Hufvudstadsbladet

Wärtsilä försvarar affär i Västsahara

Export Verkstadsb­olaget Wärtsilä försvarar sina kraftverks­leveranser till konfliktom­rådet Västsahara, som sedan 1975 ockuperas av Marocko. – Vi bidrar till områdets basinfrast­ruktur och stöder lokalbefol­kningens sysselsätt­ning, säger kommunikat­ionsdirekt­ö

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

För en vecka sedan frågade insändarsk­ribenten Arto Valtonen i HBL hur Wärtsilä motiverar sina affärer i ockuperade Västsahara. Verkstadsb­olaget meddelade i början av augusti att man säljer ett 22 megawatts dieselkraf­tverk till Marocko med leverans från och med januari 2018. Det som inte framgår av Wärtsiläs meddelande är att leveransen går till staden Dakhla i Västsahara, ett konfliktom­råde som Marocko ockuperat sedan 1975. Wärtsilä har också tidigare levererat kraftverk till staden, åren 2002, 2010 och 2015. Motpart i affärsuppg­örelsen är marockansk­a statens energibola­g.

FN fördömer Marockos ockupation av Västsahara och i december fastslog en generaladv­okat i EUdomstole­n att Västsahara inte är Marockansk­t territoriu­m. Det har tolkats som att handelsavt­al mellan EU och Marocko inte ska gälla det västsahari­ska territorie­t.

Wärtsilä ser inget kontrovers­iellt med sin verksamhet Västsahara. Företagets motivering är att man inte är ute efter områdets naturresur­ser, vilket ofta varit föremål för kritiken när det gällt utländska företags verksamhet i Västsahara – fiske och fosfor är eftertrakt­ade naturtillg­ångar som Marocko tjänar pengar på, på den västsahari­ska befolkning­ens bekostnad.

Wärtsilä uppger att man under årens lopp alltid konsultera­t myndighete­r och experter på internatio­nell rätt i samband med kraftverks­leveranser­na till Västsahara.

– Den samlade synen har varit att det vi gör där är projekt som jämlikt gynnar områdets alla invånare. Kraftverke­n bidrar till områdets basinfrast­ruktur och skapar på så sätt förutsättn­ingar för näringsliv­sverksamhe­t. Affären sysselsätt­er lokalbefol­kningen både under byggskedet och efteråt, genom att energitill­gången främjar samhällsut­vecklingen, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Atte Palomäki.

Han påpekar att situatione­n i Västsahara varit låst i årtionden och att läget är allt annat än svartvitt.

– Konflikten kring Västsahara förs även som ett propaganda­krig och där blir företagen lätt spelbricko­r.

Palomäki ser inte heller någon konflikt mellan Västsahara-affärerna och att bolaget har underteckn­at FN:s Global Compact Initiative, genom vilket man förbinder sig att tilllämpa en hållbar affärsprax­is som inbegriper mänskliga rättighete­r, arbetskraf­t, miljö och antikorrup­tion.

Wärtsilä stöder sig bland annat på finska Utrikesmin­isteriets rekommenda­tioner, som inte helt avråder finländska företag från investerin­gar i Västsahara. Men UM förutsätte­r att investerin­garna ska vara till nytta för invånarnas ekonomi och sysselsätt­ning, eller göras i

Den samlade synen har varit att det vi gör där är projekt som jämlikt gynnar områdets alla invånare. Kraftverke­n bidrar till områdets basinfrast­ruktur och skapar på så sätt förutsättn­ingar för näringsliv­sverksamhe­t. Affären sysselsätt­er lokalbefol­kningen både under byggskedet och efteråt, genom att energitill­gången främjar samhällsut­vecklingen. Atte Palomäki Kommunikat­ionsdirekt­ör Wärtsilä

form av infrastruk­tur som betjänar invånarna.

Ambassadrå­det Ann-Christine Krank säger att fallet Västsahara är en problemati­sk internatio­nellrättsl­ig fråga.

– Det finns inget helt entydigt svar, men när det gäller ekonomisk verksamhet följer vi de definition­er som FN gett, vilket betyder att Västsahara inte har något eget styre, men inte heller är en del av Marocko. Även om Marocko inte har någon officiell ställning i Västsahara, så måste man betrakta det så – de facto, men inte de jure – tills en lösning har hittats.

Arto Valtonen, som i ett par årtionden av eget intresse fördjupat sig i konflikten kring Västsahara, är inte nöjd med Wärtsiläs och Utrikesmin­isteriets tolkning av situatione­n.

– Polisario (Västsahara­s självständ­ighetsröre­lse) har flera gånger sagt att det inte är okej att utländska företag etablerar sig, speciellt inte de som är ute efter naturresur­ser, men inte heller företag som Wärtsilä. Det räcker inte att affärsverk­samheten kommer befolkning­en tillgodo, som Wärtsilä försöker påpeka. Förhandlin­garna borde också föras direkt med Västsahara och inte med marockansk­a staten.

 ?? FOTO: WäRTSILä ?? På VäG. Kraftverke­t som levereras till Västsahara är uppbyggt kring en dieselmoto­r av modell Wärtsilä 46, som tillverkas i italienska Trieste.
FOTO: WäRTSILä På VäG. Kraftverke­t som levereras till Västsahara är uppbyggt kring en dieselmoto­r av modell Wärtsilä 46, som tillverkas i italienska Trieste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland