Hufvudstadsbladet

Dela hus med vänner

- PEPPE ÖHMAN amerika.blogg.hbl.fi.

När man lämnar fosterland­et bakom sig och flyttar utomlands är det inte bara rågbröd och fil man saknar. Bristen på trygg vänskapskr­ets och därmed sammanhang blir också väldigt tydlig. När kompisarna befinner sig tio tidszoner ifrån en går det inte att spontant föreslå en kaffe på stan. Då gäller det bara att kavla upp ärmarna och gå på jakt efter nya vänner. I början kan man inte vara för kräsen och får ta emot det som erbjuds. Det är en bra sak eftersom man då är tvungen att umgås med folk som man kanske annars aldrig skulle ha träffat. Människor från helt andra kulturer med helt andra värderinga­r (jag ser på er Trump-anhängare). Man tvingas ta ett steg utanför den där omtalade bubblan.

Efter en tid faller vissa bort (jag ser på er Trump-anhängare), medan andra vänskapsba­nd blir allt starkare. Man skapar nya traditione­r och firar högtider med sina pinfärska vänner. En av de nya traditione­r jag gillar bäst är att åka på övernattni­ngsutflykt. Att tillbringa några dygn tillsamman­s med folk gör att man inte bara lär känna dem mycket fortare än genom att ta en kaffe nån gång i veckan under flera år. Då man övernattar under gemensamt tak lär man sig vem som är morgontröt­t, vem som gillar att sitta uppe halva natten och prata, det finns tid att verkligen reda ut den där diskussion­en om The Wire, man fattar vem som gillar att laga mat och lär sig om hur folk verkligen är med sina barn. Att dela husrum med sina nya kompisar gör att man slussas in i en närmare vänskap på rekordtid.

Slutsats: Ta med era kompisar och åk ut till sommarstug­an eller varför inte turista i eget land? Ta en tur till Borgå, Ekenäs eller Öja. Laga mat tillsamman­s, ta långa promenader och klä på er varmt när det blir mörkt, ställ er utomhus och kolla på stjärnor. Det ger en helt ny dimension i vänskapen. Jag menar, varför är det bara barn som ska få sova över hos kompisar?

Och de gamla vännerna från hemlandet då? Jo, de kommer själva på utflykt till Los Angeles och bor hemma hos oss och bara några dagar in känner jag hur vår relation fördjupas och vi kommer ännu närmare varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland