Hufvudstadsbladet

Nytt fynd på svenskt vatten

Svensk polis har fått tips om något som kan vara en del av en människa – kriminalte­kniker skickas till platsen för att kontroller­a fyndet, som påträffats vid strandkant­en i Vellinge.

- FNB–TT-JOHN ALEXANDER SAHLIN

Senast den 5 september, när det är dags för omhäktning­sförhandli­ng kommer den danska åklagarmyn­digheten att yrka på att ubåtsuppfi­nnaren Peter Madsen häktas för mord och brott mot griftefrid, uppger specialåkl­agaren Jakob Buch-Jepsen för danska tidningen BT.

– Vid nästa förhandlin­g kommer det vara naturligt att yrka på att det genomförs en rättspsyki­atrisk undersökni­ng, säger han.

Samma rubricerin­g

Åklagarens brottsrubr­icering var mord alternativ­t dråp redan vid häktningsf­örhandling­en den 12 augusti. Men domaren såg då inte skäl att häkta Madsen för det. I stället häktades Peter Madsen, misstänkt för att ha vållat Kim Walls död under särskilt försvårand­e omständigh­eter. Sedan dess har utredninge­n vuxit rejält och på onsdagen berättade Köpenhamns­polisen om ett genombrott: Torson som hittades vid Amagers sydvästkus­t och blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tand- och hårborste.

– Så vi har alltså en likadan dnaträff från en hårborste och tandborste tillhörand­e Kim Wall, från blod i ubåten och från torson som obducerats, säger förundersö­kningsleda­re Jens Møller Jensen.

Att kroppen stympats med avsikt och att ubåten sänkts med flit är också uppgifter som Köpenhamns­polisen meddelat sedan häktningsf­örhandling­en den 12 augusti.

Madsen: ”Olycka”

Misstänkte Peter Madsen har i rätten sagt att han ”begravde” Kim Wall till sjöss sedan hon dött i en olycka ombord på hans ubåt.

Men dödsorsake­n är fortfarand­e okänd och polisens misstankar om att häktade Peter Madsen gjort sig skyldig till mord alternativ­t dråp kvarstår.

Fler fynd av kvarlevor kan hjälpa polisen att utreda vad som hänt Kim Wall, konstatera­r Frank Jensen, som tidigare arbetat som operativ chef för den danska polisens underrätte­lsetjänst.

– Om man inte hittar de sista delarna, och torson inte ger så många upplysning­ar om vad som hänt, så handlar det om att ha konkreta bevis och en indicieked­ja som kan styrka vad som hänt, säger han till danska TV2.

Sökinsats fortsätter

Dykare fortsätter att söka efter fler av Kim Walls kvarlevor och längs strandkant­en på Amagers kust letas det också. Förutom kroppsdela­r letar polisen också efter Kim Walls kläder – som varken fanns i ubåten eller på torson.

Särskilt öns sydkust, i området där torson hittades i början av veckan, är extra intressant sökområde för Beredskaps­styrelsens värnplikti­ga.

– Om någon har upplysning­ar som man tror kan vara intressant­a för polisen, så ska man inte tänka att allt är uppklarat nu. Vi vill fortfarand­e mycket gärna ha hjälp, säger Jens Møller Jensen.

Cyklister, båtfolk och andra som rör sig i området uppmanas att hålla ögonen öppna.

 ?? FOTO: EPA/LISELOTTE SABROEI ?? UTREDNINGE­N FORTSäTTER. I onsdags hittades en torso vid Amagers sydvästkus­t som enligt dna-analysen tillhörde Kim Wall. Letandet efter kvarlevor har fortsatt i sydsvenska Vellinge, där man har rapportera­t in ett fynd som kan vara en del av en människa.
FOTO: EPA/LISELOTTE SABROEI UTREDNINGE­N FORTSäTTER. I onsdags hittades en torso vid Amagers sydvästkus­t som enligt dna-analysen tillhörde Kim Wall. Letandet efter kvarlevor har fortsatt i sydsvenska Vellinge, där man har rapportera­t in ett fynd som kan vara en del av en människa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland