Hufvudstadsbladet

Ytterligar­e en anhållen

Polisen har anhållit den ena av de två män som på onsdagen greps som misstänkta för inblandnin­g i knivattack­en i Åbo. Han misstänks för förberedel­se av terroristi­skt brott.

- FNB

Den andra mannen släpptes efter förhör. Han misstänks inte längre för något brott. Polisen förhörde de båda männen på onsdagen.

Männen greps på onsdag förmiddag som skäligen misstänkta för förberedel­se av terroristi­skt brott. De greps i Åbo, oklart exakt var. Polisen avslöjar inte heller om den man som anhållits har kommit till Finland som asylsökand­e eller vilken bakgrund han har.

Osäkert vem de är

Tidigare uppgav polisen att männen som greps i onsdags hade sagt till polisen i Finland att de var algerier och till de svenska myndighete­rna att de var marockaner. En källa uppger för FNB att det är vanligt att marockansk­a asylsökand­e uppger fel nationalit­et för myndighete­rna.

Utrednings­ledaren, kriminalko­mmissarie Crista Granroth säger att polisen fortfarand­e inte har säker informatio­n om identitete­n på någon av de misstänkta.

– Det går inte lätt att utreda det hundraproc­entigt, och jag kan inte ens med säkerhet säga att allas identitet kommer att klarna hundraproc­entigt, säger Granroth.

Hon säger inte om den man som anhölls i går har förnekat eller erkänt brottet han misstänks för.

Sex misstänkta

Sammanlagt finns det sex misstänkta i fallet. Den huvudmisst­änkta och tre andra män häktades i tisdags.

Den man som misstänks ha hållit i kniven och en annan marockansk man misstänks på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Två andra är häktade för samma brott men med den lägre misstankeg­raden ”skäl att misstänka”. I tisdags släppte polisen en man som inte längre misstänks för något brott.

Dessutom har polisen efterlyst en misstänkt internatio­nellt. Mannen har enligt polisen befunnit sig i Finland vid någon tidpunkt.

Misstänkt bodde i Norrbotten

Norrländsk­a Socialdemo­kraten NSD skriver att en av männen som misstänks för inblandnin­g i knivattack­en tidigare har bott i Norrbotten.

Det är inte frågan om den huvudmisst­änkta, men enligt NSD är det samma man som dömts för att han tvingat en kvinna med funktionsn­edsättning till en sexuell handling förra året. Han ska ha anlänt till Sverige ensam som 14-åring.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT ?? Det var vid 16-tiden i fredags som en man härjade med kniv i Åbo. Dagen därpå fylldes Salutorget av sörjande människor som lämnade sin sista hälsning till offren.
FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT Det var vid 16-tiden i fredags som en man härjade med kniv i Åbo. Dagen därpå fylldes Salutorget av sörjande människor som lämnade sin sista hälsning till offren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland