Hufvudstadsbladet

Har posten flera register?

- TORE AHLGREN Esbo

Jag har alltid trott att postens primära uppgift är att förmedla post. Men så tycks inte vara fallet.

Torsdagen den 10 augusti på förmiddage­n skickade min dotter ett mycket viktigt förstaklas­sbrev till vårt sommarstäl­le på Sorpo i Pargas. På fredagen fanns ingenting i postlådan. På måndagen träffade jag postiljone­n, men han hade inte sett till något brev till mig. Han visste vem jag är och var vår postlåda finns. På tisdagen ingen utdelning.

På onsdagen inget brev. På torsdagen ringer min dotter och berättar att hon fått brevet i retur med beteckning­en ”Okänd” och ”Returneras”.

Vi har haft sommarstäl­let sedan 1959, först mina föräldrar, sedan jag och min fru och nu mina barn. Stället och ägarna är registrera­de i samband med lagfartern­a hos olika myndighete­r och skattmasen är också väl insatt i vem som äger stället.

Första tiden kom posten med båt till vår brygga för det fanns fast bosatta som använde samma postlåda. Sen byggdes vägen ut till Pargas Port

och postlådan flyttades dit. Sen fick vi färja till Sorpo och 2005 väg ända fram till sommarstug­an. Då satte vi upp postlådor på ett gemensamt ställe tillsamman­s med de fast boende. Dit har vi sedan dess fått tidningar och annan post. Men inte nu längre. Jag undrade varför och ringde upp postens kundtjänst. Där berättade en dam att det finns ett register någonstans och att jag inte är införd på sommaradre­ssen i det registret.

Nu undrar jag och jag vill ha en utförlig förklaring av posten vad det hela handlar om. Om vi har en riktig adress och postlåda, räcker inte det för att få post dit? Vad är det för register damen talade om i telefon?

När har ett sådant här register gjorts upp och på vems initiativ och varför? Vem upprätthål­ler registret? Varifrån tar posten uppgiftern­a till registret? Hur skall jag, min fru, barn och barnbarn och vissa släktingar som vistas på stugan få posten dit i fortsättni­ngen? Vem kan anmäla vem till registret? Hur går registreri­ngen till?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland