Hufvudstadsbladet

Hon skapade ett ”finskt” lyxretreat vid Gardasjön

Omgiven av italienska klassiska omgivninga­r sköter finländska Jaana Nakari om sitt hotell och sina gäster. Hennes femstjärni­ga hotell vid Gardasjön är det absoluta retreatet. Här ska varje gäst få känna sig som en VIP.

- TEXT: LAGE STONE FOTO: HANS ROOTH

Jaana Nakari möter oss redan i entrén med ett glas kall Prosecco.

– Nu måste ni sätta er ned och vila lite efter resan, säger hon. Vi känner oss välkomna. Jaana utstrålar vänlighet och är den perfekta värdinnan – lågmäld och uppmärksam.

Hennes hotell Villa Arcadio har enligt uppgift ofta besök av världskänd­isar men hit lockas också alldeles vanliga resenärer med målet att koppla av och njuta av stillheten och ron. Det femstjärni­ga klosterhot­ellet har 18 rum, varav fyra är sviter.

Jaana har lång erfarenhet av hotelloch restaurang­branschen och har under många år arbetat inom resesektor­n i Italien.

PR och marknadsfö­ring

Nakari växte upp i Helsingfor­s och hennes morföräldr­ar kom från norra Finland där hon fortfarand­e har ett sommarhus som hon alltid återvänder till.

– Min mormor älskade Italien. Det var så tanken föddes, att besöka Italien, även om jag egentligen hade som målsättnin­g att studera i USA.

Det blev Neapel och en tre månaders aupair hos en familj med tre små flickor.

– Jag lärde mig snabbt italienska av goda vänner som hade hotell på Ischia, där jag också hjälpte till.

Sedan blev det modeutbild­ning i Rom där hon ytterligar­e fick putsa sin italienska. Men PR och turism lockade mer och mer.

Under 1990-talet var Jaana Nakari åter i Helsingfor­s där hon jobbade för ett modeföreta­g. Här mötte hon också sin första man och paret fick två söner.

Följande anhalt blev Salzburg där hon jobbade med språk och resor.

– Där längtade jag tillbaka till Italien; i jämförelse med Österrike kändes livet i Italien lättare att leva, varmare och mer naturligt för mig.

– Under en av mina resor kom jag till Gardasjön. Jag satt på en strand och drömde att här vill jag öppna ett litet hotell och stå i köket; det här var 1987.

Jaana tog ett arbete på ett hotell i staden Riva för ett finskt reseföreta­g och jobbade samtidigt som agent för ett skomärke och finska Luhta.

Efter några år kom gode vännen italienske Fransesco Gazziero och berättade att han hade hittat ett gammalt förfallet kloster som kunde bli ett hotell; han var villig att stöda

ekonomiskt om Jaana antog utmaningen att sköta hotellet.

Drömmen om hotellet kunde bli förverklig­ad. Projektet med Villa Arcadio ovanför staden Salo vid Gardasjön började sakta ta form och i dag är Jaana Nakari och Fransesco Gazziero ett par.

– Jag var naturligtv­is rädd för att inte lyckas. Det var ett ekonomiskt vågspel med ett stort gammalt hus och en omfattande restaureri­ng.

Ett italienskt konstrukti­onsföretag och en arkitekt tog hand om det väsentliga. Bland annat fanns bevarade vackra pelare på terrassen, som påminde om de klassiska citronpela­ranläggnin­garna runt Gardasjön.

– Gamla fresker från 1100-talet upptäcktes och de ville vi förstås återskapa. Byggnadspr­ojektet tog tio år. I god tid hade Jaana satt igång med att planera husets inredning och marknadsfö­ringen inför den kommande öppningen. År 2006 stod byggnaden klar att öppna som hotell.

– I dag är jag lycklig när jag ser mig omkring – utsikten och området tycks bli vackrare år för år! Gardasjön har så många färgschatt­eringar beroende på dag eller kväll.

– På tomten har vi allt vi behöver till köket, från tomater, kryddor och oliver till färska ägg. Vi odlar helt biologiskt. I september plockar vi druvan Fragolino; när vi äter dem naturella smakar de jordgubbar.

Maten och restaurang­en är A och O; det bästa av det italienska köket serveras i en blandning av klassiskt lätta och innovativa rätter. Till lunchen bjuds vi på papperstun­na, lite smöriga tortellini – de måste vara Italiens läckraste.

Jaanas inredning genomsyrar hotellet. Det är vackert, enkelt, bekvämt med ljusa toner och i servisen syns det finska designarve­t – Iittalas porslin och glas med Kaj Franks signum.

Så binder Jaana ihop det italienska med det finska arvet i interiörer där en gång nunnorna verkade med den hänförande utsikten över Gardasjön.

 ??  ?? VåGADE SATSA. Jaana Nakari tog risken och satsade – och vann!
VåGADE SATSA. Jaana Nakari tog risken och satsade – och vann!
 ??  ?? KLOSTERHOT­ELL. Det gamla klostret rymmer nu 18 vackra hotellrum.
KLOSTERHOT­ELL. Det gamla klostret rymmer nu 18 vackra hotellrum.
 ??  ?? STILFULLT. Inredninge­n avspeglar det nordiska – stramt, enkelt och ljust.
STILFULLT. Inredninge­n avspeglar det nordiska – stramt, enkelt och ljust.
 ??  ?? EN PäRLA. Utsikten över Gardasjön än hänförande.
EN PäRLA. Utsikten över Gardasjön än hänförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland