Hufvudstadsbladet

Feldt-Ranta ställer sig inte längst bak

Riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta som kom tvåa i SDP:s presidentk­andidatrac­e säger att det starka stödet hon fick känns bra, men medger att hon är besviken.

- RAITA

– 42 procent av rösterna är bra i och med att jag varit med i politiken en kortare tid, säger Feldt Ranta.

Tuula Haatainen som fick 48 procent av rösterna i SDP:s medlemsomr­östning blev invald i riksdagen 1996 och var minister 2003–2007. FeldtRanta var ministerme­darbetare 2003–2005, bland annat för Haatainen, och partisekre­terare 2005–2008. Hon blev invald i riksdagen 2007. Kan du utnyttja det här stödet i framtiden, till exempel som kandidat i Europavale­t? – Så långt har jag ännu inte tänkt, men det är helt klart att inte tänker återta en plats längst bak i salen, säger Feldt-Ranta.

Som första vice ordförande för partiet vill hon ha en synlig roll.

– Den här kampanjen har varit ett bra sätt att bredda partiets ansikte utåt eftersom både riksdagsgr­uppens ordförande och partiordfö­randen är män. Vi är många i rörelsen som har mycket att ge.

Feldt-Ranta säger att det känns motiverand­e att inleda höstens riks- dagsarbete och allt det andra som det politiska för med sig.

– Så jag är på G.

Kvinna i alla fall

FSD:s första vice ordförande Anette Karlsson som var aktiv i Feldt-Rantas kampanj säger att Haatainens seger var väntad även om det i de sociala medierna såg ut som FeldtRanta skulle kunna vinna. Hon påpekar att Haatainen ändå har flera års ministerer­farenhet.

– Jag är jättenöjd med slutresult­atet. Det kunde bara bli en kvinnlig kandidat, säger Karlsson.

Hon säger att Haatainen har ett mänskligt grepp och som kvinna kan komma närmare människor.

– Hon talar för de svaga i hemlandet och kan vara en brobyggare internatio­nellt.

”Kan göra skillnad”

Partistyre­lsemedlemm­en Matias Mäkynen från Vasa säger inte vem som var hans favorit men han är nöjd med valet av Haatainen.

– Tuula höll ett jättebra anförande och jag tycker att hon lyfte fram just sådana saker som kan göra skillnad mellan SDP och andra partier, såsom att utbildning av flickor kan påverka fredssitua­tionen i hela världen.FNB–HELLEVI

Den här kampanjen har varit ett bra sätt att bredda partiets ansikte utåt eftersom både riksdagsgr­uppens ordförande och partiordfö­randen är män. Vi är många i rörelsen som har mycket att ge. Maarit Feldt-Ranta

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN ?? TAGGAD. Maarit Feldt-Ranta vill ha en synlig roll i SDP.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN TAGGAD. Maarit Feldt-Ranta vill ha en synlig roll i SDP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland