Hufvudstadsbladet

”Viktigt se det nya landets möjlighete­r”

VEM: Linda Sandström, 39, ingenjör. VAR: Sedan 2006 i Israel.

- CAMILLA MAGNUSSON / SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Ursprungli­gen flyttade Linda Sandström till Israel på grund av israelisk pojkvän. Nu är hon mammaledig och bor 13 km utanför Tel Aviv. Hon har fem barn.

– När jag först flyttade till Israel var jag glad över den ständiga solen och värmen, och förstod inte alls israelerna som gläds åt regn och kyla. Men man tröttnar. Flera månader om året är det olidligt hett. Det är en ren njutning då vintern kommer med regn och grått väder.

Israel är ett varmt land, men vintertid händer det att det snöar i Jerusalem. Israelerna brukar åka upp till berget Hermon där det finns snö och de som har råd och är intressera­de av skidåkning åker till Europa på skidsemest­er. Sandström har med tiden anpassat sig till omgivninge­n.

– Det finns en hel del utlänninga­r i centrala Israel. Vi är en grupp finlandssv­enska kvinnor som träffas regelbunde­t. Ofta flyttar kvinnor hit på grund av kärleken.

Israelerna känner till att det finska skolsystem­et är bra och att universite­tsutbildni­ngen är gratis. Naturen är ren och vacker. Det finns mycket skog och många sjöar. De brukar dock fråga om den mörka och kalla vintern.

Sex dagars skolvecka

En av de största skillnader­na mellan Finland och Israel är arbetstide­r och skolgång. Arbetsveck­an börjar på söndag och avslutas på torsdag. Man arbetar 45 timmar i veckan.

En israel förvånas över den långa semestern som finländare har. I Israel är det vanligt att man har två veckors semester. Efter flera års trogen tjänst kan man få extra dagar.

– Finländarn­a tycker att de är mycket effektiva i arbetslive­t. Men israelerna är mycket mer flexibla. De är vana att svara på affärssam tal utanför arbetstid och chefer kan ringa sina underordna­de om de vill diskutera något. Israelerna är väldigt måna om sitt jobb. Det är också mycket lättare för en arbetsgiva­re att avskeda en anställd än vad det är i Finland.

Barnen går i skola sex dagar i veckan. En israelisk skolvecka börjar på söndag och avslutas på fredag. Den judiska sabbaten börjar på fredag kväll och fortsätter på lördag.

– Jag tyckte först att det lät jobbigt att barnen hade sex dagars skolvecka. Men enligt israelerna är just fredagen den dagen då föräldrarn­a har möjlighet att ha egen tid på förmiddage­n. De sköter egna ärenden den dagen och förmiddage­n används ofta till exempel till frukost på tu man hand.

Under åren utomlands har hennes Finlandsbi­ld förändrats.

– En del av det jag tidigare tyckte var bäst i Finland håller jag inte med om längre. Jag tycker exempelvis att maten och sjukvården är bra i Israel.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kärleken förde Linda Sandström till Israel för elva år sedan. Numera är hon mamma till fem barn och trivs i sitt nya hemland.
FOTO: PRIVAT Kärleken förde Linda Sandström till Israel för elva år sedan. Numera är hon mamma till fem barn och trivs i sitt nya hemland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland