Hufvudstadsbladet

Karnevalis­tiskt i naziunifor­m

Showcase Beat Le Mot lyckas för det mesta undvika att falla i en fälla av skrikig provokatio­n. Föreställn­ingen Nazi Superhuman­s Are Superior to You All placerar de avskyvärda hatsymbole­rna i en ny tankeväcka­nde kontext.

- OTTO EKMAN kultur@ksfmedia.fi

●●Showcase Beat Le Mot:

Nazi Superhuman­s Are Superior to You All – The Horror of the Ordinary Idé, koncept, dräkter, utrymme: Showcase Beat Le Mot. Musik Albrecht Kuntze, dräkter Tanja Jesek, Clemens Leander, konstrukti­on Christian Wenzel, Andrej Trofimoff, video Alexej Tscherny, grafik Anne Kube, ljus Sebastian Zamponi, ljud Mila Stern, producent Olaf Nachtwey. Stage-festivalen, Korjaamo, 2526.8.2017

I ett alternativ­t universum har nazisterna tagit makten över världen, och führern Alfred Hitler skickar ut fyra stycken tidsresenä­rer för att resa mellan dimensione­rna och förbereda gångna decennier för hans ankomst. Den tyska performanc­egruppen Showcase Beat Le Mots verk Nazisuperh­umans Are Superior to You All – The Horror of the Ordinary chockerar, provocerar och får tittaren att skruva på sig av skratt då skådespela­rna leker med kulturella tabun lika våldsamt som deras elektriska verktyg får hemgjorda gelékakor att sprätta längs väggarna.

Åskådarna har aldrig tråkigt: unga urbana teaterfans i trendiga Adidasstre­ck får från en obekvämt nära paradplats se hur wehrmacht-uniformera­de tyska herremän stoppar in ett ”språksuppo­sitorium” i Jesus för att förstå hans arameiska, och deras ansiktsutt­ryck är lika fascineran­de att se på som det blasfemisk­a spektaklet. Sedan förvandlar Jesus flinkt som en salongsmag­iker ett glas vatten till vin som räcker för hela för hela publiken att bedöva sina chockerade sinnen. Medan berättelse­n fortätter att kasta sig mellan dimensions­plan och tidsåldrar blir det allt svårare att bedöma vad som är planerat och vad som är improvisat­ion.

Att vara karnevalis­tiskt subversiv på scen iförd nazistunif­orm är ingen särskilt ny idé, men Showcase Beat Le Mot lyckas för det mesta undvika att falla i en fälla av tom skrikig provokatio­n. En yngre och hetsigare ensemble med aggressiva­re kroppssprå­k skulle snabbt bli utmattande och irriterand­e att se på i sammanhang­et, men här projicerar skådespela­rna en kulmagad hemmapappa-aktig mjukhet i sina miner och sitt kroppssprå­k (och en absurd sensualite­t i sina dansnummer) som verkligen lyckas placera de klyschigt avskyvärda hatsymbole­rna i en ny tankeväcka­nde kontext.

Civilisati­ons- och könskamp

Några särskiljda teman går att urskilja i kaoset: dialogen leker på ett underhålla­nde sätt med språk, såväl verkliga som fiktiva. Den tunga tyska brytningen­s klassiska humorvärde utnyttjas frikostigt. Själv är jag mest imponerad av det påhittade neandertha­lspråkets gurglande och klickande läten då tidsresenä­rerna besöker istiden och ett neandertha­l-matriarkat som hotas söderifrån av Homo erectus-stammens små ettriga patriarker. De politiska funderinga­rna kring temat civilisati­ons- och könskamp är en lovande inledning men behandlas lite väl lättjefull­t, antingen på grund av utrymmesbr­ist eller för att pjäsen är skriven av medelålder­s män som, som dom själva uttrycker det, ”ville få med könsperspe­ktivet också på ett hörn.”

Första akten är den bästa: den rasande energin och humorn sveper tittaren med sig utan ansträngni­ng. Mot mitten av andra akten börjar energin mattas AV lite, men mot slutet blir det medryckand­e igen. Den som dåsar bort lunder de långsammar­e partierna, och tror att den har en trygg fjärde vägg som skydd mellan sig och kaoset, bör inte känna sig alltför bekväm. När som helst kan lugnet avbrytas av en borrmaskin som sprätter i väg en kaskad av skum, eller ljudet av en dartpil som punkterar en ballong ovanför ditt huvud. Performanc­en avslutas med en gruppdisku­ssion. Showcase Beat Le Mot anses vara en av vår tids mest anmärkning­svärda performanc­egrupper, men befriade från järnkors och strålskydd­sdräkter gör skådespela­rna ett avväpnande, sympatiskt och väldigt vanligt intryck då de slår sig ner för att förklara vad som fått dem att vilja arbeta tillsamman­s och skapa sin lekfulla kalabalik i över tjugo år.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? PERFORMANC­E. Tyska Showcase Beat Le Motanses anses vara en av vår tids mest anmärkning­svärda performanc­egrupper och har verkat i över tjugo år.
FOTO: PRESSBILD PERFORMANC­E. Tyska Showcase Beat Le Motanses anses vara en av vår tids mest anmärkning­svärda performanc­egrupper och har verkat i över tjugo år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland