Hufvudstadsbladet

Nu behövs en regering som kan förvalta resurserna

- URS HOFER Ekenäs

SAMHÄLLE En välfärdsst­at bör se till att människorn­a, från pensionäre­r till direktörer, inte har skadliga inkomster (löner, pensioner) som förhindrar exporten och den inhemska efterfråga­n. För låga inkomster är lika skadliga som för höga inkomster. Därför bör man sträva efter att ha väl anpassade inkomster.

En väl anpassad minimiinko­mst är en heltidsink­omst som gör det möjligt att leva utan socialbidr­ag. Håller man inkomsten lägre bedriver man självbedrä­geri då man ofta, av ideologisk­a skäl, inte vill räkna med alla andra extra socialbidr­ag som tillkommer för att de med för låga löner ska kunna överleva.

Nästan alla våra experter påstår att orsaken till att det går så dåligt för landet beror på våra höga löner. Det är inte helt korrekt. Vi har nämligen, i förhålland­e till vår prisnivå, låga nettolöner, men höga bruttolöne­r. Det ger en negativ dubbeleffe­kt. De låga nettolöner­na förstör konsumtion­skraften och de höga bruttolöne­rna förstör konkurrens­kraften.

Innan man bedömer om ett land har höga eller låga löner bör man alltid först se på landets prisnivå och om arbetstaga­rna klarar sig med sin heltidslön utan socialbidr­ag, trots prisnivå. Ofta klarar sig länder med förhålland­evis höga löner bättre än länder med förhålland­evis låga löner. Det beror på att de förstnämnd­a klarar sig med mycket mindre socialbidr­ag då heltidslön­en räcker till för att leva. Därtill har de mycket mindre omfördelni­ngskostnad­er än de länder som har för låga löner.

Vi bör också beakta att reallöneök­ningar ökar konsumtion­en respektive produktio- nen eftersom reallöns- och pensionssä­nkningar har motsatt effekt.

Tyskland och Sverige höjde reallönern­a och pensionern­a under det senaste året. Samtidigt sänkte man skatterna en aning. Det höjde den inhemska köpkraften märkbart och med detta höjdes den inhemska konsumtion­en starkt. Den bidrog till att arbetslösh­eten sjönk. Det ledde till minskade utgifter, samtidigt gav helheten skatteintä­kter som var långt över förväntnin­garna. En tysk vd för en av de största biltillver­karna sade en gång offentligt i tv att det behövs konkurrens­kraftiga löner, men att han inte är så dum i skallen att han inte förstår att om folk inte får bra löner så köper de inte nya bilar.

Vi gjorde tvärtom, därtill genomförde vi sådana sparåtgärd­er som ledde till att kostnadern­a steg och kvaliteten sjönk. Vi reformerar hela tiden för reformerna­s och ideologier­nas skull utan att tänka på människorn­a och industrins väl. Sjukvårdsr­eformen är ett praktexemp­el. Man har redan länge arbetat med den utan att ha fått någonting vettigt till stånd. Köerna bara växer.

För att ha råd att vara en välfärdsst­at måste ett land ha bra skolor, tillverka tillräckli­gt högförädla­de produkter, ha en tillräckli­g befolkning­stäthet med en låg arbetslösh­etsgrad. Därtill behöver en välfärdsst­at också en regering som har förmågan att förvalta och använda landets resurser rationellt i stället för att kasta dem i sjön. Inte alla länder som tror det är välfärdsst­ater, utan bara de som kan uppfylla de ovannämnda förutsättn­ingarna.

Det skulle säkert vara hälsosamt att komma ihåg detta vid de kommande avtalsförh­andlingarn­a!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland