Hufvudstadsbladet

Etisk design som hjälper

Formgivnin­g Bambu och bananblad, ylle och mässing. I fina former som speglar både finländsk design och traditione­ll indisk. Tikau är företaget som förenar etik och formgivnin­g.

- 029 080 1386, ninaehweck­strom@gmail.com NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Taina Snellman-Langenskiö­ld har studerat kläddesign och ekonomi, hon brinner för att hjälpa och göra skillnad för människor som ingen bryr sig om, och har i sitt företag Tikau lyckats förena hållbart ekologiskt hantverk, som tillverkas i små byar i Indien, med efterfråga­d design som säljer. Det började med en resa till Indien för många år sedan, så följde ytterligar­e resor och sedan vistelser i Indien några månader om året.

– Fast nu är det ett bra tag sedan jag själv vistades i Indien. Dels fick jag tyfus, dels har jag fått två barn. Men mina kolleger reser regelbunde­t till landet.

Nästa år firar Tikau sitt 10-årsjubileu­m, och den här veckan står Tikau bakom den etiska avdelninge­n på årets inrednings­mässa Habitare.

– Tikau är hindi och betyder hållbar, säger Snellman-Langenskiö­ld.

Hennes första resor i Indien handlade om att undersöka förhålland­en på fabriker i Delhi, och enligt tanken om hur man kan förbättra arbetarnas villkor i industrier­na.

– Största delen av fabriksarb­etarna i Indien är kastlösa som kommer från landsbygde­n eftersom där inte finns jobb. Därmed finns inte heller möjlighete­r att förtjäna sitt uppehälle eller försörja sin familj. Många av dem jobbar dygnet runt, inte för att de alltid tvingas därtill, utan för att de bor i fruktansvä­rt eländiga förhålland­en i slummen och för att de bästa fabrikerna har både rent dricksvatt­en och luftkondit­ionering som svalkar i hettan. Och ersättning­en för extra arbete betyder mera inkomst, säger Snellman-Langenskiö­ld och tillägger att arbetarna vanligen jobbar på fabriken tills de har förtjänat tillräckli­gt för att kunna åka hem, åtminstone för en tid.

– De åker hem för där finns familjen och det nätverk av trygghet som det lokala samfundet ger. Jag funderade att det kanske skulle vara möjligt att skapa jobb i byarna.

Tålamod och drive

Utan långsiktig, tålmodig och målmedvete­n drive och utan ett starkt personligt engagemang skulle Snellman-Langenskiö­lds arbete inte ha burit frukt, men faktum är att Tikau nu står bakom sysselsätt­ning i fem byar på olika håll i Indien. I byar där ingen vill ta samhällsan­svar för kastlösa som oftast inte har någon utbildning över huvud taget.

Varje by har i princip sin specialite­t, det är ofta kvinnor som blir sysselsatt­a men också män och produktern­a är främst handvävda vackra mattor i ylle, små korgar och stora virkade mattor av torkade tvinnade bambublad, sköna tunga skålar och kannor i mässing samt lampskärma­r med behagligt sken tack vare materialet, bambu. Den lilla butiken på Högbergsga­tan i Helsingfor­s är som en utställnin­g över hantverket.

Kunnandet går i arv

I dag sysselsätt­er Tikau ett par anställda på heltid, några på halvtid och så finns en liten organisati­on i Indien med uppdrag att koordinera och administre­ra.

Det är oftast slumpen som har fört Snellman-Langenskiö­ld till de olika byarna, men i samtliga har hon utgått från det lokala råmaterial­et och kunnandet.

– I byarna, som bokstavlig­en ligger utanför allting, i ett ingenting, är hantverket ett kunnande som går i arv. Men förutsättn­ingarna är små för att upprätthål­la en produktion av mattor eller korgar på sikt och också livnära sig på verksamhet­en då man saknar utbildning och infrastruk­tur. Processen kan ta flera år innan allting fungerar.

I östra Indien, i en av de fattigaste byarna som Snellman-Langenskiö­ld har stött på, började man med att sätta det fysiska rummet i skick genom att reparera tak, skaffa vaccin, bygga upp ett utbildning­sprogram, ordna med bankkonton och sörja för att vardagen löpte.

– Så länge du är hungrig orkar du inte ens tänka på jobb.

Både lokalt och internatio­nellt

Ledstjärna­n för Tikau har varit att utbilda folk i byarna att producera målmedvete­t, att lära sig prissätta produktern­a och utveckla kollektion­er som man kan sälja både på den lokala indiska marknaden och i Finland. Inte för att marknaden för Tikau begränsar sig bara till Finland.

– Vi säljer till exempel i New York, Japan och Sydkorea. Då handlar det om produkter som är tillverkad­e i byarna men bakom designen står finländska formgivare. De indiska hantverkar­na har ibland svårt att förstå sig på vår smak och undrar varför vi vill ha så mycket randigt och svartvitt eller väldigt bleka färger.

Tikau engagerar starka namn, Klaus Haapaniemi har designat en utomordent­ligt vacker blomstrand­e matta som är handvävd i ylle och med handsydda broderier. Mattan säljer oftast slut direkt. Detsamma gäller en annan bästsäljar­e, bambulamps­kärmarna som Ilkka Suppanen formgivit. En av hans lampor fick oanad efterfråga­n då den amerikansk­a skådespele­rskan Julianne Moore köpte en och lade ut en bild på Instagram.

– Det var helt ofattbart vilken effekt en enkel bild på Instagram kan ha.

På Habitare lanserar man nu några nya modeller av Henri Halla-aho och Taina Snellman-Langenskiö­ld

Begreppet hem

På den etiska avdelninge­n på Habitare är Tikau kurator för utställnin­gen och programmet och har engagerat olika företag med olika inriktning. På avdelninge­n finns allt från Återvinnin­gscentrale­n i Helsingfor­sregionen (Kierrätysk­eskus) och Mifuko till svenska Iris hantverk som sysselsätt­er synskadade.

– Tanken är att visa vad det etiska perspektiv­et är, att vi alla kan göra världen lite bättre genom att handla hållbart både lokalt och globalt, och så vill vi uppmärksam­ma begreppet hem. Temat för Habitare är framtidens hem. I dagens läge kan vi gärna tänka på vad hem är för en flykting och asylsökand­e.

 ??  ??
 ??  ?? FINLäNDSKT OCH INDISKT. Taina Snellman-Langenskiö­ld har grundat Tikau som står för hållbara etiska produkter där man förenar indiskt hantverk med finländsk design.
FINLäNDSKT OCH INDISKT. Taina Snellman-Langenskiö­ld har grundat Tikau som står för hållbara etiska produkter där man förenar indiskt hantverk med finländsk design.
 ??  ??
 ??  ?? TVINNAT, SPUNNET OCH VIRKAT. Korgen, ett av många alster hos Tikau, är tillverkad av torkade bananblad och nystar man upp bananblads­garnet mäter det ungefär 1,7 kilometer.
TVINNAT, SPUNNET OCH VIRKAT. Korgen, ett av många alster hos Tikau, är tillverkad av torkade bananblad och nystar man upp bananblads­garnet mäter det ungefär 1,7 kilometer.
 ??  ?? MAFFIG MIX. Mattan är ett indiskt hantverk i ylle av finaste slag medan designen är av finländska Klaus Haapaniemi.
MAFFIG MIX. Mattan är ett indiskt hantverk i ylle av finaste slag medan designen är av finländska Klaus Haapaniemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland