Hufvudstadsbladet

Regimen pekas ut för sarinattac­k

De ohyggliga scener som utspelade sig i Khan Sheikhun har liknats vid domedagen. Saringasen som släpptes över staden kom från det syriska flygvapnet, slår en FN-utredning fast.

- Hbl-fNb-tt-ReuteRs

När flygplanen försvunnit från himlen ovanför Khan Sheikhun låg människor kvar på marken. Många vred sig i kramper och konvulsion­er och gled in i och ut ur medvetslös­het.

Över 80 människor dödades och nästan 300 skadades i attacken i den rebellkont­rollerade Idlibprovi­nsen den 4 april.

Det slogs tidigt fast att det fanns spår av det kemiska stridsmedl­et sarin i Khan Sheikhun och Organisati­onen för förbud mot kemiska va- pen (OPCW) konstatera­de senare att ett stort antal människor utsatts för ”sarin eller ett sarinlikna­nde ämne”.

Frankrike, USA och Storbritan­nien har lagt skulden på Bashar alAssads regim och Washington straffade med både sanktioner och robotar mot en syrisk flygbas. Och nu presentera­s bland de starkaste bevisen mot regeringen från FN:s särskilda undersökni­ngskommiss­ion för Syrien som baserar sin utredning på informatio­n från satellitbi­lder, videoklipp, fotografie­r, medicinska journaler och över 300 intervjuer.

”Regeringss­tyrkor har fortsatt använda kemiska vapen mot civila i opposition­skontrolle­rade områden. Vid det värsta tillfället använde det syriska flygvapnet saringas i Khan Sheikhun, vilket dödade dussintals, till största del kvinnor och barn”, står det i rapporten.

FN-utredarna har sedan 2011 dokumenter­at 33 kemiska vapenattac­ker i Syrien. Minst 27 av dem utfördes av Bashar al-Assads styrkor, enligt utredninge­n.

Regimen förnekar kategorisk­t att den använder sig av kemiska vapen och hävdar att attacken mot Khan Sheikhun riktades mot ett av rebellerna­s vapenlager – en förklaring som avvisas av FN:s utredare.

– Vi har analyserat alla andra tolkningar. Vi har dragit slutsatsen att angreppet genomförde­s av det syriska flygvapnet, säger kommission­sordförand­en Paulo Pinheiro.

 ?? Foto: omar Haj Kadour ?? Hassan Youssef fick vård efter kemvapenat­tacken den 4 april.
Foto: omar Haj Kadour Hassan Youssef fick vård efter kemvapenat­tacken den 4 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland