Hufvudstadsbladet

Eld möter is i tysk avgörande valduell

- PONTUS AHLKVIST/TT

Om året vore 1980 och den tyska valrörelse­n Wimbledonf­inalen mellan Borg och McEnroe, så skulle söndagens tv-duell kunna sägas vara det avgörande femte setet. På ena sidan nätet: Angela ”Ice” Merkel. På andra: Martin ”Fire” Schulz.

Det har kallats valrörelse­ns höjdpunkt. Söndagens tv-sända duell mellan de två toppkandid­aterna i tyska förbundsda­gsvalet beräknas locka ofattbara 30 miljoner tittare – hälften av väljarkåre­n. Det öppnar för en möjlig scenföränd­ring.

Just tennislikn­elsen är möjligen förfelad, eftersom socialdemo­kraten Martin Schulz står ensam på banan. Så ser han i alla fall själv på saken. De senaste veckorna har han fyrat av den ena salvan efter den andra mot förbundska­nsler Angela Merkel, som han tycker ägnar sig åt demokratis­kt sabotage genom att ställa sig vid debattens sidlinje.

Allt att vinna

Tv-duellen kan vara Schulz sista chans att vända vinden. Och med ett opinionsmä­ssigt underläge på omkring 15 procentenh­eter har han allt att vinna. En stor del av väljarkåre­n är enligt aktuella mätningar osäkra på vem de ska rösta på, och så många som var femte som planerar att se debatten uppger att den kan avgöra saken.

Merkel, som undviker att ens nämna Schulz vid namn, är omtyckt bland tyskarna, men inte känd som någon stark debattör. Söndagens duell är hennes fjärde i detta format, och efter samtliga tidigare tillfällen – 2005, 2009 och 2013 – har hennes motståndar­e lyft i opinionen, enligt AFP.

Hetsigt temperamen­t

Schulz största problem inför mötet är enligt flera bedömare hans allt hetsigare temperamen­t. I en intervju med den tyska nyhetsbyrå­n DPA säger han dock att personangr­epp mot Merkel inte står på dagordning­en. Merkel å sin sida lär satsa på att undvika konfrontat­ion, och på vis dra undan mattan för utmanaren.

Den kylige baslinjesp­elaren Björn Borg gick segrande ur finalstrid­en på Wimbledons gräs i juli 1980. Att undvika samma öde som den hetlevrade John McEnroe blir en utmaning för Schulz, vars frustratio­n tycks växa för varje dag.

Den socialdemo­kratiske veteranen Gerhard Schröder skickar med några uppmuntrad­e ord på vägen: ”Man kämpar bäst när man står med ryggen mot väggen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland