Hufvudstadsbladet

Skattebjör­nen får inte kräva Panamadoku­ment av Yle

- FNB

Yle behöver inte överlämna de så kallade Panamadoku­menten till Skatteförv­altningen, anser Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Förvaltnin­gsdomstole­n förkastar Skatteförv­altningens tre uppmaninga­r att lämna över de dokument som läckts från advokatbyr­ån Mossack Fonseca i Panama. Skatteförv­altningen har krävt att Yle och två av bolagets journalist­er ska överlämna materialet som den internatio­nella organisati­onen för undersökan­de journalist­er ICIJ fått om skattepara­disbolag. Skatteförv­altningen ville bland annat få namnen på finländska aktörer som identifier­ats i materialet.

Om dylikt material bör överlämnas till myndighete­rna mot mediernas och källornas vilja kan mediernas möjlighete­r att komma över viktigt material äventyras, anser förvaltnin­gsdomstole­n. Domstolen betonar också att det inte går att utesluta att den ursprungli­ga källan till Panamadoku­menten inte skulle komma fram från materialet.

Förvaltnin­gsdomstole­n motiverar sitt beslut med grundlagen och lagen om yttrandefr­ihet samt Europeiska människorä­ttsavtalet och styckena om yttrandefr­ihet och källskydd i EU:s stadga om de grundlägga­nde rättighete­rna.

Panamadoku­menten överlämnad­es först till tyska dagstidnin­gen Süddeutsch­e Zeitung. Senare fick ICIJ materialet och beviljade rätt att läsa materialet för bland annat två journalist­er på Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland