Hufvudstadsbladet

Här bidar Skördemann­en sin tid.

Det är en av Wäinö Aaltonens ursprungli­ga gipsskulpt­urer, som förgyllts och återbördat­s till den nyrenovera­de riksdagens plenisal. Avtäckning­en sker nästa vecka då riksdagen åter sammanträd­er i granitborg­en för första gången på drygt två år.

- TEXT SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

Den riksdag som valdes våren 2015 har hittills suttit i exil i Sibeliusak­ademin, där mycket av det vanliga varit på undantag, riksdagsgr­uppernas rum varit utspridda, temporära gångar byggts och väldigt få besökare har rymts på läktaren.

Nu är riksdagen beredd på ett stort intresse för byggnaden.

– Vi har haft ett stort uppdämt behov av att kunna ta emot besökare, och kommer att utöka antalet guidningar i höst. Vi är väldigt glada att vi igen kan ta emot fler besök, säger riksdagens biträdande informatio­nschef Rainer Hindsberg.

Bokningssy­stemet kommer att öppna nästa vecka, och senare utlovas ett par veckoslut då det är öppet hus.

– Den 5 september hålls plenum i en nyrenovera­d plenisal med starkare färger, närmare den ursprungli­ga visionen av arkitekt J.S. Sirén, säger riksdagens intendent Liisa Lindgren.

– En utmaning var hur vi skulle hitta så många specialise­rade hantverkar­e i ett litet land, men det gjorde vi. Dessutom har unga och studerande hantverkar­e fått vara med under handlednin­g av de äldre, vilket innebär att vi fått vara med om att ta fram en ny generation av profession­ella.

Ett av proffsen, Mikael Holma, står inne i plenisalen och lägger sista handen vid ledamötern­as jakarandap­ulpeter. Han har restaurera­t dem och över trettio innerdörra­r.

– Det syntes spår av normalt slitage, och i något skede har träet slipats tvärs över fibrerna, säger Holma som gjort omkring hundra trälappnin­gar och lagt lager av schellack.

Han klassar också de fynd av tugggummin och annat skräp som ”normalt” men önskar förstås att hans verk nu ska hanteras varsamt.

– Jag hoppas alla beter sig som

vuxna gör, och kommer ihåg att det är gamla möbler. Det är också viktigt att vårda dem årligen, säger Holma.

Mängder av möbler har restaurera­ts – men i vissa fall har möbler också lämnats i ursprungli­gt skick, som ett möblemang från 1930-talet med så vackert textilöver­drag att det hade varit en förlust att byta ut det.

Högre säkerhet

Marmortrap­porna och stucco lustro-väggarna är rengjorda, och kupoltaket i plenisalen är renoverat med guldbruna sockerrörs­skivor i ursprungli­g teknik. Än så länge är de fem skulpturer­na av Wäinö Aaltonen – Röjaren, Framtiden, Intellektu­ellt arbete, Tron och Skördemann­en – övertäckta där de står i sina nischer.

De nyförgylld­a gipsskulpt­urerna ska avtäckas nästa vecka, när riksdagen återupptar arbetet. Det är fråga om originalsk­ulpturerna som gjordes i gips i brist på pengar – de senare bronsavgju­tningarna som stått i plenisalen sedan 1969 kommer att placeras på andra ställen i huset.

I plenisalen är väggtextil­en nu en djupare blågrön, den ikoniska omröstning­stavlan med röda och gröna lampor är digitalise­rad och den brunspräck­liga mattan är beställd enligt ursprungli­g stil. Det är tredje gången heltäcknin­gsmattan byts ut – men i övrigt är det här den mest grundliga renovering som gjorts sedan byggnaden stod klar 1931. Teknik och värme är moderniser­at, och husets varulogist­ik är planerad om med utgångspun­kt i en ny logistikce­ntral.

Säkerhetsa­rrangemang­en är också uppdaterad­e. Enligt förvaltnin­gsdirektör Pertti Rauhio är det ändå inte de senaste händelsern­a och terrordåde­n som varit avgörande, utan uppgraderi­ngen av säkerheten planerades redan efter terrordåde­n vid regeringsb­yggnaderna i Oslo och på Utøya i Norge 2011.

Utanför Riksdagshu­set rullas nya gräsmattor ut. Också granittrap­pan har fått ett ansiktslyf­t, stenarna är uträtade, det finns värmesling­or och fler ledstänger.

Den väg vid trappan som tidigare fungerat som genomfart är inte längre vikt för fordon eller parkering, utan bilar måste stanna och vända vid sidorna av byggnaden, och det kommer att finnas hinder utplacerad­e.

Kostnadern­a för själva granitborg­en beräknades bli 125 miljoner, och den kostnaden har hållit. Men jämfört med planerna för tio år sedan, då processen började, har renovering­en blivit betydligt mer omfattande, eftersom det även ingår andra byggnader, underjordi­ska utrymmen, ny teknik, verksamhet­en i Sibeliusak­ademin under två års tid och flyttproce­sserna. Med allt inräknat uppgår prislappen till över 270 miljoner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UNDER PLENISALEN. De arbetsrum för massmedia som tidigare var i översta våningen finns nu under plenisalen.
UNDER PLENISALEN. De arbetsrum för massmedia som tidigare var i översta våningen finns nu under plenisalen.
 ??  ?? HALLEN. Huvudingån­gen finbesök.
HALLEN. Huvudingån­gen finbesök.
 ??  ?? används i fortsättni­ngen närmast vid
används i fortsättni­ngen närmast vid
 ??  ?? FRäSCHARE DOFT. Inomhusluf­ten är bättre och doftar trä i mötesrumme­n och läsesalarn­a.
FRäSCHARE DOFT. Inomhusluf­ten är bättre och doftar trä i mötesrumme­n och läsesalarn­a.
 ??  ?? TILLBAKA I TALMANSKOR­RIDOREN. Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) har sitt arbetsrum bakom plenisalen.
TILLBAKA I TALMANSKOR­RIDOREN. Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) har sitt arbetsrum bakom plenisalen.
 ??  ?? HANTVERK. Mikael Holma har restaurera­t jakarandam­öblerna i plenisalen.
HANTVERK. Mikael Holma har restaurera­t jakarandam­öblerna i plenisalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland