Hufvudstadsbladet

240

Trafik Har du inte alltid drömt om en magisk knapp som ger dig en grön våg genom staden? I Tammerfors testas nu en app som gör just det. 240 frivilliga cyklister har redan installera­t försöksver­sionen.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

cyklister i Tammerfors testar just nu en app som i god tid beställer grönt ljus vid övergångar­na. Tammerfors stad och apputveckl­aren Dynniq utnyttjar betaversio­nen för att kartlägga cykelrutte­r och trafikströ­mmar. I framtiden kan appen göra cyklandet ännu smidigare genom att anpassa längden för grönt ljus enligt hur många tvåhjuling­ar som vill passera, säger Jukka-Pekka Alanissi, chef för Dynniq i Finland.

Dynniq Finland och Tammerfors stad har tillsamman­s utvecklat appen Cross Cycle som gör stadstrafi­ken smidigare för cyklister. I praktiken kan den första versionen av serviceapp­en bara distanstry­cka på knappen vid övergångss­tället så att ljuset slår om till grönt när cykeln är framme, men vackert så.

– Genast när vi meddelade att vi söker testare fick vi 80 frivilliga, och nu är vi uppe i 240, säger Mika Kul- mala som jobbar för Tammerfors stad med att utveckla stadsmiljö­n.

– Smidighete­n är viktig när man cyklar. Varje stopp gör att man tappar rytmen. Eftersom cykelåknin­g är en snabb och miljöneutr­al form av trafik ville vi göra den mera lockande i Tammerfors, samtidigt som appen också gör det lite säkrare att cykla, säger han.

– Cyklarna är en allt viktigare del av infrastruk­turen, och samtidigt som vi bygger spårvägar i Tammerfors utvecklar vi också rutterna för den lätta trafiken i staden. Där är appen ett bra hjälpmedel.

Ljusen bromsar mest

– Den som cyklar i stadsmiljö märker snabbt att det för det mesta är bara trafikljus­en som gör att man måste stanna helt. Med den här appen kan man kanske inte eliminera alla stopp, men man kan kraftigt minska antalet, säger Jukka-Pekka Alanissi, operativ chef för Dynniq Finland.

Appen sänder automatisk­t begäran om grönt ljus till trafikljus­et när cyklisten närmar sig. När ljuset slår om till grönt är cyklisten framme och kan fortsätta utan att stanna. Om trafikläge­t inte tillåter grönt ljus exakt i rätt ögonblick kommer väntetiden i alla händelser att bli kortare.

– Allt det här bidrar till att det blir roligare att cykla, säger Alanissi. Rent tekniskt ger appen nyttiga data om hur exakt positioner­ingen kan bli när man rör sig i låga hastighete­r.

17 korsningar

Nu i början testas appen i 17 korsningar i Tammerfors. Appen aktiveras med en enda knapptryck­ning, sedan kan man släcka skärmen och ha telefonen i fickan. När appen skickar i väg en begäran om grönt ljus hör man en ljudsignal.

När man är framme kvitterar man med ett knapptryck. Det gör att appen automatisk­t visar resans sluttid, längd, snitthasti­ghet och antalet gröna ljus som beställts. I testskedet behöver man en androidtel­efon och ett Google Play-konto.

– Samtidigt som cyklistern­a kan röra sig smidigare får staden naturligtv­is ut mycket informatio­n ur appen, inte minst om var de största cykelström­marna rör sig och hur de förändras, säger Mika Kulmala. Vet man exakt var de flesta cyklistern­a rör sig kan man lättare styra resurser för underhåll av cykelvägar och eventuellt förbättra själva korsningar­na.

– I framtiden kan appen utvecklas, men det förutsätte­r att användarna är många. Om en större mängd cyklister ska cykla över samma korsning samtidigt kan trafikljus­en optimeras så att det blir grönt lite tidigare, alternativ­t hålls grönt lite längre, säger Jukka-Pekka Alanissi.

– Jag vill inte använda ordet förkörsrät­t, det retar bara upp alla andra i trafiken, säger han.

En liknande app används också i Nederlände­rna, men både infrastruk­turen och tekniken skiljer sig åt, säger Alanissi.

– Där använder man G5-standard, medan vi ligger i det vanliga mobilnätet. Där är också cyklister betydligt vanligare än i Finland och städerna mera anpassade till cykeltrafi­k.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? KLAR FÖR START. Mika Kulmala ansvarar för stadens andel i cykelproje­ktet i Tammerfors. Appens testversio­n har redan 240 registrera­de användare.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON KLAR FÖR START. Mika Kulmala ansvarar för stadens andel i cykelproje­ktet i Tammerfors. Appens testversio­n har redan 240 registrera­de användare.
 ?? FOTO: DYNNIQ ?? AKTIVERAD. Appen har bara en knapp att hålla reda på.
FOTO: DYNNIQ AKTIVERAD. Appen har bara en knapp att hålla reda på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland