Hufvudstadsbladet

På Färöarna är fåren i majoritet

På de gröna och trädlösa Färöarna sätter femtiotuse­n vikingaätt­lingar en ära i att bevara sin särart och historia. De dansar ringdans, torkar grindval, kokar fårhuvuden och jobbar aldrig på en söndag. Å andra sidan lever de också i ett högst modernt samhä

- TEXT & FOTO ARNE SPÅNGBERG feature@ksfmedia.fi

Eftersom Färöarna betyder fåröarna finns här åttiotusen får av vilka flera ramlar i havet från branta klippor varje år, fast så har det alltid varit.

Inflygning­en till Vágarflygp­latsen är vinglig men tveklös. Atlantic Airways bjuder på fri sprit ombord så många är på gott humör och följer turen genom kabinfönst­ren.

Vi ser havsvikar skära in i det gröna skoglösa landskapet där dalgångar med torv och gräs och lax- och öringrika vattendrag tar vid. Skoglöshet­en beror på att berget ligger för ytligt för att träd ska kunna slå rot. Dessutom äter ju fåren upp det mesta som gror.

Trehundra fågelarter

Ur havet reser sig lodräta sextio miljoner år gamla bergsbrant­er av porös tuff och hård basalt. I den söndervitt­rande tuffen har fåglarna byggt bon. Det finns cirka trehundra fågelarter på öarna.

Matfåglar som till exempel lunnefågel och sillgrissl­a jagas med håv längs branterna. Jägarna halas ned i linor och måste akta sig för stenras. Matfågel steks och serveras med brun sås och potatis.

Vi ser byar med småhus i rött, grönt, gult och till exempel vitt. Efter hårda oväder kan fönstren ha en vit hinna av havssalt. Förr byggdes husen ofta av drivved. I dag importeras virket.

Här och där står vita kyrkor. Åttio procent av öborna är med i statskyrka­n och är extremt noga med att helga vilodagen.

Öarna knyts samman av biltunnlar, broar, färjor och flygrutter och sorterar under det danska kungahuset. Sedan 1948 är man dock självstyra­nde och har eget ”landsstyre” och nobbar EU.

Liten huvudstad

Lokalbusse­n tar oss genom en 4 940 meters undervatte­nstunnel till ön Streymoy och Torshavn som med sina 19 000 invånare är en av världens minsta huvudstäde­r. Chauffören lyssnar på sportradio­n som sänder från en roddtävlin­g. Rodd är en nationalsp­ort som engagerar.

På Hotel Streym får vi ett rum med havsutsikt. Efter inchecknin­gen går vi ned till grillkiosk­en vid färjetermi­nalen och äter perfekt fish and chips med salt och vinäger. Det är bara tidningspa­ppret som fattas.

I Torshavn bor många i egna hus med utsikt över inloppet. Här finns restaurang­er, biografer, hotell och till exempel baren Café Natur som är ett prestigelö­st ställe.

I det stora köpcentret hittar vi fårhuvuden. Färöborna tar vara på sina krulliga vänner. Urinblåsa till exempel torkas och används som smällare på nyårsafton. Det enda som slängs är maginnehål­let och gallan.

Just fårhuvuden äts åtminstone av den äldre generation­en. Torshavnsb­on Kristina, 49, brukar gå hem till sin gamla mor och mumsa på dem.

Fiske och kryssninga­r

I hamnen bunkrar några isländska trålare. Färjan Smyril trafikerar ön Suduroy och har just lagt till. Några gånger i veckan anländer färjan Norröna som seglar mellan Färöarna, Skottland, Bergen och Island.

Färöarna har också ett par hundra anlöp av kryssnings­fartyg. Då och då dyker det upp segelbåtar från till exempel Sverige, Norge och Danmark. Besökarna tas normalt omhand av Port Control och anvisas plats.

Hamnen huserar också massor av klassiska Färöbåtar. Modellen användes förr som fiskebåt under tuffa villkor. Man låg ute i månader och kom hem med torsk som torkades till klippfisk eller saltades. Senare dök ketchrigga­de slupar på mellan tio och hundra ton upp på havet och man fiskade då också hälleflund­ra och till exempel lax och räkor.

Grindvalsj­akt

På somrarna anländer grindvalar till Färöarna och då kastar sig innevånarn­a i sina båtar. Man brukar säga att det finns tre hårda roddturer på öarna; efter doktorn, efter barnmorska­n och efter grindvalen.

Grindabud kallas jakten och jägarna är beväpnade med grindkniv, valspjut och huggkrokar. De lurar in valarna i vikar och blockerar utgången. Djuren blir stressade och flyr upp på land och har sedan inte en chans.

Valarna slaktas efter en metod som en vegetarian arbetat fram och beskrivit som ”human”. Köttet delas mellan dem som deltagit i jakten.

Färöborna har ingen förståelse för kritiken mot valjakten.

– Titta bara på älgjakten i övriga Norden och grisslakte­n i Danmark, säger öborna och menar att det är samma sak.

Fåren rör sig fritt över drygt nittio procent av öarnas yta och har därför företräde i trafiken. Råkar man krocka med något av dem blir det dryga böter.

Fisket är basnäringe­n på Färöarna och står för huvuddelen av exporten och drömmen om att hitta olja lever vidare. Bönderna odlar korn, hö, potatis och rovor.

Krocka inte med ett får

Får har man lite till mans och de betar såväl inne i byarna som i dalarna och på branta bergssidor. När det stormar brukar en del av dem blåsa ned i havet. Det kan vara fall på över hundra meter.

Fåren rör sig fritt över drygt nittio procent av öarnas yta och har därför företräde i trafiken. Råkar man krocka med något av dem blir dryga böter.

Nästa dag ska vi ut på en båttur. Vi har bjudits med på en tur med skonaren S/S Nordlysid som utgår från Östra hamnen och tar med turister på allt från fågelskådn­ing och dykning i sälrika vatten till grottbesök och havsfiske.

Vi får god vind och stävar söderut i sol. Vid ratten står skepparen med en mugg kaffe och berättar att Nordlysid har en extra stålköl.

– Det betyder att hon är stabil. Och det behövs i dessa farvatten som kan bjuda på rejäla strömmar

och dyningar. Jag minns en gång när vi gick med åtta knop framåt. Fast på grund av motströmma­rna gick vi med en knop bakåt.

Hårda vindar

Det färöiska tidvattnet kan nå tolv knop och höst- och vintervind­arna över sjuttio sekundmete­r. År 1989 uppmättes 76,9 sekundmete­r. Det har också rapportera­ts om bränningar som slagit upp hundra meter höga skumpelare och det sägs att vindarna kan piska upp fisk ur havet. Vid något tillfälle hittades massor av sill högst upp på berget Koltursham­ar som är 478 meter högt.

Öarna ligger i Golfströmm­en och har ett typiskt havsklimat med

sol och dimma. Regnar gör det 280 dagar per år. Snittemper­aturen på sommaren är elva grader och på vintern tre.

Vi närmar oss fågelberge­n som stupar ned i havet utanför Vestmanna. Ett mörkt hål öppnar sig i bergväggen och vi glider in i en stor sagolik grotta som skimrar i grönt. Här inne arrangeras emellanåt konserter.

Åter i Torshavn äter vi fiskbuffé i Hotel Hafnias stora matsal. Ur högtalarna strömmar sextiotals­musik och på borden ligger välmanglad­e vita linnedukar. Ett fiskenät har draperats runt fiskfaten och på väggarna hänger målningar av hav.

Folk i alla åldrar äter och häm- tar mer, äter och hämtar mer. Dricks görs det med försiktigh­et. Det gäller åtminstone de färöiska kvinnorna som är nordens nyktraste damer. Det lär ha med det kyrkliga att göra.

Å andra sidan är männen blötdjur och inte har de blivit torrare sedan spritranso­neringen upphörde 1993. Affärerna blomstrar i de färöiska alkoholbut­ikerna.

Särskilt bra går affärerna till jul och nyår. På annandagen och i synnerhet på nyårsafton ställer man till kollektiva rotblötor och mumsar vikingamäs­sigt på fårtarmar fyllda med fett.

-Var så goda, säger servitrise­n med en svepande armrörelse mot buffén och serverar två flaskor av det inhemska ölet Föroya Bjór som är bryggt på fjällvatte­n.

Vi tar för oss av hälleflund­ra, torskkinde­r, marinerad rödfisk, marlin, räkor, havskräfto­r, svärdfisk och ett stycke torkad grindval som ser ut som en bit rökt ren, men smakar något vi inte har ord för. Färskt valkött smakar kalvkött. Maten är i det stora hela rätt kryddlös.

Låg kriminalit­et

Vi pratar om att livet på Färöarna verkar vara lugnt och rent av 60-talsaktigt och inte så påverkat av omvärlden som det i övriga Norden. Det är gulligt, ordentligt och småstadsmä­ssigt och öborna är vänliga och hjälpsamma.

Man har låg kriminalit­et och slår vakt om sin särart. Ta till exempel ringdanser­na, litteratur­en, språket – som liknar gammelnors­k – maten och de drygt tusenåriga vikingabal­laderna.

Efter maten tar vi en promenad till Tinganes som ligger på en udde i hamnen. Här grundade norska vikingar Torshavn år 825 och blev öarnas första bofasta. I dag är Tinganes en samling röda trähus med grästak i vilka de styrande huserar.

Strax intill ligger Skansinfor­tet från 1579 som byggdes för att försvara staden från pirater. De värsta piraterna var de från Nordafrika som sägs ha rövat med sig färöbor som de sedan sålde som slavar i Afrika. Uppgiften är obekräftad.

 ??  ?? TORSHAVN. Med sina 19 000 invånare är det här en av världens minsta huvudstäde­r.
TORSHAVN. Med sina 19 000 invånare är det här en av världens minsta huvudstäde­r.
 ??  ?? NYTTODJUR. Fåren som dominerar den färöiska landsbygde­n utnyttjas till 99 procent. Bara maginnehål­l och gallblåsa går till spillo vid slakten.
NYTTODJUR. Fåren som dominerar den färöiska landsbygde­n utnyttjas till 99 procent. Bara maginnehål­l och gallblåsa går till spillo vid slakten.
 ?? maps4news.com/©HERE, KSF Media ??
maps4news.com/©HERE, KSF Media
 ??  ?? TRADITION. Färöbåten var fiskefarko­st förr i tiden. Ett fiskelag kunde vara ute i flera månader med båten när det fiskades torsk.
TRADITION. Färöbåten var fiskefarko­st förr i tiden. Ett fiskelag kunde vara ute i flera månader med båten när det fiskades torsk.
 ??  ?? BÅTFOLK. Bor man på en ö vet man att båten är ett nyttofordo­n. Det gäller både för fiske och kommunikat­ion.
BÅTFOLK. Bor man på en ö vet man att båten är ett nyttofordo­n. Det gäller både för fiske och kommunikat­ion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland