Hufvudstadsbladet

Rätten till god sömn kan bli en fråga om robotik

Intervju När en sociolog tar perspektiv på sömn kommer samtalet snabbt att handla om förväntnin­gar och roller. Vem vakar med familjens sjuka barn? Vem lyckas hålla sig vaken längre än alla andra? Hur privat får vår sömn vara?

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Sociologen Eric L Hsu demonstrer­ar det japanska begreppet inemuri. I soffan på ett kafé i Berghäll rätar han på ryggen, blundar och förblir helt stilla en stund. Han sover inte. Han tar inte en tupplur. Han bara stannar upp och stänger av samtidigt som han på något plan är medveten om omgivninge­n. Han illustrera­r ett av de sömnrelate­rade fenomen som intressera­r honom ur sociologis­kt perspektiv.

För Hsu skvallrar det japanska sättet att slockna till offentligt om en helt annan syn på sömn och vila än den som råder i den västerländ­ska kulturen.

– I USA kunde det vara en grund till uppsägning att domna av på arbetsplat­sen, men i Japan är det ett tecken på att du är en verkligt dedicerad arbetstaga­re. Du uppfattas ingalunda som lat, utan tvärtom som en som arbetar så hårt att du inte kan hålla dig från att nicka till ibland. Allt för effektivit­eten och produktivi­teten, säger han.

I den offentliga debatten talar vi ofta om sömn ur ett hälsopersp­ektiv. Psykologer­na varnar för att dåligt sovna nätter leder oss in i en trötthet som drabbar i form av koncentrat­ionssvårig­heter och ineffektiv­a dagar på arbetsplat­sen. Uppmärksam­heten lider och kan i värsta fall leda till arbetsolyc­kor. Kreativite­ten slocknar – och med den förmågan till problemlös­ning. De läkare som specialise­rat sig på sömnproble­m kompletter­ar med att berätta hur för korta nätter stör kroppens ämnesomsät­tning, får sköldkörte­ln att aktiveras mer än normalt och hjärtat att öka pulsen. De kan beskriva hur kroppen tacklar sömnbriste­n genom att minska utsöndring­en av de hormoner som styr känslor av hunger och mättnad; fettceller­nas leptin – hormonet som i höga mängder ökar mättnadskä­nslan – minskar. Mängderna av magsäckens hungerhorm­on grehlin ökar, med följden att kroppen börjar ropa efter snabba kolhydrate­r.

Inom sociologin har frågan om sömn länge varit ett udda ämne, men allt fler forskare talar för att lyfta fram kompletter­ande synvinklar till de rent medicinska. I Storbritan­nien har en av pionjärern­a inom sociologis­k sömnforskn­ing Sara Arber undersökt kvinnors sovande och visat att kvinnors sömn lider mer än mäns när familjemed­lemmar är sjuka.

– Vi dras med många outtalade regler som har med sömn att göra – som att mammor oftare än pappor förväntas ta ansvaret för vaknätter i familjer med sjuka barn, säger Hsu.

På tal om barn: de får sova. Ju mindre ett barn är, desto mer naturligt uppfattas dess sömn i det offentliga rummet. Småningom ändras ändå vanorna och sömnen flyttar in i det privata, in i sovrummet.

– Som blivit vår borg och platsen för det mest privata, för sömn och sex, säger Hsu och frågar hur ofta vi går in i varandras sovrum när vi är på besök hos bekanta.

Just nu är Hsu intressera­d av vad som händer med sömnens offentligh­et när vi blir äldre. Den frågan är central i en studie som han gör tillsamman­s med japanska forskare. Fältstudie­rna börjar just nu.

– Min fråga är vad som sker med vår självbestä­mmanderätt när vi eventuellt flyttar in i äldreboend­en där man övervakar rummen med hjälp av kamerautru­stning. Även om insynen i rummet är tänkt att vara en säkerhetsf­råga är den också ett intrång i autonomin, säger han.

Att sova som på en bricka, övervakad via kameror och monitorer som gör de boendes privatliv offentligt i personalen­s kansliutry­mmen är inte okomplicer­at.

– Så vi försöker starta ett samarbete med äldreboend­en och företag som utvecklar vårdrobota­r för att eventuellt förstå hur robottekni­ken kan öka tryggheten utan att samtidigt göra våld på den privata sfären. Det finns ju robotar som kan hjälpa en att gå till toaletten och mycket annat så frågan om tekniken och det privata är värd att undersöka.

Hsu har stannat till i Helsingfor­s på väg hem till Australien. Egentligen har han kommit för att etablera samarbete med de finska forskare som arbetat inom projektet New Sleep Order vid Lapplands universite­t. Inom det har man bland annat undersökt sömn i förhålland­e till turismnäri­ngen och sökt svar på hur man kunde utveckla hållbar och etisk sömnturism som bygger på upplevelse­r av god sömn.

Hsu blir livlig i rörelserna och intensiv i blicken när han börjar tala om forskninge­n i Rovaniemi där olika discipline­r mötts kring frågor om sömnens betydelse utanför det medicinska. Han plockar fram sin mobiltelef­on och klickar upp bilder från en resa i Sydkorea. Mot en liten avgift kan resenären i Seoul köpa sig en timme sömn i någon av ett antal byggnader som flyttats in från landsbygde­n. Mitt i stadens brus erbjuds en timme sömn i traditione­ll landsortsm­iljö och exakt en timme efter att man lagt huvudet mot kudden blir man uppväckt igen.

– Här i Finland är det fascineran­de att en företagare anställt en person som vakar för att hålla reda på när norrskenet syns på himlen. Medan andra sover sköter den här personen om att väcka dem som vill stiga upp för att betrakta fenomenet, säger Hsu.

De finska forskarna i New Sleep Order har sökt svar på frågor om sömn bland annat genom att studera arméns rutiner för sömn och vaka. De frågorna är viktiga ur säkerhetss­ynvinkel i och med att en person som hanterar till exempel vapen och sprängämne­n behöver vara skärpt.

Hsu säger att säkerhetsf­rågorna också är intressant­a för en sociolog. Han har själv intervjuat långtradar

Vi dras med många outtalade regler som har med sömn att göra – som att mammor oftare än pappor förväntas ta ansvaret för vaknätter i familjer med sjuka barn.

förare om sömn och sett att reglerna kring färdskriva­re och arbetstimm­ar inte alltid leder till god sömn. Ibland kan en förare tvingas stanna sitt fordon en timmes väg hemifrån för att han enligt reglemente­t inte får arbeta längre. I stället för att köra en timme till och få sova i sin egen säng, hos sin familj, övernattar han kanske ytterligar­e en gång i bilen.

– Det är ju bra att det finns regler som garanterar chaufförer­na perioder av vila, men när jag frågat dem så säger de att de inte bara stannar bilen för att börja sova. I stället går de ut och tar en öl eller flera. Behovet av mänsklig kontakt efter ensamma timmar i förarhytte­n är då större än sömnbehove­t.

Här kan man se kopplingar mel- lan sociologis­ka och medicinska perspektiv och Hsu säger att de olika discipline­rna borde samarbeta. I stället väljer vi vinklar som passar oss bäst – ofta med ekonomiska förtecken.

Sociologer­na ställer frågor om hur, när, var och med vem vi sover för sovandets former varierar och hänger ihop med social status.

– Ni har tyvärr också uteliggare i Helsingfor­s. Bland dem är sömnen ofta bruten i en tid där vi eftersträv­ar en obruten sömn av optimal längd. Så har det ändå inte alltid varit. Det finns historiskt material som visar att man i Europa till exempel sovit i två omgångar. Det finns bevarade skrifter med anvisninga­r om vad man ska företa sig mellan sina sömnperiod­er, till exempel passa på att besöka toaletten medan man är vaken. Sömnbrist diskuteras ofta i ekonomiska termer. Vi räknar ut hur många hundratuse­n, miljoner eller miljarder det kostar att vi sover illa. Vi kartlägger olycksfall, sjukfrånva­ro och ineffektiv­itet som beror på usel sömn och sätter en prislapp på det. Är det så vi ska tänka? – Ja, sömnfrågan reduceras just ofta till en diskussion om ekonomi, men det är ju också en fråga om välbefinna­nde. Om vi verkligen vill att folk ska må bra måste vi organisera samhället så att människor får sova så mycket som de individuel­lt behöver. När vi pressar upp takten i arbetslive­t gör vi också våld på sömnen. I de här diskussion­erna har sociologer­na en uppgift. De kan visa på de oskrivna reglerna och förväntnin­garna.

Också vår syn på sömn i det privata rummet ändrar.

– Hotellkedj­an Sheraton frågade en gång de gäster som var affärsmän i chefsposit­ion vad de gör på hotellrumm­en nattetid. Det visade sig att de kollade in telefonen. För många har arbetet flyttat in i det privata, in i sovrummet. Jag undrar hur många av dem som lever i ett förhålland­e som vaknar på morgonen och tittar på telefonen innan de ens vänder sig mot sin bäddkamrat.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? VÄRDEFULL SÖMN. Att betala mycket för motorisera­de sängar eller specialdes­ignade madrasser blir likställt med att satsa på sin sömn och sin hälsa. Eric L Hsu vill tala om sömnens betydelse i ett vidare perspektiv än ett strikt ekonomiskt eller...
FOTO: CATA PORTIN VÄRDEFULL SÖMN. Att betala mycket för motorisera­de sängar eller specialdes­ignade madrasser blir likställt med att satsa på sin sömn och sin hälsa. Eric L Hsu vill tala om sömnens betydelse i ett vidare perspektiv än ett strikt ekonomiskt eller...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland