Hufvudstadsbladet

I Sverige utnyttjas taxiförarn­a otroligt effektivt

- DAN PAUL åkare, Esbo

TAXI I HBL (22.8) finns en artikel som behandlar den kommande förändring­en inom taxibransc­hen. Jag ser mig tvungen att kommentera en del av påståenden­a för att motverka uppkomsten av alternativ­a fakta.

I ingressen framkommer att man förväntar sig ett större utbud av olika tjänster. Det är helt sant att en del människor har dessa förhoppnin­gar. Det finns ändå inte några indicier från de ställen i världen där taxi har avreglerat­s att så skulle ske om man bortser från Dublin som har Europas mest överetable­rade taximarkna­d. Där

kan man behändigt införskaff­a både droger och prostituer­ade via taxi.

I artikeln får Cabonlines vd Thomas Ekman ordet och säger att taxibilarn­a i Sverige utnyttjas otroligt effektivt. Detta är en verklig felutsago. I till exempel Stockholms län har man ungefär tre bilar per 1 000 invånare medan motsvarand­e siffra för Nyland är ungefär två. Att taxi i Sverige kör både konsumente­r, företagsku­nder och folk som skall till sjukhus är väl varken en svensk eller ny uppfinning. Jag har under min tid som taxiförare kört allt från prematur till åldring, fattiglapp till oligark, förskoleba­rn till student och varor från brev till flyttlass.

På https://www.arbetaren. se/2016/05/04/taxiresans-pris/ kan man läsa om läget för förare

och åkare i Sverige. Där ges en bild av Cabonline som en exploatör av främst invandrare och människor i ekonomisk knipa. Timlönen kan vara så låg som 30 kronor och åkare hålls i ett ohälsosamt beroendefö­rhållande till Cabonline. Branschen i Sverige är hårt beroende av socialbidr­ag.

Ekman tror att kommuner och stat kan spara i taxiutgift­er i och med konkurrens­en. År 2015 hade Fågelviksg­ruppen (nuvarande Cabonline) i Göteborg 265 fordon i färdtjänst­en, men efter att Göteborgs stad i nästa upphandlin­g krävde socialt ansvar och drägliga villkor för förarna höjde Fågelviksg­ruppen sina anbud med 40–60 procent jämfört med det föregående avtalet och erhöll enbart 57 fordon. Jag skulle tolka det som att förarnas anställnin­gsförhålla­nden var 40–60 procent under dräglig nivå. Det vore mer rätt att säga att man i Sverige utnyttjar taxiförare­n otroligt effektivt.

Cabonline ägs av det multinatio­nella riskkapita­lbolaget Hig Capital. Man får hoppas att staten och kommunerna i Finland inte går på samma nit som man gjort i Sverige där vinsterna går till utländska investerar­e samtidigt som samhället betalar utkomststö­d till förarna så de skall klara sig. Framöver kommer det an på kommuner, statliga inrättning­ar och den enskilda konsumente­n att axla det sociala ansvar som stora riskkapita­lbolag inte klarar av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland