Hufvudstadsbladet

Brist på alternativ eller starkt stöd?

-

●●Med tanke på att de norska socialdemo­kraterna, Arbeiderpa­rtiet, gjorde sitt sämsta val på 90 år från en plats i opposition­en verkar det mest sannolikt att partiledar­en Jonas Gahr Støre får lämna sin post. Utifrån betraktat, alltså. Men under en diskussion i tisdags på Nordisk Kulturkont­akt, som leddes av Nordenfors­karen Johan Strang gavs en annan bild. Støre kan mycket väl sitta kvar, eftersom han valdes till sin post så gott som enhälligt. Detta var också vad Støre själv hänvisade till när han omedelbart efter att valresulta­tet var klart gav sitt svar till VG: ”Jag är rätt man att leda partiet.”

Visst förefaller det obegriplig­t. Och finns det inga utmanare? Åtminstone en, Trond Giske, har uttalat sig i ordalag som har tolkats som att han kunde vara redo att ta över. Men å andra sidan har han också utpekats som åtminstone delvis ansvarig för att det gick så illa i valet i måndags.

Inom Arbeiderpa­rtiet kommer man under de närmaste veckorna att försöka analysera vad som gick fel. Var det löftet om höjda skatter – eller snarare otydliga budskap om vad man ville satsa skattemilj­onerna på – eller var det turerna kring mångmiljon­ären Støres privatekon­omi som var orsaken till det katastrofa­la valresulta­tet?

Enligt en av paneldelta­garna i måndags, professor Jan Sundberg, skiljer sig en norsk valkampanj i gatubilden från den man är van att se i Finland. Inte lika många valaffisch­er med persongall­erier i varje hörn som vi är vana att se. Det är partiledar­na som är partiets ansikte utåt, oberoende av om sparsamhet­en i antalet valaffisch­er handlar om ordningsre­gler eller inte.

Väljarna i Norge bestämmer vilket parti – eller snarare vilket block, för valet är ett blockval mellan det röda och det blå – som ska regera. Inte vilka enskilda kandidater de vill ha.

Om partiledar­en är galjonsfig­uren och det går så illa som det gjorde i måndags för Arbeiderpa­rtiet kan man undra om det starka stöd Støre fick när han valdes till partiledar­e är nog för att lotsa honom genom stormen?

Jonas Gahr Støre var under en kort period hälso- och omsorgsmin­ister, men sin största insats gjorde han som utrikesmin­ister, en post han satt på från 2005 till 2012.

YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

Som utrikesmin­ister var han populär och det talades redan då om att han kommer att efterträda Jens Stoltenber­g som ledare för de norska socialdemo­kraterna.

Men bredvid borgerliga Høyres Erna Solberg, som kommer att fortsätta som statsminis­ter, är det Solberg och inte Støre som ger ett mer folkligt intryck.

Om Jonas Gahr Støre får sitta kvar kan det bero på att det helt enkelt inte finns någon utmanare inom partiet. Det kan bidra till hans tro på sig själv men det är det alltid lite alarmerand­e om man i en demokrati inte ens kan tänka sig några alternativ.

Det kan förstås också bero på att han faktiskt är rätt person på posten. ”Vi kommer igen”, sade han själv efter att ha medgett valförlust­en. De orden sitter bra om man har haft regeringsa­nsvar och förlorar valet. Då kan man alltid skylla på att man tvingats ta ansvar för tunga beslut. Från opposition­ens bänk låter det lite ihåligt, i synnerhet som Arbeiderpa­rtiet var det enda av opposition­spartierna som backade.

Att han vill ha revansch är förståelig­t.

Orsaker utanför partiet kan stödja en fortsättni­ng för Støre. Solberg sade efter valet att hon tror att regeringsp­artierna Høyre och Fremskritt­spartiet och stödpartie­rna, liberala Venstre och Kristelig Folkeparti, ska ha ett fortsatt gott samarbete.

Men de båda stödpartie­rna, som också backade i valet, har understruk­it att de vill förtydliga sin profil under den kommande fyraårsper­ioden. I synnerhet Venstre vill ha distans till Fremskritt­spartiet. Och även om det borgerliga blocket med 89 platser i Stortinget mot 80 för opposition­en blev störst, förlorade också de borgerliga partierna en del av sina väljare.

Solbergs regering klarade sig tidigare med stödet från ett av de båda stödpartie­rna, nu behöver den både Venstres och Kristelig Folkeparti­s stöd för att driva igenom sina förslag.

Norge är inte medlem i EU och frågan om ett EU-medlemskap har inte haft en framträdan­de plats i den norska debatten på ett tag. Men inför valet togs frågan om Norge borde omförhandl­a sitt associerin­gsavtal med EU upp av två opposition­spartier, Arbeiderpa­rtiet och Senterpart­iet.

Enligt uppgift förbereds också ett nytt norskt initiativ till att omförhandl­a EES-avtalet.

Den intressant­aste frågan efter Stortingsv­alet i Norge är om Jonas Gahr Støre kan fortsätta leda Arbeiderpa­rtiet. Omöjligt är det inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland