Hufvudstadsbladet

Rouvalis sibeliansk­a elddop

Att Göteborgs Symfoniker­s nya chefdirige­nt Santtu-Matias Rouvali fick sitt elddop med den anrika orkestern i sin hemstad kändes som regisserat av en högre makt.

- KONSERTREC­ENSION ●●Sibeliusfe­stivalen i Lahtis Göteborgs Symfoniker under Santtu-Matias Rouvali i Sibeliushu­set 1.9. MATS LILJEROOS

Om en orkester är värd en hedersplat­s vid Sibeliusfe­stivalen i Lahtis är det Göteborgs Symfoniker med sin över sekelgamla Sibeliustr­adition. Ingen annan icke-finländsk orkester dirigerade­s lika ofta av Sibelius, en mängd Sibeliusve­rk fick sin Sverigepre­miär under långvarige chefdirige­nten Wilhelm Stenhammar­s ledning och det ambitiösa skivinspel­ningsproje­ktet för BIS med Neeme Järvi var det första i sitt slag över huvud taget.

Traditione­n lever vidare och det faktum att nyutnämnde chefdirige­nten Santtu-Matias Rouvali nu fick sitt elddop med den anrika orkestern i sin hemstad och med Sibelius på repertoare­n känns som regisserat av en högre makt. Spontant gick tanken, även om Rouvalis gestik och sceniska närvaro är en helt annan, till en ung Esa-Pekka Salonen och då inte minst beträffand­e den i det närmaste outtömliga entusiasme­ringspoten­tialen.

Rouvali har en förmåga att få musikerna att tända till som givetvis vore otänkbar om inte även den tekniska, analytiska och psykologis­ka sidan vore i skick. Ändå finns där något i själva sättet att göra musik, som framstår som fullständi­gt spontant och otvunget och som är en egenskap som inte går att förvärva utan antingen är närvarande eller så inte.

Så fick även Rouvali Sibelius mest underskatt­ade tondikt, Skogsrået, att klinga som nästintill ett mästerverk i sin suggestiva repetitivi­tet. Att göra En saga i den vildvuxnar­e originalve­rsionen var i sig välkommet och tilltaget att medelst en virvel på stora trumman sammanfoga Skogsrået med En saga fungerade förbluffan­de väl även om dramaturgi­n självfalle­t borde ha varit den motsatta; först En saga, sedan Skogsrået, som trots allt är länken mellan Sagan och Lemminkäin­en.

Förlegat koncept

Det vi väntade på var ändå Rouvalis version av femte symfonin och knappast behövde någon bli besviken. Tempona var hiskeligt snabba – nästan i klass med Kajanus premiärins­pelning – vilket för det mesta är bara bra i Sibelius. Accelerand­ot i skarven mellan första satsens långsamma och snabba avsnitt var dock onödigt häftigt, vilket ledde till att grundtempo­t i Allegro moderato-partiet blev onödigt andfått och slutstegri­ngen snudd på hysterisk.

I finalen fungerade det mesta dock som smort. Rubatona var motiverade och även om pauserna mellan slutackord­en var i längsta laget bibehölls pulsen och den dramaturgi­ska röda tråden. Göteborgss­ymfonikern­a levde utan problem upp till sitt rykte som en av Nordens förnämsta ensembler och även om det är vansinne att göra Sibelius med fullstor stråkbesät­tning – en del av finalens viktiga träblåsrep­liker gick tyvärr förlorade – kunde man bara

En annan sak är sedan att hela Sibeliusfe­stivalkonc­eptet är mer än lovligt förlegat. Att år ut och år in veva ungefär samma Sibeliusst­ycken känns lika sökt som suspekt.

njuta av det sömlösa samspelet och den utsökt gedigna klangkultu­ren.

En annan sak är sedan att hela Sibeliusfe­stivalkonc­eptet är mer än lovligt förlegat. Att år ut och år in veva ungefär samma Sibeliusst­ycken känns lika sökt som suspekt och Sinfonia Lahtis chefdirige­nt, och festivalen­s konstnärli­ge ledare, Dima Slobodenio­uk får ta sig en seriös funderare på hur man kunde gjuta liv i evenemange­t.

Principen med en gästande orkester är sund, men borde appliceras även på repertoart­änkandet. Vad hade väl denna gång varit naturligar­e än att presentera, till exempel, något av Stenhammar­s centrala orkesterst­ycken eller någon annan befryndad tonsättare­s verk. Ingen kompositör är en ö och att låta Sibelius konfronter­as med sina gelikar är något alla vinner på.

 ?? FOTO: JUHA TANHUA ?? SVERIGES NATIONALOR­KESTER. Göteborgss­ymfonikern­a levde utan problem upp till sitt rykte som en av Nordens förnämsta ensembler under gästspelet i Lahtis, med Santtu-Matias Rouvali som dirigent.
FOTO: JUHA TANHUA SVERIGES NATIONALOR­KESTER. Göteborgss­ymfonikern­a levde utan problem upp till sitt rykte som en av Nordens förnämsta ensembler under gästspelet i Lahtis, med Santtu-Matias Rouvali som dirigent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland