Hufvudstadsbladet

Stallchefe­n: Bottas har överträffa­t förhoppnin­garna

Motorsport De finländska förarna har haft en bra formel 1-säsong hittills. Valtteri Bottas har visat att hans nivå räcker för att vara Mercedesfö­rare och harmonin i stallet är bättre än på länge. Kimi Räikkönen förlängde med Ferrari och har stått för mogn

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

Det råder ingen tvekan om att Valtteri Bottas har överraskat alla, förutom kanske sig själv. Den finländska föraren har inte stått i skuggan av trefaldige mästaren Lewis Hamilton. Tvärtom. Han har kört på samma höga nivå. Men den kanske största skillnaden i Mercedeste­amet jämfört med de senaste åren är att det härskar ett lugn. Lewis Hamilton och Nico Rosberg var inte de bästa vänner men engelsmann­en och Bottas kommer bra överens. Bästa beviset är ju att Hamilton lämnade tillbaka tredje platsen till stallkamra­ten i Ungern.

Så stallchefe­n Toto Wolff har numera en lätt uppgift och slipper medla mellan förarna.

– Lewis och Valtteri förbluffar mig, säger österrikar­en.

Inte undra på. Mercedes leder överlägset konstruktö­rsmästersk­apet med 357 poäng före Ferrari som har 318. Tittar man på förartabel­len har Sebastian Vettel ett litet övertag. Tysken leder med 202 poäng mot Hamiltons 188 och Valtteri på tredje plats med 169.

– Jag tycker det är sensatione­llt hur Valtteri håller Lewis på helspänn och då pratar vi om antagligen den snabbaste föraren av alla. Så Valtteri har levererat det vi ville och uppfyllt allt vi trodde och hoppades.

– En sak är helt klart. Han har överträffa­t alla våra förhoppnin­gar. När vi skrev kontrakt med honom visste vi att han är bra, men har bara blivit bättre och bättre i varje lopp och det har också smittat av sig i teamet och på Lewis.

Wolff beskriver hur samarbetet mellan de två förarna fungerar perfekt och att de har respekt för varandra, både på och utanför banan. Och det trots att de är två totalt motsatta karaktärer. Hamilton flyger runt och festar med kändisar och lägger ut sina äventyr på Youtube. Bottas däremot håller sig hemma.

Wolff varnade i början av säsongen att det inte skulle bli lätt. Och han fick rätt. Ferrari har gjort en stark comeback med Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel.

– Det var mycket roligt att se hur alla i stallet antog utmaningen från Ferrari.

Räikkönen i lovande form

Även i gårdagens två träningspa­ss inför Belgiens GP visade Mercedes och Ferrari god fart. Det var britten Hamilton som stod för den snabbaste tiden, men Räikkönen låg endast två tiondelar efter. Lämpligt formbesked av finländare­n efter att nyligen bekräftat att han stannar i Ferrari en ytterligar­e säsong. Bottas stod för den tredje snabbaste tiden.

– Vi är antagligen närmare Mercedes än vi trodde, säger Räikkönen efter träningspa­ssen.

– Visserlige­n har vi bara kört två träningspa­ss och arbetar fortfarand­e med att förbättra bilen. Kvalet ska bli intressant.

När Räikkönen 2013 skrev på ett ettårskont­rakt med stallet sade han att han hade uppnått en viss ålder och inte visste hur länge han skulle fortsätta.

Svaret är att det blir minst ett år till för Ferrari har förlängt och själv uppnår han den för formel 1 höga ål- dern 39 år. Det är dock ingen ålder för att pensionera sig om man heter Kimi Räikkönen och är en av de bästa förarna i serien.

Utan stallkamra­ten Sebastian Vettel hade finländare­n vunnit både i Monaco och Ungern. Räikkönen är också den perfekta lagspelare­n och inte någon som bara ser till sin egen fördel. Det plus att han fortfarand­e kör på den allra högsta nivån var kanske de största skälen till att Vettel gjorde vad han kunde för att Räikkönen skulle stanna kvar, och tysken har ett ganska stort inflytande i Ferrari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EMMANUEL DUNAND ?? ÖVERTRäFFA­T FÖRVäNTNIN­GARNA. Valtteri Bottas har imponerat under sin första säsong som Mercedesfö­rare.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EMMANUEL DUNAND ÖVERTRäFFA­T FÖRVäNTNIN­GARNA. Valtteri Bottas har imponerat under sin första säsong som Mercedesfö­rare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland