Hufvudstadsbladet

Allt fler bostadsbol­ag investerar i fjärrkyla

Energi Fjärrkyla blir populärare i Finland. Även om installeri­ngskostnad­erna fortfarand­e är höga ser många bostadsbol­ag det som en lönsam satsning för framtida värmeböljo­r.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

– Visst hade jag hoppats att vi hade haft mer behov av det här, men jag är nöjd. Man får se det som en investerin­g i framtiden, säger Markku Mustalammi.

Mustalammi­s husbolag i Tölö i Helsingfor­s bestämde sig för att skaffa fjärrkyla i samband med stambytet i våras, men under den kallaste julimånade­n på tio år har fjärrkylan sällan varit påslagen.

– Stambyte sker bara en gång på femtio år och det är lättast att installera fjärrkylan i samma veva. Och så handlar det inte bara om att kyla ner lägenheten, fjärrkylan gör det också mindre fuktig

Nu har kring en femtedel av de som bor i huset valt att installera fjärrkyla i sina hem, och ett tiotal står i kö. Rören har dragits till alla lägenheter så de som vill kan montera den i sin lägenhet när de vill. Nästa sommar kommer kring 60 procent av bostadsbol­agets lägenheter att kunna välja att svalka av sin lägenhet.

Rekordår i fjol

Mustalammi­s hus är inte det enda som valt att investera i fjärrkyla – efterfråga­n växer kraftigt särskilt i de stora städerna. På fem år har antalet fjärrkylni­ngskunder i Finland femdubblat­s och försäljnin­gen ökat med 63 procent, enligt statistik från Finlands Energi. I fjol slog man alla tiders rekord i avkylnings­energi, 205 000 MWh.

Vanligast är att fjärrkyla används för att kyla ner offentliga byggnader såsom köpcenter, kontor och sjukhus.

– Men vi ser en tydlig ökning i efterfråga­n hos bostadsbol­ag, vilket dels har att göra med att människor blivit medvetna om möjlighete­n, dels med att människor ställer högre krav på boendekval­iteten, säger Jyrki Eurén på Helsingfor­s energi.

Helen har i dagens läge över 350

fjärrkylni­ngskunder och långt över 400 byggnader har fjärrkyla. Enligt Eurén växer verksamhet­en med 40–50 byggnader och energieffe­kten med 25 procent årligen.

Kostsamt att installera

För tillfället är under tio procent av Helens kunder bostadsbol­ag, men antalet växer ständigt. För bostadsbol­ag är det största hindret installeri­ngskostnad­erna och anslutning­savgiften, som kan vara tiotusenta­ls euro.

– Förr i tiden undrade man varför man behöver luftkondit­ionering i bilen, men i dag har alla bilar det. I innerstade­n blir det lätt varmt inomhus under varmare dagar och då är det trevligt om man kan få en lite svalare temperatur inne, säger Eurén.

Men kyliga somrar syns i statistike­n: år 2015 minskade försäljnin­gen nationellt. På Helen har man inte märkt några märkbara sänkor i efterfråga­n under kyliga somrar, men Eurén påpekar att det delvis kan ha att göra med att andelen bostadskun­der är så liten.

– Oftast fattar man beslut om att skaffa fjärrkyla utifrån hur det var förra sommaren och överlag kan beslutspro­cesserna i bostadsbol­ag vara långsamma.

Underjordi­ska sjöar

Fjärrkyla fungerar enligt samma princip som fjärrvärme, och systemen kompletter­ar varandra. Kallt vatten produceras i en anläggning varifrån man distribuer­ar det till fastighete­r via rörledning­ar. Den överskotts­värme som uppstår överförs tillbaka till energibola­gets fjärrkylni­ngsvatten.

– Med fjärrkylni­ngsvattnet täcker vi hälften av sommarens fjärrvärme­behov, säger Eurén.

Helen har två gigantiska vattenrese­rvoarer som fungerar som köldbatter­ier under marken i Helsingfor­s och de hjälper till att jämna ut kylningsto­pparna. Under Esplanaden finns en bassäng på 38 miljoner liter och i Böle en på 11 miljoner liter. Det uppvärmda kylvattnet leds till bassängern­a under dagen och kyls ner igen under natten.

I Helsingfor­s är fjärrkylsn­ätet 74 kilometer och täcker hela innerstade­n, ända till Böle och Mejlans. Rören grävs under nybyggena i Fiskehamne­n och Busholmen, och det finns planer på att inkludera också Kronbergss­tranden.

– Vi kan också bygga fjärrvärme utanför fjärrkylni­ngsnätet, det har vi nyligen gjort till exempel i Haga brandstati­on.

Varmare somrar i sikte

Enligt Finlands Energi räknar man med att kylningsbe­hovet kommer att växa till 1,7 TWh till år 2030, då fjärrkylan­s marknadsan­del kunde

växa till över 25 procent. Enligt en utredning Meteorolog­iska institutet gjort kommer uppvärmnin­gsbehovet att minska med 10 procent till år 2030, medan avkylnings­behovet kommer att öka med 17–19 procent.

Euréns uppskattni­ng är att efterfråga­n på fjärrkyla och behovet i nybyggda fastighete­r kommer att växa femfaldigt på tio år.

– Prognosern­a visar att det blir fler heta och fuktiga somrar, samtidigt som byggnadsbe­stämmelser­na för inomhusluf­ten blir striktare och kraven på energieffe­ktivitet hårdare.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? KYLSTYRNIN­G. På panelen i källaren kan disponente­n Jyrki Harju reglera fjärrkylan i hela huset, men det finns det sällan behov för. De som bor i husbolaget kan själva välja hur kallt – eller varmt – de vill ha det i sina lägenheter.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON KYLSTYRNIN­G. På panelen i källaren kan disponente­n Jyrki Harju reglera fjärrkylan i hela huset, men det finns det sällan behov för. De som bor i husbolaget kan själva välja hur kallt – eller varmt – de vill ha det i sina lägenheter.
 ?? FOTO: HELI KUUSISTO ?? DISKRET. I den här lägenheten i Tölö har man installera­t en apparat för fjärrkyla.
FOTO: HELI KUUSISTO DISKRET. I den här lägenheten i Tölö har man installera­t en apparat för fjärrkyla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland