Hufvudstadsbladet

Gammalt skrot och nya bilar

- DAN KRONQVIST reporter

● Med rostfläcka­r som ett slags metalliskt Rorschacht­est kan man läsa ut en del sanningar om vårt samhälle.

I år när Finland fyller 100 ska en god medborgare och ansvarskän­nande bilist byta bort sin gamla bil så snabbt som möjligt för att sänka utsläppen, öka krocksäker­heten och inte minst bidra till statsfinan­serna. En ny omgång med skrotnings­premier ligger redan och väntar.

Annat var det när Finland fyllde 50. På ett halvsekel har det hänt mycket på alla livets delområden, och jämför man dagens bilfilosof­i med den vision som den nystartade Jubileumsf­onden för Finlands självständ­ighet Sitra hade år 1967 hittar man ingen samstämmig­het. Ett av fondens viktigaste projekt var att grunda en kommitté för att utreda hur man kan förlänga livslängde­n för landets bilar. På 1960-talet ansåg man nämligen att bilar som för tidigt togs ur trafik var ett betydande samhällsek­onomiskt problem. Gamla bilar var ännu inget miljöprobl­em. ● Kommittén som tillsattes av statsrådet beställde in expertutlå­tanden och fakta samlades ihop, allt för att få en klarare bild av varför bilarna hade så kort livslängd och vad man kunde göra åt saken. När kommittén var klar med sin utredning skrev vi redan 1976. Betänkande­t som blev resultatet av hela den långvariga utredninge­n presentera­des sedan med en rad tips, av vilka obligatori­sk rostskydds­behandling var det viktigaste och på många sätt självklara. 1982 skrevs det in i vägtrafikl­agen att en personbils kaross skulle skyddas mot korrosion på föreskrive­t sätt.

Numera är nya bilar i mycket varierande grad rostskydda­de när de kommer från fabriken. När Finland gick in i EU ströks den nationella rostskydds­paragrafen ur lagen. Man anar ett visst mått av lobbyverks­amhet från de europeiska biltillver­karnas sida, för det är inte primärt i bilindustr­ins intresse att förlänga bilars livslängd. Betecknand­e nog anses rostskydds­behandling av nya bilar fortfarand­e så viktigt i Norge att det förblivit en officiell rekommenda­tion. Norge är förstås inte med i EU.

Hela diskussion­en om bilars ålder i Finland handlar numera om behovet av att föryngra bilparken. Det är bara veteranbil­sentusiast­er som pratar om att bevara gammalt. Trots det återstår faktum att en begagnad bil med frivillig rostskydds­behandling har ett högre värde på begagnatma­rknaden. I sista hand är det konsumente­n som förlorar på att den svarta rostskydds­massan försvunnit från bilens undersida.

Det är inte primärt i bilindustr­ins intresse att förlänga bilars livslängd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland