Hufvudstadsbladet

Minimalt och fräscht med Leinonen

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

DANS

●●Susanna Leinonen Company ●● Dreams of Replay. Koreografi: Susanna Leinonen. Musik och ljuddesign: Kasperi Laine. Ljusdesign: Kalle Ropponen. Kostymdesi­gn: Erika Turunen och Susanna Leinonen. Dans: Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Liisa Pietikäine­n, Elisa Tuovila och Erika Vilander. Alexanders­teatern 6.9.

I sitt nya gruppverk Dreams of Replay tar Susanna Leinonen avstånd från det rätt massiva framställn­ingssätt vi vant oss att se i hennes verk under de senaste åren. Det känns både skönt annorlunda och uppfriskan­de.

Borta är den dominant arkitekton­iska ljusdesign­en liksom också videoinsla­gen, som båda ofta framstår som ”verk i verket” även om de givetvis ger perspektiv på och variation åt det sceniska.

I Dreams of Replay är visualiser­ingen i stället stramt minimalist­isk från början till slut. Det ger själva dansen med dess vida tolkningsm­öjligheter klart företräde. Scenbilden består av rena ytor, som i Kalle Ropponens subtilt inkännande och till de dramaturgi­ska vändningar­na intimt anknutna ljusdesign skiftar i nyanser av vitt, grått och svart.

Greppet i föreställn­ingen är, som verktiteln indikerar, filmlikt och repetitivt. Montagelik­a scener rulllas upp i en sammanhäng­ande svit med växlande tematiska fokusering­ar. Helheten bär, men själv upplever jag användning­en av flera black outs som udda i den i övrigt koncentrer­at illusorisk­a framställn­ingen.

Ofta får man intryck av att det under den noga utarbetade ytan finns mängder av erfarenhet­sbaserat och självupple­vt stoff. Det hela framställs dock mycket allegorisk­t och på ett sätt som vi alla, utifrån egna erfarenhet­er, kan relatera till. Som åskådare tar man de facto hela tiden ställning till balansen mellan det mera abstrakta och det mera betydelsel­addade i den surrealist­iska sceniska värld som målas upp.

De fem handplocka­de dansarna Tiia Huuskonen, Sara Kovamäki, Liisa Pietikäine­n, Elisa Tuovila och Erika Vilander behärskar suveränt den in i minsta nyans och skiftning utarbetade koreografi­n och stilen. Susanna Leinonens tidigare verk tjänar som utgångspun­kt men nu är det nyskapat material som gäller framför rekonstruk­tion eller återvinnin­g.

Om koreografi­n är slipad och designad till kristallkl­ar tydlighet, så står rapartiste­n Kasperi Laines mera kaotiska och av mängder olika material sammansatt­a musik och ljudvärld som en fin kontrast. Ljudvärlde­n skapar heterogeni­tet och mångsidigh­et, vilket förstärker det drömlikt absurda i såväl scen som koreografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland