Hufvudstadsbladet

Granieleve­r läste rekordmång­a böcker

- PETRA MIETTINEN

Att läsa böcker borde vara en naturlig del av sommarlove­t, tycker lärarna vid Granhultss­kolan. Med hjälp av ett läsprojekt nådde de sommarens målsättnin­g och barnen läste rekordmång­a böcker.

En gemensam utmaning för skolans elever och personal var vad som krävdes för att få barnen i Grankulla att läsa (flera) böcker under sommarlove­t. Målsättnin­gen var att alla vid Granhultss­kolan tillsamman­s skulle läsa minst 150 000 sidor litteratur under sommaren. Det uppnåddes med god marginal – eleverna läste 1 125 böcker med sammanlagt 174 734 sidor.

Granhultss­kolan ville på det här sättet poängtera hur viktigt det är att eleverna inte helt och hållet tar sommarlov från läsningen. Det leder till att barnet tappar mycket av den läsfärdigh­et de uppnått under skolåret.

– Under ett sommarlov kan gapet mellan ett läsande barn och ett barn som läser bara lite utgöra några månaders skolunderv­isning, förklarar klasslärar­e Marianne Pentti vid Granhultss­kolan.

Målsättnin­gen var att elever i åk 1 skulle läsa minst 100 sidor per elev, åk 2 skulle läsa 200 sidor och så vidare. Personalen uppmuntrad­es också delta och de vuxna skulle läsa tusen sidor var. Skolans sammanlagd­a målsättnin­g var således 150 000 sidor under sommarlove­t.

Elever och personal fick under sommaren fylla i en blankett på skolans hemsida och där anteckna bokens namn, hur många sidor den hade och helt kort vad de tyckte om boken.

– När hösttermin­en inleddes den 15 augusti kunde vi på skolan konstatera att elever och pers onal tillsamman­s hade läst över 1 200 böcker med sammanlagt närmare 230 000 sidor! Så vi nådde vårt mål med god marginal! säger Pentti.

Bland de yngre eleverna var Lasse-Majas detektivby­rå och Kapten Kalsong klara favoriter, medan eleverna i de högre klasserna gärna läste Harry Potter och Dagbok för alla mina fans.

Pentti har tittat lite närmare på statistike­n och kan konstatera att flickorna läste lite flitigare än pojkarna och att eleverna inte bara valde böcker på svenska utan också på finska, engelska och franska.

Trots de positiva erfarenhet­erna av sommarens läsprojekt lyckades lärarna inte engagera alla elever att läsa böcker – det var bara sju av tio elever som fyllde i bokblanket­ter på webbsidan.

– Många av de barn som inte hade registrera­t sig under sommaren hade ändå läst en del böcker, så inför nästa sommar strävar vi efter att få alla att rapportera om sitt läsande.

 ?? Foto: Marianne Pentti ?? ivRiGa läsaRe. Elever i klass 6C i Granhultss­kolan i Grankulla läser gärna böcker, så läshörnan i klassrumme­t är ett populärt ställe.
Foto: Marianne Pentti ivRiGa läsaRe. Elever i klass 6C i Granhultss­kolan i Grankulla läser gärna böcker, så läshörnan i klassrumme­t är ett populärt ställe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland