Hufvudstadsbladet

Svensk stannade upp för att släppa förbi Järvenpää

En finländsk kullerbytt­a, en blödande hand och en svensk gentleman som på mållinjen släppte förbi Jarkko Järvenpää summerar lördagens mest dramatiska sekvens i landskampe­n.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

STOCKHOLM – Knuffen är ganska hård om man faller så där handlöst, så ostadig är jag verkligen inte. Det var inte någon liten knackning, säger Jarkko Järvenpää.

Det han försöker beskriva är uppgörelse­n mellan honom och svensken David Nilsson som ledde till att han själv föll omkull och tappade mark och efter målgången får stå och hålla om sin ena hand som blöder.

Svensken å sin sida förklarar det skedda med att han då det återstod ett varv av herrarnas 10 000 meter knackade Järvenpää på axeln för att göra honom uppmärksam på att han ville förbi på innersidan.

– Jag trodde inte att han skulle falla så lätt, konstatera­r Nilsson moloket.

Oberoende av vems version som bäst beskriver verklighet­en ledde kontakten till att Järvenpää föll omkull och tappade tätkontakt­en. Unge Robin Ryynänen kunde korsa mållinjen som första man, jublande glad, och efter honom löpte Sveriges Mikael Ekvall i mål.

När det var Nilssons tur att göra samma sak saktade han in och släppte förbi Järvenpää som på det här högst ovanliga sättet blev trea.

Målgången följdes av en handskakni­ng männen emellan, och sedan var det dags för analys, och för att plåstra om handen.

– Det här är blodigt allvar, men jag kanske inte hade förväntat mig att det skulle vara det på ett så här konkret sätt, säger Järvenpää.

Järvenpää var glad men inte särskilt förvånad över svenskens gest.

– Han är en gentleman. Vi har tävlat mot varandra sen vi var små. Det var hyggligt av honom men om Robin och jag hade blivit etta och tvåa hade vi tagit flera poäng, säger Järvenpää som i det skedet ännu var osäker på om Finland skulle välja att lämna in en protest eller inte.

Det gjorde Finland inte men Nilsson diskvalifi­cerades ändå, gesten till trots. Finländarn­a kammade efter de dramatiska händelsern­a hem poängen på en distans som på förhand sett skulle bli svenskarna­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? KULLERBYTT­A. Jarkko Järvenpää föll omkull efter kontakt med svensken David Nilsson, som efter målgången blev diskvalifi­cerad på 10000 meter. Finland kammade hem poängen med 13–8 i den här grenen.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N KULLERBYTT­A. Jarkko Järvenpää föll omkull efter kontakt med svensken David Nilsson, som efter målgången blev diskvalifi­cerad på 10000 meter. Finland kammade hem poängen med 13–8 i den här grenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland