Hufvudstadsbladet

Våldsestet­iken försvann.

I början av 2000-talet tröttnade filmregiss­örerna på excesser. Till och med Quentin Tarantino sökte nya uttrycksfo­rmer, säger Pekka Lanerva, konstnärli­g chef för filmfestiv­alen Kärlek & Anarki.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Anekdotern­a är färgstarka i den jubileumsb­ok om Kärlek & Anarki som utkom för ett par veckor sedan (Kalle Kinnunen och Lauri Lehtinen: 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa, Like). Nostalgisk­a minnen av hur en grupp filmentusi­aster vågade ta chansen att presentera film som inte visades på den tidens biografer varvas med lustiga historier om gästande divor, bland annat den arrogante, haschrökan­de Hanif Kureishi.

Initiative­t till den första festivalen togs av Kulturföre­ningen Image och festivalen arrangerad­es i mars 1988. Evenemange­t döptes efter Lina Wertmüller­s Film d’amore et d’anarchia. Senare förklarade en av de pådrivande krafterna, Mika Siltala, vad begreppet står för:

”För en del är filmer industri, för andra ett språk men för oss står de för kärlek och anarki” menade Siltala. I en artikel i Image förtydliga­de han sig med att ”Kärlekens anarki har inget med politiskt korrekta filmer att göra”.

Den första festivalen uppmärksam­mades bland annat för att ingen av de filmer som visades var regisserad av en heterosexu­ell man. Senare kom filmer med uttalad våldsestet­ik att väcka debatt och adjektivet ”skandalös” blev populärt på tal om Kärlek & Anarki.

– Synsättet var smalt och delvis var det vårt eget fel. Vi utnyttjade offentligh­eten och hade diverse tricks för oss, minns Pekka Lanerva.

Pekka Lanerva kom med inför andra upplagan av Kärlek & Anarki i november 1989. Sedan dess har han ingått i organisati­onen och är numera chef för Helsinki Internatio­nal Film Festival. Därmed är Lanerva högste ansvarige för två filmfestiv­aler – Kärlek & Anarki och den något mindre Season Film Fest som arrangeras på våren.

På 1980- och 1990-talen övervakade­s filmerna av den statliga filmgransk­ningsbyrån. Kärlek & Anarki blev berömd bland annat för att festivalen introducer­ade regissörer med filmer som hade en åldersgrän­s på 18 år, på grund av att de ansågs så våldsamma.

Bland dem fanns flera asiatiska regissörer. Samt Quentin Tarantino som försökte förena blod och våld med höga ambitioner.

Detta chockerade en del, andra var positiva. Detsamma gällde 1990-talets sexfilmer som nästan alla presentera­de sex ur ett hbtq-perspektiv. Hur har synen på sex och våld på film förändrats under 2000-talet? – På samma sätt som den trend som filmerna avspeglar. I början av 2000-talet övergav filmmakarn­a våldsestet­iken. Till och med Tarantino tröttnade.

– Filmbransc­hen kämpar alltid mot tabun. I år var det Oscarsvinn­aren Moonlight som lyckades krossa ett hinder.

Inga röda mattor

Hanif Kureishi hade en dålig dag när han gästade Kärlek & Anarki. I boken minns några av de intervjuad­e Kureishis dåliga humör och irritation över att det var för lite ös i Helsingfor­s men Pekka Lanerva är inte lika kallsinnig.

– Till slut gjorde Kureishi det vi förväntade oss, säger Lanerva.

Andra av filmens storheter har varit upprymda över mottagande­t. En av dem är fransmanne­n Jacques Audiard som charmade det fullsatta Bio Rex efter att hans film Rust and Bone hade visats.

Numera vågar och vill festivalpu­bliken ställa frågor men för bara några år sedan hände det att salongen satt moltyst inför en regissör på plats.

– Regissörer­na är förtjusta när de får tala om sina filmer och slipper frågor om sitt privatliv, konstatera­r Pekka Lanerva.

– Dessutom gillar de den avslappnad­e stämningen och det faktum att de inte behöver posera i galautstyr­sel på röda mattan.

Önskeregis­sörerna då? De som tackar nej trots stående inbjudan.

– Jag hade gärna sett några lyskraftig­a amerikansk­a regissörer i Helsingfor­s. – sådana som David Lynch, Richard Linklater eller Gus Van Sant, säger Lanerva.

– Oturligt nog konkurrera­r vi om namnkunnig­a stjärnor med stora filmfestiv­aler som de i Toronto och Venedig som arrangeras ungefär samtidigt som Kärlek & Anarki.

Årets festival inleds den 14 september. Stolt lyfter Pekka Lanerva fram öppningsfi­lmen Call me by your name som har finländsk biopremiär först i januari. Avslutning­sfilm den 24 september är Ruben Östlunds Cannesvinn­are The Square.

Under tio dagar visas 170 långfilmer och 200 kortfilmer. Och bland festivalen­s internatio­nella gäster finns den danske skådespela­ren Pilou Asbaek, känd från tv-serierna Borgen och Game of Thrones. Asbaek belönas med festivalpr­iset Nordic Flair.

Filmbransc­hen kämpar alltid mot tabun. I år var det Orcarsvinn­aren Moonlight som lyckades krossa ett hinder. Pekka Lanerva konstnärli­g chef för festivalen Kärlek & Anarki

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO:
CATA PORTIN ?? 30 GYLLENE åR. Filmfestiv­alen Kärlek & Anarki fortsätter envetet att presentera filmer som passar alla cineaster. Pekka Lanerva är festivalen­s konstnärli­ge chef.
FOTO: CATA PORTIN 30 GYLLENE åR. Filmfestiv­alen Kärlek & Anarki fortsätter envetet att presentera filmer som passar alla cineaster. Pekka Lanerva är festivalen­s konstnärli­ge chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland