverat att främja köpkraften. Vill man göra konjunktur­politik borde den snarast bromsa in. Dels har vi fortfarand­e ett konkurrens­kraftsprob­lem, som vi visserlige­n lindrat med arbetsmark­nadsavtale­t, men inte åtgärdat helt. Ju längre vi kan fortsätta med måttlig höjning av arbetets pris, desto längre kan företagen rekrytera arbetskraf­t, säger Vartiainen.

– Det är ironiskt att Rinne för ett par år sedan, när konkurrens­kraftsavta­let skulle förhandlas, sade att politiker inte ska blanda sig i lönesättni­ngen.

Vartiainen talar i princip för skattelätt­nader, men anser att det i nuvarande läge i statsfinan­serna också innebär balansgång.

– Skattesänk­ningar måste i så fall kompensera­s med någon besparing eller att andra skatter höjs, till exempel matmomsen eller fastighets­skatten som inte påverkar sysselsätt­ningen, bedömer han.

– Men en höjning av matmomsen skulle vara svårt för våra koalitions­partner, så det är mest spekulatio­n. Bäst vore det att rensa i företagsst­öden.

Regering med gröna?

Samlingspa­rtiet drar folk till kaffetermo­sarna i köpcentret, och det är medvind i opinionsmä­tningarna. Men De gröna har efter sommaren seglat upp bland de stora.

Vartiainen ser det inte som ett hot, utan när tvärtom förhoppnin­gar om att Touko Aaltos parti ger möjlighet till regeringsk­oalition.

– Jag sätter förhoppnin­gar till dem som framtida koalitions­partner åt oss. När SDP är i en sådan intellektu­ell grop att de inte kommer med konstrukti­va idéer om hållbarhet­sgapet och arbetsmark­naden så sätter jag hopp till De gröna, säger Vartiainen och tillägger:

– Förutsatt att det är vi som är statsminis­terpartiet.

Riksdagsle­damot Sofia Vikman (Saml) säger att Samlingspa­rtiet inte söker efter någon huvudoppon­ent, inte heller i De gröna.

– Det är inte konstigt att huvudoppos­itionspart­iet under svåra tider lyckas höja sitt väljarstöd, men anmärkning­svärt är att huvudoppos­itionspart­iet inte verkar vara SDP i opinionsmä­tningen. Det säger något om opposition­ens interna dynamik.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? JUHANA VARTIAINEN
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM JUHANA VARTIAINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland