Hufvudstadsbladet

Ingen flytt för Mattlidens gymnasium

Det blir ingen flytt för Mattlidens gymnasium till Otnäs. Esbo stadsstyre­lse beslöt i går att varken Espoo Internatio­nal School eller Mattlidens gymnasium flyttar till huset på Datavägen i Otnäs.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stadsstyre­lse beslöt i går att varken Mattlidens gymnasium eller Espoo Internatio­nal School flyttar till det föreslagna huset i Otnäs. I stället vill man fortsätta utveckla skolcentru­m i Mattby.

Esbo stadsstyre­lse beslöt att man i stället fortsätter att utveckla Mattlidens skolcentru­m i Mattby, där allt från dagis till gymnasium verkar. Förslaget, som de senaste dagarna väckt mycket kritik, gick ut på att flytta ihop Mattlidens gymnasium, Espoo Internatio­nal School och Olarin lukio till en byggnad på Datavägen 6 i Otnäs. Skolorna skulle ha verkat som självständ­iga enheter under ett tak. Ordförande för nämnden Svenska rum i Esbo, Bo Lönnqvist (SFP), är nöjd med beslutet.

– Jag tycker det här var det enda vettiga beslutet. Mattlidens skolcentru­m är en viktig identitets­skapande knutpunkt för det svenska i Esbo. Förslaget om en flytt var alldeles för snabbt beredd och tidtabelle­n för en flytt hade varit mycket stram. Jag är oerhört glad för att stadsstyre­lsen tagit det här beslutet. Nu kan vi fortsätta att utveckla Mattliden som ett svenskt skolcentru­m i Mattby, säger Lönnqvist.

Mattlidens gymnasiums rektor Saana Ruotsala är lättad över beslutet. På måndag informerad­e hon personalen och eleverna om stadsstyre­lsens beslut.

– Jag är jättenöjd över det snabba beslutet. Vi är glada över att vi kan fortsätta att utveckla Mattli- dens gymnasium i Mattby. Det finns många studerande som de senaste dagarna funderat över hur framtiden blir för dem, säger Ruotsala.

Den planerade invånarkvä­llen i Mattlidens skola ägde rum även om nyheterna var gynnsamma för Mattliden. Lönnqvist och direktören för svenska bildningst­jänster Barbro Högström svarade på frågor. Drygt 100 personer mötte upp. Diskussion­en gick het och kritiken mot beslutspro­cessen var hård. Många debattörer lyfte upp frågan kring Mattlidens traditione­r och rädslan för att mista ett svenskt rum fanns också med i diskussion­en.

– Det är alldeles klart att vi måste se över kommunikat­ionen och processer kring stora beslut och diskussion­er av det här slaget. Jag är ändå nöjd över beslutet fattades nu och att vi kan jobba vidare i Mattliden, säger Högström.

Esbo stadsstyre­lse konstatera­r att det nu krävs en timeout för vad som ska hända med fastighete­n i Otnäs. Enligt Lönnqvist är det ändå aktuellt i framtiden att Olarin lukio flyttar in i huset på Datavägen. Staden ska också fortsätta att utreda hur man i framtiden kan använda utrymmet

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? HIT SKULLE MATTLIDEN FLYTTA. Mattlidens gymnasium skulle ha placerats i den här byggnaden
på Datavägen 6 i Otnäs.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST HIT SKULLE MATTLIDEN FLYTTA. Mattlidens gymnasium skulle ha placerats i den här byggnaden på Datavägen 6 i Otnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland