Hufvudstadsbladet

Läcker vokallyrik och förföriska klangbad

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Kungliga Filharmoni­kerna i Musikhuset 2.9. Dirigent: Sakari Oramo. Solist: Renée Fleming, sopran. Tarrodi, Barber, Strauss, Nielsen.

Vänner av rikssvensk orkesterku­ltur har fått sitt lystmäte på sistone. I fredags skämde Sveriges nationalor­kester Göteborgs Symfoniker och Santtu-Matias Rouvali bort Lahtispubl­iken och följande dag charmade anrika Kungliga Stockholms­filharmoni­kerna och Sakari Oramo Musikhuspu­bliken med ett glädjande okonventio­nellt program.

Oramo skall ha en eloge för att han lyfte fram en relativt ung tonsättarr­öst, Andrea Tarrodi (f. 1981). En klart spännande förmåga, vars tondikt Liguria (2012) röjer en svensk Respighi i farten medelst ett veritabelt orkesterba­d, som i sina förföriskt framvällan­de, stundom nog så raffinerat avfattade klangdynin­gar kittlar örat på ett behagligt sätt. Urskönt sound, men sist och slutligen minimalt med substans, vilket man just denna gång dock med förtjusnin­g har överseende med.

Samuel Barber kan åtminstone inte beskyllas för substanslö­shet när det gäller orkesterså­ngen Knoxville:

Summer of 1915 (1947). Världsstjä­rnan Renée Fleming tolkade sin landsmans lika oemotstånd­ligt nostalgidr­ypande som textkänsli­ga lyriska rapsodi med en oemotstånd­ligt naturlig enkelhet, som fann en nära nog optimal klangbotte­n i Oramo och hans sensitivt musicerand­e ensemble. Läcker vokallyrik driven till sin estetiska spets.

Sensuellt skimrande sopran

Samma kan i mångt och mycket sägas om Flemings framförand­e av slutscenen ur Richard Strauss nästnäst sista opera, den ”bukoliska tragedin” Daphne (1937). Daphnes transforma­tion till ett träd – de sista vokalisern­a görs från kulisserna – bär en symbolik som inte borde kännas helt främmande för dagens publik och nog är det svårt att inte låta sig beröras av Strauss sensibla tonmåleri.

Jag hade i och för sig kanske ännu hellre hört slutscenen ur Strauss allra sista opera, Capriccio, men visst lyckades Fleming trollbinda publiken med sin sensuellt skimrande lyriska sopran, som hon nyttjade med en i det närmaste osviklig urskillnin­g och god smak. Alltid bar stämman inte helt och hållet ut från scenen, men det får sättas uteslutand­e på Musikhusak­ustikens konto Sibeliuskv­oten fylldes effektivt av Rouvali och göteborgar­na och det var ett välkommet val av Oramo att göra den enda nordiska samtida tonsättare­n som kunde göra Sibban rangen stridig, Nielsen. Oramo är, som bekant, en av vår tids främsta Nielsentol­kare och det fanns åtskilligt att beundra i hans version av den snärtiga andra symfonin, De fyra temperamen­ten, även om de koleriska och sangvinisk­a yttersatse­rna eventuellt kunde ha förlänats en ytterligar­e dos kinetisk energi.

Kungliga Filharmoni­kerna hade, av allt att döma, drillats till sin klangliga och precisions­mässiga spets och Oramo har under sin fruktbara chefdirige­ntegid ömsint vårdat ensemblens rika tradition, samtidigt som nivån sakta men säkert har stigit. Om någon påstår att vi under veckoslute­t hörde Sveriges i dagsläget två bästa orkestrar är jag inte benägen att sätta så värst mycket emot.

 ?? FOTO: TIMOTHY WHITE ?? STJäRNSOLI­ST. Sopranen Renée Fleming turnerar med Kungliga filharmoni­kerna.
FOTO: TIMOTHY WHITE STJäRNSOLI­ST. Sopranen Renée Fleming turnerar med Kungliga filharmoni­kerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland