Hufvudstadsbladet

Orkanen Irma plågade Kuba

Över en miljon kubaner evakuerade­s undan orkanen. Inga dödsfall har rapportera­ts men de materiella skadorna är stora, bland annat kraftledni­ngar och hus har förstörts och huvudstade­n Havanna är översvämma­d. Orkanen fortsatte mot Florida där åtminstone tre

- TT

Irma drog in över sydligaste Florida som en kategori 4-orkan. Orkanens öga passerade öarna Florida Keys, och rörde sig åt nord-nordväst, med vindhastig­heter på närmare 60 meter i sekunden, rapportera­de Reuters med hänvisning till USA:s orkancente­r NHC.

Ett skyddshärb­ärge i Marathon, en av Keyöarna, är strömlöst och omgivet av stigande vatten. ”Allt är under vatten. Jag menar allting”. rapportera­de Larry Khan, redaktör för en lokal nyhetssajt, enligt AFP.

I storstaden Miami kollapsade en byggkran kollapsat och delar av stadens finansdist­rikt stod under vatten, enligt nyhetskana­len CNN.

Tre dödsfall med koppling till orkanen har rapportera­ts hittills. En polischef på väg hem från ett evakuering­scenter och ytterligar­e en person avled sedan deras bilar frontalkro­ckat öster om Sarasota. En man dog tidigare sedan han kört in i ett träd med sin bil i den hårda blåsten på en av Keyöarna.

Dryg miljon strömlösa

Minst 1,4 miljoner elkunder i Florida är utan ström, enligt energibola­get FPL, som varnar för att det kan ta veckor att bygga upp elnätet igen, enligt Reuters.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något liknande det här, säger guvernören Rick Scott, på plats i delstatens katastrofc­enter.

Myndighete­rna hade uppmanat 6,4 miljoner invånare, runt en tredjedel av befolkning­en, i Florida att lämna sina hem inför orkanen, men det är oklart hur många som hörsammat maningen. Runt 127 000 människor rapportera­s ha sökt sig till olika nödhärbärg­en som öppnats runt om i delstaten.

60-åriga Carol Walterson Stroud befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboend­e tillsamman­s med sin make, barnbarn och hund.

”Vi är okej än så länge. Det blåser kraftigt”, skrev hon i ett sms till AP.

Hotar västkusten

Ovädrets framfart hotar nu främst Floridas västkust, där risken för översvämni­ngar är överhängan­de. Orkancentr­et NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs kusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

USA:s president Donald Trump uppmanade människor som fortfarand­e befann sig i Irmas väg att fly. Han kallade Irma ”en storm av enorm destruktiv kraft” och bad alla i dess väg att följa instruktio­ner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, sade Trump i en video som han hade lagt upp på Twitter.

Han säger att hans administra­tion övervakar situatione­n dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästar­e och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YAMIL LAGE ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YAMIL LAGE
 ?? FOTO: EPA/ERIK S. LESSER ?? FöRSTA STöTEN. Miami River och Biscayne Bay svämmar över gatorna då orkanen Irma härjade i
staden i går.
FOTO: EPA/ERIK S. LESSER FöRSTA STöTEN. Miami River och Biscayne Bay svämmar över gatorna då orkanen Irma härjade i staden i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland