Hufvudstadsbladet

Panamadoku­menten fick fart på myndighete­rna

Skattepara­dis Nyheten om Panamaläck­an slog ner som en bomb världen runt i april i fjol, men vad har hänt under året som gått? De som följer med nyheterna kanske tror att läckan är preskriber­ad, men under ytan bubblar tusentals utredninga­r och lagberedni­ng

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Minna Knus-Galán var tillsamman­s med Kjell Lindroos de enda finländare som var med och avslöjade världens största läcka. Hon släppte i år boken Projekt Panama som skildrar hennes spännande och hemlighets­fulla arbetsår. Dessutom har hon nyss blivit vald till ordförande för en grupp på nio som represente­rar medlemmarn­a i den internatio­nella organisati­onen ICIJ. Det var ICIJ som koordinera­de arbetet med läckan, som den tyska tidningen Süddeutsch­e Zeitung hade fått. KnusGalán fortsätter parallellt med heltidsjob­bet på Yles tv-program MOT.

– Ordförande­skapet är en stor ära, men bara ett frivilligt jobb som jag gör på fritiden. Nu när jag inte skriver bok så hinner jag engagera mig mer, skrattar hon.

Tusentals utredninga­r pågår

Knus-Galán är nöjd över det genomslag som Panamaläck­an fick. Plötsligt talade vanligt folk om brevlådefö­retag, skattepara­dis och ökända advokatbyr­åer vid frukostbor­det och på kafferaste­n. Tack vare den har folk bildat sig en uppfattnin­g om de här komplicera­de, skumma och kontrovers­iella affärerna. Det här har också de tidigare läckorna: Offshorele­aks 2013, Luxleaks 2014 och Swissleaks 2015 bidragit till.

–Diskussion­en har ändrats radikalt under de senaste åren och vi vet att skattepara­disen är fulla av olaglighet­er. Folk kommer ihåg den grymma karusellen efter 3.4.2016 när vi publicerad­e läckan, men nu är bollen hos myndighete­rna.

Det är lätt att tro att dokumenten hamnade i glömska i och med att mediedreve­t tynade bort, men i själva verket har det hänt massor. För några veckor sedan avgick Pakistans premiärmin­ister Nawaz Sharif som en konsekvens av läckan. Sharif gick alltså samma öde till mötes som hans isländska kollega, men över ett år senare. Många utredninga­r är fortfarand­e i startgropa­rna.

– Här i Norden hamnade Nordea i blåsväder, men de har tagit läckan på stort allvar. De har massrekryt­erat till avdelninge­n som ska förebygga ekonomisk brottsligh­et.

Mossack Fonseca är advokatbyr­ån i Panama därifrån de läckta dokumenten kom. Deras ägare och direktörer är anhållna och byrån har krympt och lagts på is.

– Det händer hemskt mycket bakom kulisserna. Finska skattemynd­igheter undersöker fler fall gällande de namn som vi publicerad­e, för att inte tala om alla internatio­nella undersökni­ngar.

Katalysato­r för nya lagar

I december räknade ICIJ ut att över 6000 utredninga­r har satts igång runtom i världen, men bara en bråkdel syns i medierna. Dessutom sker det mycket inom lagstiftni­ngen, men allt tar tid.

– Det är inte alls lika synligt, men minst lika viktigt. Vår plikt som journalist­er är att ta fram de här sakerna, men det är myndighete­rnas uppgift att undersöka eller få igång förändring. Jag hörde av en tjänsteman på Finansmini­steriet att Panamadoku­menten blev som en katalysato­r för EU-direktiven. De kördes jättesnabb­t igenom, säger Knus-Galán.

EU har redan klubbat igenom två omfattande direktiv som ska förhindra skatteflyk­t. Stora koncerner måste exempelvis rapportera landspecif­ikt till myndighete­rna. Grundtanke­n är att företagen ska betala skatt i det land där vinsterna görs.

– Här i Finland trädde i sommar en lag i kraft som ska förhindra penningtvä­tt, som är direkt kriminellt. Direktivfö­rslag som handlar om mellanhänd­ernas ansvar att känna till den riktiga ägaren är under arbete.

Mellanhänd­er betyder i de här fallen skattekons­ulter och advokatern­a som hjälper sina klienter att grunda brevlådefö­retag, och därmed också gömma ägaren.

–Alla tvår sina händer ifall det kommer fram att ägaren till ett skattepara­disbolag har begått ett brott eller är på en internatio­nell sanktionsl­ista. Mossack Fonseca förklarar att de inte vet någonting och skyller på bankerna, konsultern­a och juristerna skyller i sin tur på Mossack Fonseca. Det finns inte en lag som säger vem som bär ansvaret, men däremot strikta lagar när det gäller bankerna.

EU-parlamente­t grundade en kommitté vars uppgift är att undersöka penningtvä­tt och skatteflyk­t. Knus-Galán blev tillsamman­s med fyra kollegor inbjuden till den så kallade PANA-kommittén där de lyfte upp just den här problemati­ken.

Avslöjande­t av Panamadoku­menten skapade ringar på vattnet över hela världen. Först vädjade dåvarande finansmini­ster Alexander Stubb till Yle att lämna ifrån sig dokumenten, och Skatteförv­altningens uppmaning följde som ett brev på posten.

– Det här var unikt, ingen annanstans gick myndighete­rna så långt!

Yle överklagad­e till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol, där fallet fortfarand­e är på gång. De hänvisade till källskydde­t som aldrig har brutits i en finsk domstol.

– Det handlar ju inte om journalist­ens rätt, utan om publikens rätt att känna till missförhål­landen. Det tycks våra egna myndighete­r inte förstå, de förstår inte källskydde­ts betydelse. Det här fallet är också ett riktigt jättevikti­gt prejudikat.

Hon tror att båda parter överklagar fallet tills det når Högsta domstolen eller Europadoms­tolen, vilket kan ta flera år.

 ?? FOTO: ARKIV–EVY NICKSTRöM ?? 6 000 UTREDNINGA­R. Panamaläck­an som Minna Knus-Galán jobbat med, har lett till mängder av utredninga­r
runt om i världen.
FOTO: ARKIV–EVY NICKSTRöM 6 000 UTREDNINGA­R. Panamaläck­an som Minna Knus-Galán jobbat med, har lett till mängder av utredninga­r runt om i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland