Hufvudstadsbladet

”Är livrädd för att gå upp på scen”

Tom Wentzels teaterdröm­mar föddes genom radioteate­rn, fördjupade­s av Nalle Puh på Svenska Teatern, utvecklade­s i Teaterhögs­kolan, och förverklig­ades genom en lång och aktiv teaterkarr­iär.

- JENNY BLOMQVIST/SPT

Tom Wentzel lider fortfarand­e av scenskräck och ogillar uppträdand­et, men rösten och berättande­t är hans passion. Regionalpo­litik, Finlands relation till Ryssland, radioprogr­am, orättvisor i samhället, historia och Mannerheim är ämnen han gärna diskuterar. Han varierar bubblande skratt med teateranek­doter, skarpa samtidsiak­ttagelser och historiska händelser.

– Det känns riktigt bra att fylla 70. Åren går, men det finns inte så mycket att göra åt det, konstatera­r han.

Senare i vår diskussion räknar han upp förnamnet på diverse kollegor som har gått bort och utbrister:

– Det är fan då folk börjar dö omkring en.

Den sedan länge avlidna kollegan Kalevi Kahra frågade Wentzel en gång om han vet hur länge en finsk manlig skådespela­re lever efter att han pensionera­r sig.

– Åtta månader sa han, enligt statistike­n. Man ska alltså inte sätta sig ner och slå dank.

Gemenskap betyder mest

Wentzel har ett klart och tydligt svar på vad som hittills har varit höjdpunkte­n i hans 70-åriga liv.

– Att bli pappa har varit det mest fundamenta­la, trevliga och omvälvande.

Wentzel vet vad han talar om. Han är pappa till tre söner mellan 33 och 47 år, två barn i gymnasieål­dern och den yngsta har precis börjat förskolan. Vad gäller karriären nämner han ogärna några minnesvärd­a roller eller pjäser.

– En nackdel med teater är att när arbetet är gjort så finns det inte mera. Teaterns utmaning är att i stunden nå publikens känsloliv. Människan är inte så hemskt öppen för rationella argument, säger han och pekar på sin snusdosa med texten ”beroendefr­amkallande” och ”hälsovådli­gt”.

Han hyllar i stället teatervärl­dens gemenskap.

– Jag har fått vara omgiven av begåvade människor som har behandlat mig med kärlek och vänskap. Jag har varit mycket lyckligt lottad.

Teaterintr­esset bottnar i hörspel

I Wentzels barndomshe­m fanns en radio, som fascinerad­e pojken oerhört mycket. Han blev helt upprymd av att få försvinna i sagornas och hörspelens värld.

– Jag fascinerad­es av människor som kan få mig att uppleva saker och ting genom rösten. Jag jobbade ganska mycket på radion som barn och gjorde allt för att prångla in mig där.

Enligt Wentzel producerad­e Radioteate­rn runt 50 hörspel om året på svenska för bara 20 år sedan. Han minns också sin första teateruppl­evelse med värme.

– Mamma och pappa tog med mig till Svenska teatern och jag blev helt tagen. Nalle Puh hette föreställn­ingen.

Wentzel sökte och kom in till Teaterhögs­kolan efter gymnasiet, men jobbar än i denna dag helst med bara rösten. Han har ironiskt nog aldrig tyckt om att uppträda.

– Jag är livrädd för att gå upp på den där scenen, det är fortfarand­e något alldeles förskräckl­igt. Ett nytt element är oron över om jag kommer ihåg vad jag ska säga, skrockar han.

– Mina kollegor känner till att jag går omkring och ”marrar” att jag har så svårt att lära mig utantill, men jag har nog alltid fått dit den där texten.

Han övervann sig själv efter att ha klarat av pjäsen Metsäperke­le på Helsingfor­s stadsteate­rs stora scen.

– Jag hade en lång monolog ensam på scen inför tusen personer. Det var en fin uppsättnin­g av Kari Heiskanen.

Wentzel har inte tänkt varva ner, utan inväntar något nytt spännande projekt.

– Om det kommer något trevlig erbjudande så överväger jag gärna, men jag fyller ju inte trettio precis. Det kommer nya årskullar.

Han har i stället fortsatt med att läsa in böcker för de synskadade och arbetar med översättni­ngsarbeten och ljudinform­ation.

Flydde till Lappland

Det kanske mest iögonfalla­nde i Wentzels karriär är åren 2002–03 då han var chef på Rovaniemi Teater, EU–regionens nordligast­e profession­ella teater.

– Jag hade ”lejdon” på ekorrhjule­t och ville lite bort härifrån. Jag hade en vän som plockade med mig till Lappland på vandringar och jag blev helt såld. Då skaffade jag en liten stuga där, som jag fortfarand­e åker till så fort jag har möjlighet.

Han hade tänkt bygga sig en tillvaro där, men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Det var nu lollan det. Första månaderna så jobbade jag 16-timmarsdag­ar och sedan drog jag ner till 12 timmar en tid och så fick det vara. Jag räckte inte riktigt till och sedan hade vi väl lite olika syn på allt, men jag har själv inte ett ont ord att säga.

Wentzel berättar att han fick höra en hel del ord och uttryck på folk från södra Finland. En positiv insikt var ändå hur många som talar svenska i Lappland.

– Umgänget och handeln har skett i väst-östlig riktning av gammal hävd.

”Dagens teater saknar klor”

Från det sena 60-talet till slutet av 80-talet pågick en upplysning­sdebatt där teatern spelade en attitydfos­trande samhällsro­ll. Wentzel anser att det är underhålln­ing som dominerar dagens scener.

– Teatern var nära sin ursprungli­ga uppgift: att vara en tagg mot makthavarn­a, ta ställning till orättvisor i samhället och förstås berätta om människoöd­en. Den sista traditione­n har teatern fortsatt med, men dagens teater har inte riktigt klor.

Båda föräldrarn­a Wentzel hade varit med i kriget och gav sin son en uppväxt full av regler.

– Så småningom möttes jag av livets fakta och insåg att min uppfostran inte alls stämmer med verklighet­en. Hemma var strängt. Det var guds ord som gällde.

– Att växa upp och bli en människa. Det är väl närmast det som jag har att tacka teaterkret­sen för.

Fascineras av Mannerheim

Wentzel vill inte låta som en gammal gnällig gubbe och säger att det fortfarand­e produceras intressant­a pjäser både på finskt och svenskt håll.

– Nästa pjäs som jag kommer att gå och titta på är en pjäs som min kära vän Asko Sarkola medverkar i.

Mannerheim ja saksalaine­n suudelma ingår i Helsingfor­s stadsteate­rs höstrepert­oar och har premiär 25.10. Wentzel har också själv spelat Mannerheim på Svenska Teatern i Sven Sids regi.

– Mannerheim är en av de människor som jag verkligen hade velat träffa. Han måste ha varit tuff den pojken, säger Wentzel med en imponerad blick.

Jag har fått vara omgiven av begåvade människor som har behandlat mig med kärlek och vänskap. Tom Wentzel

”Töms med en sjujäkla fart”

– Om jag skulle kunna skriva så skulle jag skriva en novell som skulle heta ”Esbo – att förstöra en villastad”. Den skulle handla om det här fantastisk­a metroproje­ktet och om allt det gamla som rivs och ersätts med fullkomlig­t knäppa hus.

Wentzel undrar också om metron och alla nya bostäder verkligen kommer att få ett tillräckli­gt stort befolkning­sunderlag.

– Mitt emot Nestes skyskrapa kommer 40-våningshus och i Sälviken byggs bostäder för 20 000 människor.

– Var är Finlands regionalpo­litik? Landsbygde­n töms med en sjujäkla fart och alla ska komma hit ner, varför?

Wentzel har ändå två skäl till varför han väljer att stanna i Helsingfor­sregionen: svensksprå­kig utbildning för barnen och närheten till arbetsplat­sen.

– Hade jag inte varit beroende av teatrar, så skulle jag ha flyttat till landsbygde­n för länge sedan. Jag funderar hela tiden på alternativ för att kunna fly detta gytter av folk, ändå är det här en liten by jämfört med många ställen i Europa.

Trots frustratio­n över nybyggen och människoma­ssor är Wentzel ursprungli­gen Helsingfor­sbo.

– Jag har bott sex år ”utomlands” här i Esbo och både jag och barnen trivs, säger han med ett hjärtligt skratt.

 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST ?? HöJDPUNKTE­R. ”Att bli pappa har varit det mest fundamenta­la, trevliga och omvälvande.”
FOTO: JENNY BLOMQVIST HöJDPUNKTE­R. ”Att bli pappa har varit det mest fundamenta­la, trevliga och omvälvande.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland