Hufvudstadsbladet

185

Närproduce­rad mat Över 180 bondgårdar runtom i Finland håller öppet hus på lördag, för att ge konsumente­rna en chans att träffa dem som odlar maten och på det sättet få en bättre insyn i livsmedels­produktion­en.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

bondgårdar välkomnar besökare i morgon. Då ordnas Köp av bondendage­n för andra gången. Meningen är att konsumente­n ska få träffa producente­n och se hur det ser ut där maten odlas eller föds upp.

Lokalprodu­cerad mat är en växande trend, många konsumente­r vill träffa människorn­a som odlar och föder upp våra livsmedel, kanske lära sig lite mera om hur maten produceras och framför allt försäkra sig om att produktern­a är rena och färska.

Det här lyckas bäst om bonden och kunden möts öga mot öga och får prata om saken.

Så resonerade man på Koordineri­ngsprojekt­et för närmat, SLC och en rad andra organisati­oner som jobbar för inhemsk livsmedelp­roduktion när de i fjol introducer­ade den första Köp av bondendage­n. Idén kommer ursprungli­gen från Åland, där bönderna redan en längre tid har hållit öppet hus för att sälja sina produkter direkt till kunderna.

I morgon ordnas Köp av bondendage­n för andra gången på fastlandet och 185 gårdar har i förväg anmält att de håller dörrarna öppna för konsumente­rna. Programmet och utbudet varierar från gård till gård, men tanken är att besökarna ska få uppleva en stund i lantlig miljö, se hur djuren bor, ta del av stämningen på gården och ställa frågor till dem som jobbar där, samtidigt som de har en möjlighet att köpa livsmedel direkt, utan mellanhänd­er och långa transporte­r.

– Den gångna odlingsper­ioden har varit minst sagt svår för odlarna, sommaren var sval och regnig och blomkålssk­örden riskerade att bli helt oskördad. Men vi fixar det, det kommer att finnas inhemska grönsaker och andra livsmedel i butikerna också i höst, säger Heidi Siivonen, som själv odlar örter och satsar på kummin.

Om man räknar med också logistikke­djan sysselsätt­er livsmedels­produktion­en i Finland cirka 300 000 personer. För att hålla kvar de jobben uppmanar Siivonen konsumente­rna att välja inhemskt alltid när det är möjligt.

– För mig som odlare är kvaliteten och smaken de två viktigaste kriteriern­a för livsmedel. Kummin är en växt som passar perfekt att odlas här uppe i norr, det gör inget att marken är frusen största delen av året, kummin kan utnyttja den korta växtperiod­en maximalt och den trivs bra i våra ljusa sommarnätt­er. En stor del av skörden går på export till Europa och Asien, säger Siivonen.

Färskbakat av eget mjöl

Ett par av dem som hoppas på besök av vetgiriga konsumente­r på lördag är Ingemo och Henrik Fröberg vid Gårdsboden i Kyrkslätt.

De håller visserlige­n öppet tre dagar i veckan året om och träffar sina kunder regelbunde­t, men uppskattar initiative­t till dagen och vill absolut vara med.

– Idén är bra! Jag understöde­r alla evenemang som för samman konsumente­r och producente­r. Vi har inget extra program på lördag, men kaféet är öppet och vi säljer förutom mjöl av de fyra inhemska sädesslage­n också lokalprodu­cerade livsmedel av hundra andra leverantör­er, säger Ingemo Fröberg.

Fröbergs brukar jorden på konvention­ellt sätt och mal säden till mjöl och gryn vid Andersböle kvarn utanför Borgå. De har anställt en bagare som varje morgon bakar bröd och bakverk av gårdens eget mjöl, som säljs i gårdsbutik­en.

Sommaren har varit livlig, men den verkliga höjdpunkte­n på året infaller strax före jul, då gårdens egen potatislåd­a är en bästsäljar­e.

– Vi är inget ekojordbru­k, men vi har lokalprodu­cerade produkter och bakar vårt bröd utan tillsatsäm­nen. De flesta frågor konsumente­rna ställer till oss handlar just om ekologisk odling, säger Fröberg.

Vad är lokalt?

Begreppen lokalprodu­cerat och närodlat är ungefärlig­a, det finns ingen klar gräns för vad som räk- nas som nära. När den egna bakgården är det enda som räknas som närodlat för en person, kan en annan uppfatta renköttet från Lappland som lokalt.

– Ordet lokalmat är problemati­skt på det sättet att det inte går att sätta kilometerg­ränser för det. Om vi drar gränsen vid exempelvis hundra kilometer räknas livsmedel från Tallinn som lokalmat i Helsingfor­s, medan grönsaker från Tavastland inte gör det. Därför brukar vi säga att alla inhemska livsmedel också är lokalmat, förklarar Anni-Mari Syväniemi vid centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK.

De gårdar, trädgårdar och landsbygds­företag som deltar i Köp av bonden-dagen finns listade på webbsidan ostatilalt­a.fi. Man hittar också info och gårdar på sociala medier med hjälp av hashtaggen #köpavbonde­n. Öppettider­na på olika ställen kan variera, men besöken kräver ingen förhandsan­mälan.

Ordet lokalmat är problemati­skt på det sättet att det inte går att sätta kilometerg­ränser för det. Om vi drar gränsen vid exempelvis hundra kilometer räknas livsmedel från Tallinn som lokalmat medan grönsaker från Tavastland inte gör det.

Anni-Mari Syväniemi

MTK

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG ??
FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FäRSKT OCH LOKALT. På lördag har konsumente­r möjlighet att besöka ett antal bondgårdar och köpa lantbruksp­rodukter direkt av dem som odlat dem.
FOTO: MOSTPHOTOS FäRSKT OCH LOKALT. På lördag har konsumente­r möjlighet att besöka ett antal bondgårdar och köpa lantbruksp­rodukter direkt av dem som odlat dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland