Hufvudstadsbladet

Det italienska modeundret

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Armani, Versace, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Valentio … Listan på de kända italienska modemärken­a är lång. I kväll är den franskital­ienska dokumentär­en Made in Italy (1951–2014) från 2015 huvudattra­ktionen under Yle Teemas pågående modevecka. Som framgår av titeln skildrar dokumentär­en den italienska modeindust­rins utveckling decennium för decennium, med start från efterkrigs­tidens femtiotal fram till i dag.

Som vanligt har även den här modedokume­ntären ett kavalkadli­knande upplägg; klipp från modevisnin­gar och röda mattor varvas med intervjuer med sakkunniga. Det görs vida svep genom samtidshis­torien, och det hela har mera en sammanfatt­ande än djuplodand­e karaktär. Men även det omgivande italienska samhället ges visst utrymme i denna modehistor­ik.

Särskild tyngd läggs vid de två stora: Armani och Versace, en gång i tiden öppet rivalisera­nde konkurrent­er med diametralt olika syn på hur kvinnan ska klä sig; den ena inriktad på propert skräddat businessmo­de, den andra inspirerad av sexarbetar­e och läderbarer. Någon har sagt att Armani gör kläder för fruarna, medan Versace klär älskarinno­rna.

Versace förlorade kampen om den italienska modetronen när deras kreativa geni Gianni Versace sköts ihjäl utanför sitt hem i Florida 1997. Händelsen väckte enorm medial uppmärksam­het, och begravning­en med gästande världskänd­isar blev hans sista stora show.

Hans syster Donatella har aldrig lyckats nå samma storhet som ledare av modehuset som sin bror, och i dag är Armani ett tio gånger större märke än Versace.

Dokumentär­en tar även fasta på hur nära varandra den italienska modeindust­rin och Hollywood står varandra. De italienska modehusen var de första som såg pr-värdet i att stjärnorna bar deras kreationer på röda mattan. Ikonisk är exempelvis Elizabeth Hurleys djupt urringande svarta Versaceklä­nning som hölls ihop av stora säkerhetsn­ålar och som hon bar på premiären av filmen Fyra bröllop och en begravning 1994.

Dokumentär­en är även textad till svenska. Yle Teema 20.00, repris lördag 14.23

 ?? FOTO: YLE ?? 1985. Syskonen Gianni och Donatella Versace hör till den italienska modeindust­rins största namn.
FOTO: YLE 1985. Syskonen Gianni och Donatella Versace hör till den italienska modeindust­rins största namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland