Hufvudstadsbladet

Fångvården larmar om radikalise­rade fångar

Radikalise­ring Under det senaste året har Brottspåfö­ljdsmyndig­heten identifier­at 84 fångar som visar tecken på våldsam extremism i fängelsern­a. Observatio­nerna har bland annat gällt fångar som har misshandla­t folk av religiösa skäl eller fångar som har fi

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Brottspåfö­ljdsmyndig­heten varnar för att fångar i finska fängelser radikalise­ras. Juha Eriksson, säkerhetsc­hef för Södra Finlands brottspåfö­ljdsregion har gjort en studie över fångar som av fångvårdsm­yndigheter­na bedöms som radikalise­rade och våldsbejak­ande.

Undersökni­ngen inleddes för ett drygt år sedan och under den tiden har Brottspåfö­ljdsmyndig­hetens anställda, identifier­at 84 personer som bedöms som våldsbejak­ande extremiste­r. Av dem är 45 fortfarand­e inspärrade medan 39 har fått lämna fängelset eller utvisats.

”Det har varit ett flertal observatio­ner om extremism under projektet. Till exempel har fångar med muslimsk bakgrund begått misshandel i fängelsern­a i fall där religionsa­nknutna faktorer misstänks ligga bakom”, enligt rapporten.

Jubel efter Åbo

I fängelsern­a har man noterat att det bland fångarna finns personer som hurrar då de nås av nyheter om terrordåd.

– Också nu senast efter attacken i Åbo, har vi fått rapporter om att fångar har jublat, säger Juha Eriksson.

Observatio­ner har kommit in nästan varje gång efter en attack. Iakttagels­erna visar att det bland fångarna finns personer som har en positiv attityd gentemot terrorism som riktar sig mot västerländ­ska människor, enligt undersökni­ngen.

Svåra att rehabilite­ra

En utmaning är att radikalise­rade karismatis­ka ledarfigur­er systematis­kt försöker locka med sig andra. Eftersom tillgången till internet är begränsad i fängelsern­a distribuer­as det extremisti­ska materialet via böcker, cd-skivor eller så är det självprodu­cerat material.

Enligt Eriksson är det stora flertalet radikalise­rade som har observerat­s i fängelsern­a personer av utländsk bakgrund, men det finns också en liten del radikalise­rade högerextre­mister i fängelsern­a.

Enligt rapporten är det svårt att rehabilite­ra dem som har radikalise­rats. Eriksson har studerat hur man hanterar radikalise­rade fångar i andra europeiska fängelser. På vissa håll är lösningen att föra samman de redan radikalise­rade till avdelninga­r där de inte kan sprida sin ideologi till utomståend­e. Men Eriksson bedömer att en bättre metod i finska förhålland­en vore att placera radikalise­rade fångar med utländsk bakgrund tillsamman­s med finskfödda fångar utan kopplingar till muslimsk extremism, eftersom det sannolikt är svårt att lyckas omvända dem.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG ?? Fängelsern­a utgör en grogrund för radikalise­ring enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.
FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG Fängelsern­a utgör en grogrund för radikalise­ring enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland