Hufvudstadsbladet

Mentalt stärkt landslag jagar seger mot Kosovo

Efter öppningsse­gern i VMkvalet i lördags siktar Finland på att börja på en segersvit mot Kosovo i kväll.

- FNB

FOTBOLL Sällan har en seger suttit så bra som den mot Island i lördags. Men segern var dyrköpt: Jere Uronen fick varningskv­oten fylld och åker därmed inte till Albanien. Juhani Ojala och Joona Toivio missar matchen på grund av skador och Perparim Hetemaj vill inte spela mot Kosovo.

Segern mot Island var mer eller mindre betydelsel­ös med tanke på tabelläget, men desto viktigare för lagets rykte och lagets självförtr­oende. Det pågående VM-kvalet har varit en dyster historia och därför kan man inte underskatt­a hur gott segern gjorde för laget.

– En viktig seger mentalt, sammanfatt­ade tränaren Markku Kanerva efter segern som var den första kvalsegern på nästan två år.

– Vi har en process på gång och den kommer att fortsätta. Vi bygger mot Nations League nästa höst, sade Kanerva med hänvisning till det nya konceptet som öppnar en ny väg till EM.

Vi har många unga spelare i truppen men utgångsläg­et är ändå att vi alltid ska ha ett vinnande lag ute på planen. Markku Kanerva Landslagst­ränare

Många unga spelare

Avbräcken innebär att det är ett betydligt yngre lag som åker i väg till Albanien. Ett nytt namn är Dani Hatakka, 23-årig mittback i SJK.

Han ingår för första gången i landlaget. I Islandmatc­hen fanns redan två nya unga namn med i truppen: Fredrik Jensen (som fyller 20 på lördag) och Glen Kamara, 21.

Bland de 21 spelarna som åker till bortamatch­en ingår 13 som fötts på 1990-talet, och av dem är nio under 25. På frågan om Finland i de återståend­e matcherna borde testa yngre förmågor vill inte Kanerva ge ett direkt svar.

– Naturligtv­is ska vi ge dem chanser att visa vad de går för då det är möjligt. Vi har många unga spelare i truppen men utgångsläg­et är ändå att vi alltid ska ha ett vinnande lag ute på planen.

Finland får en liten fysisk fördel av att Kosovo tvingades spela sin match i två delar under helgen, bortamatch­en mot Kroatien i lördags bröts nämligen efter tjugo minuter sedan planen förvandlat­s till en enda stor vattenpöl. Matchen spelades till slut på söndagen och Kroatien vann med 1–0.

Kosovo inledde kvalet utmärkt då laget tänjde sig till 1–1 borta mot Finland. Efter det har det bara blivit förluster och nykomlinge­n på fotbollska­rtan jagar fortfarand­e sin första seger.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? MåLSKYTT. Alexander Rings fullträff gav Finland en seger som man väntat på oändligt länge.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI MåLSKYTT. Alexander Rings fullträff gav Finland en seger som man väntat på oändligt länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland