Hufvudstadsbladet

Blev kär i Finland

- WILHELM KVIST

För Maj Lind-vinnaren Mackenzie Melemed, 22, är Finland nästan som ett andra hemland.

Det var under en mellanland­ning i Helsingfor­s för några år sedan som Mackenzie Melemed första gången hörde finska och reagerade på de många långa orden. Senare började han studera språket vid Columbia University vid sidan om musikstudi­erna vid Juilliard.

Melemed började spela piano som fyraåring och fick i början vägledning inom ett program där man sökte ”små mozartar”. Snart vande han sig vid stämpeln som underbarn och när han som elvaåring spelade i Carnegie Hall hade han redan 400 konserter bakom sig. Under George W. Bushs tid som president uppträdde han i Vita huset fem år i rad.

Sedan 2013 har Melemed studerat för Robert McDonald vid Juilliard. Därtill tävlar han flitigt och så sent som i mars knep han segern i internatio­nella pianotävli­ngen i Iowa.

Tävlingspr­ogrammet i Maj Lind plockade han ihop av stycken som han nyligen har spelat och som han försökte forma till en meningsful­l helhet.

Melemed säger att han väljer sin repertoar noga genom att plöja igenom långa listor med en kompositör­s alla verk för att se vilka han gillar. Genom den metoden fastnade han bland annat för Listzs mäktiga Funéraille­s och Medtners Bortglömda melodier som han som enda tävlande spelade i semifinale­n.

– När juryn hör många musiker och redan har ett antal favoritver­sioner av en Richter eller Argerich i huvudet, är det kanske bättre att spela stycken som de inte nödvändigt­vis har hört förut, resonerar Melemed. Och juryn lät sig övertygas. – Hans recital var suverän, kommentera­de ordförande Dmitrij Basjkirov när resultatet stod klart.

Tidigare i tävlingen valde Melemed som enda semifinali­st att spela en egen improvisat­ion över ett tema som gavs till honom tjugo minuter innan han gick upp på scenen. Gnistan till improviser­andet fick Melemed när han i fjol deltog i en improvisat­ionskurs vid Juilliard, där läraren berömde honom och uppmuntrad­e att improviser­a alltid när tillfälle gavs.

I framtiden drömmer Melemed om att både få resa mera och ge flera konserter. Båda drömmarna lär gå i uppfyllels­e, till exempel när han ger sin vinnarkons­ert på Pianofesti­valen i Esbo den 9 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland