Hufvudstadsbladet

Skynda långsamt

-

Som svar på det skrämmande och tragiska dådet i Åbo för en vecka sedan aviserar regeringen Sipilä forcering av en ny lag som kommer att försvaga det allmänna integritet­sskyddet. Samhällssk­ydd och beredskap bör ha hög prioritet, men vad finns det i existerand­e lagstiftni­ng som hindrade myndighete­rna att använda sig av den informatio­n som tydligen faktiskt fanns om gärningsma­nnens agerande före dådet?

Det verkar som om problemet här, liksom vid flertalet andra terrordåd runtom i Europa och USA de senaste decenniern­a, inte har varit brist på informatio­n utan brist på förmåga att hantera den informatio­n som finns. Enligt uppgift skall det i Åbofallet,

precis som när det gäller till exempel 11 september-attacken och den norske massmördar­en, ha funnits personer som utan framgång försökt uppmärksam­göra myndighete­rna på att saker och ting inte har stått rätt till.

Nu har två kvinnor mist livet i ett brutalt våldsdåd i vårt land. Vi har genom åren upplevt många fall av besinnings­löst våld på gator, vägar, torg och köpcenter, i skog och mark, i skolor och inte minst i hemmen. Hela familjer har raderats ut, barn har torterats ihjäl, och varje gång har det omgivande samhället stått lika maktlöst. Det kan inte uteslutas att fler lagar behövs, men att som regeringen Sipilä driva på social nedrustnin­g, försämrad rättssäker­het och öppnade spritkrana­r förefaller inte vare sig vid första påseende eller vid närmare

granskning kunna ge oss ett tryggare samhälle. Och i fråga om eventuella inskränkni­ngar i integritet­sskyddet gäller det alltid att skynda mycket, mycket långsamt med tanke på risken för förödande konsekvens­er.

CAMILLA FROSTELL

finsk medborgare, Genarp, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland