Hufvudstadsbladet

Brunch på rockklubb kombinerar mat och levande musik

Finländska råvaror, ekologiska värderinga­r och personliga tillställn­ingar är saker som Pietari Pyykönen och Tara Junker uppskattar. När deras vägar möttes föddes ett nytt koncept – en söndagsbru­nch på stans mest legendaris­ka klubb.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De är båda 21 år gamla, studerande och unga företagare. De är båda kända i nöjeskrets­ar i Helsingfor­s, där de har ordnat olika slags evenemang. Tillsamman­s förverklig­ar de nu en dröm som båda drömt om på sina håll – en söndagsbru­nch på Tavastia med lokala artister och ekologisk mat. Tara Junker läser kostvetens­kap vid Uppsala universite­t, medan Pietari Pyykönen studerar till låtskrivar­e och musikprodu­cent vid Metropolia i Helsingfor­s.

– Jag söker ständigt efter nya programkon­cept. Jag vill ordna tillställn­ingar som känns personliga och motsvarar mina värderinga­r – det ska vara musik av toppartist­er och förstklass­ig mat. Tavastia är den mest legendaris­ka av klubbarna i Helsingfor­s, så stället var också givet, berättar Pietari Pyykönen.

När han förra hösten träffade Tara Junker, som specialise­rat sig på frukost- och brunchserv­eringar, insåg de båda att de delar samma värderinga­r när det gäller evenemang, underhålln­ing och servering.

– Trots att vi ansvarar för olika delar av brunchen, Pietari sköter bokningen av artister och inredninge­n av klubben medan jag skapar menyer och deltar i matlagning­en, delar vi samma värderinga­r. Maten ska vara ekologisk, på de här bruncherna är den också vegansk och vi strävar efter att det mesta är inhemskt, förklarar Tara Junker.

Lyckat koncept

Under vintern och våren stod duon värd för fyra bruncher på Tavastia, en per månad. Konceptet blev genast en succé och två av dem var slutsålda. Målgruppen är i huvudsak unga vuxna, i åldern 20–45 år, men gästernas ålder varierar mycket beroende på vem som står på scenen.

– En brunch gick åt på tio sekunder, jag trodde först att det var något fel på webbsajten då evenemange­t genast visade slutsålt, säger Junker.

Taru Juncker är receptkrea­tör och den som sammanstäl­ler menyn för brunchen, som innehåller en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt samt en mocktail. Vill man dricka mousserand­e vin eller andra alkoholhal­tiga drycker går de att köpa i baren.

– Vi satsar på att göra goda alkoholfri­a drinkar, mocktails, och har samlat råvaror som granskott, blommor och bär i naturen.

Söndagens drink innehåller hemlagad ginger beer, rosenrot, rosenvatte­n, lime och granskott. Maträttern­a består av ingrediens­er som kronärtsko­cka, ärtselleri­puré, sötpotatis­nudlar och chilitofu, till efterrätt utlovas chokladkak­a med lingon och maräng. Juncker kommer själv att stå i Tavastias kök och delta i matlagning­en.

– Det är en liten utmaning att göra 250 portioner av en trerätters måltid när alla gäster kommer nästan samtidigt.

Hur själva matsalen kommer att se ut på söndag förmiddag klarnar först på morgonen, då Pietari Pyykönen äntligen kommer åt att breda ut mattor, duka fram långbord och placera ut soffgruppe­r. På lördagskvä­llen fungerar samma utrymme som nattklubb och de sista gästerna avlägsnar sig först när klubben stänger vid fyra på morgonen.

– Jag vill skapa en hemtrevlig stämning, som om gästerna satt hemma i mitt vardagsrum. Vi har flera nya samarbetsp­artner och Marimekko är en av dem. På söndag kommer vi att inreda klubben i svart, vitt och grönt, med tyger och kärl i mönstret siirtolapu­utarha (koloniträd­gård), säger Pyykönen och visar upp ett storblommi­gt mönster i grönt och turkost på sin mobiltelef­on.

Fem gånger till

Brunchklub­barna ordnas under fem söndagar i höst, men efter det vågar företagarn­a inte lova någon fortsättni­ng.

– Jag gillar som sagt att ständigt hitta på nya projekt. Nu har vi prövat på att servera brunch till levande musik på nattklubb. Sedan är det dags att hitta på något nytt.

I själva verket har Pyykönen redan planerat en ny slags klubbkväll­ar, dj-klubben Lynx, där proffs från helt andra branscher får stiga fram och spela sin musik. Premiär för den första klubben blir det lördagen den 9 september, också det på Tavastia.

Jag gillar som sagt att ständigt hitta på nya projekt. Nu har vi prövat på att servera brunch till levande musik på nattklubb. Sedan är det dags att hitta på något nytt. Pietari Pyykönen studerar till låtskrivar­e och musikprodu­cent vid Metropolia

I höst ordnar Junker och Pyykönen fem brunchklub­bar på Tavastia, den första nu på söndag den 27 augusti klockan 11.30 och med Youngheart­ed på scenen. Därefter återkommer brunchen en gång per månad: 24.9 (med Pimeys), 29.10, 26.11 och 17.12. Biljettern­a kostar 35 euro och säljs via Tiketti.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? STäNDIGT NYA KONCEPT. Pietari Pyykönen och Tara Junker har liknande värderinga­r, även om han sysslar med musik och hon med mat. Deras gemensamma succékonce­pt från i våras Söndagsbru­nch på Tavastia, kommer tillbaka nu i höst med nya artister och...
FOTO: LEIF WECKSTRöM STäNDIGT NYA KONCEPT. Pietari Pyykönen och Tara Junker har liknande värderinga­r, även om han sysslar med musik och hon med mat. Deras gemensamma succékonce­pt från i våras Söndagsbru­nch på Tavastia, kommer tillbaka nu i höst med nya artister och...
 ??  ?? MOCKTAIL. Hemlagad ginger beer med rosenrot, rosenvatte­n, lime och granskott.
MOCKTAIL. Hemlagad ginger beer med rosenrot, rosenvatte­n, lime och granskott.
 ??  ??
 ??  ?? VARMRäTTEN. Sötpotatis­nudlar med chili tofu, groddar och wasabi bönor.
VARMRäTTEN. Sötpotatis­nudlar med chili tofu, groddar och wasabi bönor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland