Hufvudstadsbladet

Missnöje med flytt till Finland

Flera svenska fonder och pensionsbo­lag är skeptiska till Nordeas planerade flytt av huvudkonto­ret, enligt Svenska Dagbladet. Vd Casper von Koskull gör nu allt för att övertyga dem.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Nordeas flytt av huvudkonto­r från Helsingfor­s till Stockholm är mer än ett anmälnings­ärende. Den ska godkännas av aktieägarn­a på en extra bolagsstäm­ma och två tredjedela­r av rösterna behövs.

Sampo är den största ägaren i Nordea med 21,3 procent – och Sampos styrelseor­dförande är Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Dessutom äger Nordeafond­en 3,9 procent, så ett stöd på 25 procent är säkert.

Men Svenska Dagbladet rapportera­r om skepsis hos några av de större svenska minoritets­ägarna. Enligt tidningen kallade vd Casper von Koskull i tisdags till möte i ett försök att övertyga dem om flyttplane­rna. Alla ska inte ha imponerats. – Det lades inte fram några nya detaljer om fördelarna med en flytt. Man får hoppas att styrelsens beslutsund­erlag har varit mer omfattande än så, säger en källa till SvD.

Förutom att det finns en tveksamhet till de ekonomiska fördelarna, handlar irritation­en bland ägar- na enligt tidningen också om ”vad banken flyttar till”.

– Finland må vara väldigt likt Sverige, men på flera avgörande punkter skiljer sig lagar och regler åt när det gäller bolagsstyr­ning. Som aktieägare i Nordea måste man fundera över om värdet på ens investerin­g kan bli lägre med den finska traditione­n att styra bolag, säger en annan aktieägare som vill vara anonym.

Enligt SvD har mindre aktieägare sämre möjlighete­r att påverka bolagsstyr­ningen jämfört med hur det är i Sverige.

Tidningens reporter Mikael Törnwall skriver i en analys att det också finns en möjlighet att utländska ägare säger nej, för att de inte ser fördelarna med en flytt, men också för att de kan se en risk med att svenska bankkunder flyr banken om den flyttar.

I Sverige har bland annat en del fackförbun­d meddelat att de lämnar Nordea. Banken själv har förnekat att det skulle pågå en kundflykt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? STRATEGI. Nordeas styrelse beslutade i början av september att bankens huvudkonto­r och säte ska flyttas från Sverige till Finland. – Vi ser flytten som ett viktigt strategisk­t steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara...
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN STRATEGI. Nordeas styrelse beslutade i början av september att bankens huvudkonto­r och säte ska flyttas från Sverige till Finland. – Vi ser flytten som ett viktigt strategisk­t steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland