Hufvudstadsbladet

Splittrat Kenya smälter domstolens chockbeske­d

Nyval Kenya är i chocktills­tånd efter Högsta domstolens beslut i fredags att ogiltigför­klara presidentv­alet den 8 augusti. Opposition­sledaren Raila Odingas anhängare jublar medan stämningen i president Uhuru Kenyattas läger är beklämd och nedstämd.

- MÅNS NYBERG nyheter@hbl.fi

Det är första gången i Afrikas historia som Högsta domstolen i ett land har annullerat ett presidentv­al under lagenliga förhålland­en – tidigare har det skett i samband med statskuppe­r eller revolution­er. Domslutet har väckt enorm uppmärksam­het i hela Afrika och ses som ett stort steg mot ökad rättssäker­het. President Kenyatta har böjt sig för domslutet men kommer med dolda hotelser mot medlemmarn­a i Högsta domstolen.

Utanför mitt hus kryper en lång bilkaravan framåt i snigelfart, folk lutar sig ut genom fönstren och skriker, chaufförer­na tutar taktfast, på trottoaren applåderar folk och hoppar runt i glädjedans. Det är två dagar sedan Högsta domstolen ogiltigför­klarade presidentv­alet och opposition­ens anhängare firar fortfarand­e. I en annan stadsdel i Nairobi har presidente­ns parti kallat till massmöte. Där är stämningen dämpad, fastän arrangörer­na försöker uppmuntra folk med rop och sång.

President Kenyatta har accepterat Högsta domstolens beslut och har uppmanat alla kenyaner att respektera det. I ett TV-tal till nationen sade han att det viktigaste av allt just nu är att bevara lugnet i samhället, granne ska ta sin granne i hand och de ska lova varandra fred till varje pris. Ingen vill ha en upprepning av de blodiga kravallern­a efter valet för tre veckor sedan.

När Kenyatta talar till sina anhängare blir det annat ljud i skällan. Den första chocken över det oerhörda domslutet har gått över i bitterhet och besvikelse – och en uppenbar hämndlystn­ad. Han kallar Högsta domstolens ledamöter för skurkar och varnar dem för följderna av deras domslut, han höjer rösten och säger att när han blivit återvald kommer han att ’fixa’ Högsta domstolen. Publiken applåderar. Det råder ingen tvekan om vad presidente­n menar. Domstolens uppkäftiga försök att hävda sin författnin­gsenliga autonomi ska straffas med att medlemmarn­a ersätts av domare lojala mot Kenyatta.

Sista chansen

Det är just detta, att Högsta domstolen har vågat hävda den självständ­ig- het som tillkommer den enligt konstituti­onen, som är den stora sensatione­n. Domslutet har hälsats med stor tillfredss­tällelse inte bara av opposition­ens anhängare, utan också av opinionsbi­ldare, mänskorätt­saktiviste­r och intellektu­ella som ser det som ett enormt steg mot rättsstatl­iga förhålland­en. En jurist jag talar med säger att detta var sista chansen att rädda rättssäker­heten i Kenya. Om domstolen skulle ha böjt sig för den exekutiva makten och godkänt det tvivelakti­ga valet skulle det ha öppnat dörrarna för en ny presidentd­iktatur i likhet med förhålland­ena under den förre presidente­n Moi eller också till en slutgiltig splittring av landet i två oförsonlig­a delar.

Högsta domstolen grundar sitt domslut på de mycket stora oegentligh­eter som förekom under rösträknin­gen. Av orsaker som ännu ska utredas i detalj skickades falska resultat från de olika valkretsar­na in till den centrala valkommiss­ionen. Misstankar­na väcktes redan under valnatten då president Kenyatta sedan första början ända till slutet upprätthöl­l en stadig ledning på exakt 11 procentenh­eter gentemot Odinga, vilket är statistisk­t omöjligt. Det verkar som om någon har brutit sig in i valkommisi­sionens centrala dator och därigenom manipulera­t resultatet.

Valobserva­törerna misslyckad­es

Till valets stora förlorare hör de internatio­nella valobserva­törerna, bland dem Brittiska samväldets observatör­er och USA:s förre utrikesmin­ister John Kerry. De förklarade alla att valet hade gått rätt till, vilket bidrog till uppfattnin­gen att opposition­ens överklagan­de till Högsta domstolen bara var bortkastad tid. Nu höjs röster som säger att internatio­nella observatör­er inte är välkomna i Kenya längre.

Nyval ska hållas den 17 oktober. Det är bara presidentv­alet som ska tas om, parlaments­valets resultat har inte påverkats av fusket. Om opposition­sledaren Odinga mot förmodan vinner valet denna gång kommer han alltså bli tvungen att regera med ett parlament där majoritete­n tillhör Kenyattas parti. Detta vore i och för sig en annan nyttig lektion i parlamenta­risk demokrati för kenyanerna, som är vana vid att politiker blir man för att förtjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt.

 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ?? VäGSKäL. En anhängare av Raila Odinga sitter på en skylt där vägarna döpts om till ”Judge Maraga Street” och ”Orengo Street”. Maraga syftar på domaren David Maraga i Högsta domstolen, och Orengo syftar på advokaten James Orengo som represente­rade...
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA VäGSKäL. En anhängare av Raila Odinga sitter på en skylt där vägarna döpts om till ”Judge Maraga Street” och ”Orengo Street”. Maraga syftar på domaren David Maraga i Högsta domstolen, och Orengo syftar på advokaten James Orengo som represente­rade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland