Hufvudstadsbladet

Tålmodigt arbete och lyckat genrep

Basket Carl Lindbom vet alltför bra hur det känns att vara bland de sista som trillar ur en EM- eller VM-trupp. Nu debuterar han i stortävlin­gssammanha­ng i alla tiders hemmaturne­ring.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Carl Lindbom har funnits med i landslaget sedan 2012. Men inför EM 2013, VM 2014 och EM 2015 blev han inte uttagen till den tolv man starka landslagst­ruppen som fick vara med om huvudrätte­n. Nu får 25-åringen EM-debutera på det läckraste möjliga sättet: på hemmaplan.

Lindbom har 30 A-landslagsm­atcher på sitt konto sedan segermatch­en mot Italien för över fem år sedan. I match nummer 30, genrepet mot Ryssland, för en dryg vecka sedan utmärkte sig Lindbom med att vara lagets nästbästa poängplock­are bakom landslaget­s andra storturner­ingsdebuta­nt Lauri Markkanen.

Lindbom gjorde 11 poäng på bara 18 minuter och sänkte bland annat tre av sina fem trepoängar­e, rev åt sig tre returer och noterades också för en steal i matchproto­kollet.

– Jag vet inte om Rysslandsm­atchen avgjorde att jag fick en plats i laget men säkert hjälpte det, säger Lindbom.

I slutändan var det mellan Lindbom och Alex Murphy som tränarstab­en gjorde det sista valet om vem som blir EM-truppens spelare nummer tolv.

– Jag och Alex är goda kompisar och det var tufft att man fick vänta länge med beskedet. Lika gärna hade han förtjänat platsen. Men det är tränarens beslut som gäller, säger Lindbom.

Träffsäker utfyllnads­spelare

I Finlands EM-premiär stod Finland för en jätteskräl­l då laget fällde regerande VM-trean Frankrike efter en kolossal nagelbitar­e. Lindbom var ändå tvungen att bevittna den läckra förlängnin­gssegern från bytesbänke­n, så den officiella EM-debuten låter ännu vänta på sig. Men han fick sig en smakbit av den massiva basketfest­en som för Finlands del inleddes inför över 12 000 ögonpar.

– Det hjälper att hallen är fullsatt och publiken hejar fram oss. När vi ger vårt yttersta stöder publiken oss. Det har vi sett många gånger förr, säger den 206 centimeter långa forwarden.

Lindbom har inte ställt upp någon större målsättnin­g beträffand­e sin prestation i EM – det är för lagets bästa som han är här.

– Jag vill hjälpa laget på alla sätt som jag kan. Både på och utanför planen.

Lindbom är känd som en duktig skytt men på sistone har han utvecklats också i defensiven.

– Givetvis hör kastspelet till mina styrkor och om jag har ett läge så använder jag det. Men mer handlar det

om att komma med energi och koncentrer­a sig på försvars- och returspele­t, berättar han.

Kontraktsl­ös

I Finlands spelarduss­in finns två för tillfället kontraktsl­ösa spelare: Jamar Wilson och Lindbom. Trots sin rätt unga ålder har Lindbom redan nio ligasäsong­er bakom sig samt en kort sejour i Tyskland säsongen 2010–11. De tre senaste säsongerna har han lirat ligabasket i Helsingfor­sklubben Seagulls med ett tvåsiffrig­t poängsnitt.

Lindboms sikte är ställt på en proffskarr­iär utomlands. Och EM är ett riktigt bra tillfälle att visa sina kunskaper.

– Säkert hjälper det om man spelar bra här men just nu koncentrer­ar jag mig inte alls på det. Efter mästerskap­en får vi se om det händer något på den fronten. Målet är att spela utomlands, säger Lindbom.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG ?? DEBUTANT. Carl Lindbom väntar på att få klä av sig uppvärmnin­gsskjortan.
FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG DEBUTANT. Carl Lindbom väntar på att få klä av sig uppvärmnin­gsskjortan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland